El català és capital 

L'Ajuntament de Barcelona impulsa un pla d’actuació global amb 68 actuacions per fomentar l'ús del català i revertir el seu retrocés

Crear el Dia de la Llengua a Barcelona, promoure l’ús del català a l’esport i incloure’l a les campanyes turístiques per donar-li projecció internacional. Aquestes són algunes de les mesures d’un pla de 68 accions per al foment de l’ús del català a la ciutat de Barcelona que ha impulsat el govern municipal amb el suport d’ERC i Junts. El Consistori ha formulat una bateria d’accions en l’àmbit polític i institucional, de l’atenció al públic, el comerç, l’educació, el lleure, l’esport, la salut i la cultura on intervindrà per promoure que el català sigui la llengua d’ús habitual.

Aina Martí. ACN.

El pla, coordinat per la sociòloga Marta Rovira, és l’aportació municipal al Pacte Nacional per la Llengua de la Generalitat de Catalunya a través de la Secretaria General de Política Lingüística. L’ajuntament ha apostat per un “nou model global dins la política municipal que afecta a tots els àmbits del dia a dia”, segons diu Rovira. De fet, les propostes presentades s’estructuren en 12 àmbits (gestió interna de l’Ajuntament, Comunicació amb la ciutadania, educació, salut, joventut i oci, etc.). “Són moltes mesures de pluja fina”, explicava el tinent d’alcaldia de Cultura Jordi Martí durant la presentació del pla. És per aquest motiu que Martí ha reivindicat la importància del compromís de tots els sectors i s’ha mostrat amoïnat per la dificultat d’aconseguir “un gran consens”.

Entre les diferents accions incloses, destaca la creació de la Casa de les Lletres del Poblenou, una oficina que vetllarà pel compliment de les accions en defensa de la llengua catalana. Rovira també ha destacat les mesures proposades per l’àmbit sanitari. Després de conèixer-se diversos casos durant els darrers anys en què el català quedava relegat a un segon pla, el consorci oferirà sessions de formacions i totes les eines necessàries perquè el català s’implementi com a llengua d’ús comú als hospitals. El comerç també es contempla en el pla d’accions, on es preveu la formació lingüística dels treballadors de les empreses.

El consorci s’ha mostrat especialment preocupat per l’ús minoritari del català entre els joves de Barcelona. Per aquest motiu, han impulsat un seguit d’accions en diversos àmbits per incentivar l’ús habitual de la llengua catalana. En l’àmbit de la joventut i l’oci, es demanarà el coneixement del català en la titulació dels monitors de lleure i entrenadors o àrbitres d’esport i es promouran formacions en pràctiques lingüístiques. A més, a l’educació es proposa convidar a les escoles influenciadors que parlin en català, d’entre altres. L’estratègia municipal es desplegarà durant els propers 4 anys amb una pressupost global de 24.216.100€.

Presentació del pla de foment de l’ús del català. D’esquerra a dreta: Marta Rovira, Teresa Cabré, Jordi Martí, Gemma Sendra i Ferran Mascarell .

En paral·lel a aquestes mesures, les accions dissenyades des de l’Ajuntament també inclouen una campanya de comunicació que, sota el lema “El teu català suma”, vol contribuir a estimular-ne l’ús i a restablir els vincles emocionals amb la llengua per part de la ciutadania. En aquesta línia, la presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans Teresa Cabré, que també ha participat en la creació del pla, ha apuntat que “calen mesures per atreure i no per imposar”.

L’acte de presentació ha comptat amb la presència del regidor de Junts Ferran Mascarell, qui ha assegurat que “si no s’emmarquen les propostes en la política general hi continuaran havent dificultats.” La regidora d’ERC Gemma Sendra, que també ha assistit a la presentació, afegeix que les mesures “estan pensades pels sectors, però no pel territori”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació