Deu imperdibles de l’Any Fabra

L'any 2018 està dedicat a commemorar la figura i l'obra de Pompeu Fabra. Repassem actes i publicacions més sonades de l'efemèride.

L’any 2018 està dedicat a commemorar la figura i l’obra de Pompeu Fabra. Al llarg d’aquest any, s’estan organitzant diverses activitats en memòria i reconeixement de qui fou un científic brillant, que va codificar i modernitzar la llengua i la va fer apta per als diversos estils i funcions. Està comissariat pel catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili, Jordi Ginebra. La celebració farà especial incidència en la seva aportació a la llengua, i també farà valdre el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya. És una celebració col·lectiva, per això hi participen institucions i entitats de tota l’àrea lingüística.

1) Exposició itinerant

Una exposició itinerant viatjarà per tot Catalunya i també per l’estranger, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull. Es presentarà durant la primavera, i aterrarà en espais públics, centres de normalització lingüística, biblioteques i entitats.

A través d’aquesta exposició, es vol posar en relleu la importància de Fabra, a més de divulgar aspectes concrets de la seva figura i explicar els motius pels quals la seva obra és cabdal per a la llengua, tant en el moment en què es va publicar com en l’actualitat.

2) Monòleg Fabra

Amb l’objectiu d’escampar la figura de Fabra més enllà dels cercles filològics, la Direcció General de Política Lingüística crea el monòleg Fabra, una peça teatralitzada que es representarà arreu de Catalunya a teatres, centres culturals, biblioteques i espais expositius. La vessant lúdica i amena d’aquest monòleg permetrà acostar Fabra a tota la ciutadania, posant en relleu la seva importància com a figura no només de llengua, sinó de país.

3) Publicacions

Coincidint amb l’Any Fabra s’impulsen iniciatives de publicacions que hi tenen relació amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística.

L’Institut d’Estudis Catalans finalitza la publicació de l’Obra completa de Fabra amb el darrer volum (índexs) i amb l’obertura dels 10 volums en línia en el Portal Pompeu Fabra, en cooperació amb la Càtedra Pompeu Fabra.

Dalmau Editors ha editat l’assaig gràfic Pompeu Fabra, l’aventura de la llengua. El dibuixant especialitzat en el còmic històric català Oriol Garcia dona vida als personatges d’aquesta història, seguint el guió de la filòloga Gemma Pauné. El llibre combina el còmic amb un assaig d’uns quants episodis de la vida de Pompeu Fabra. La presentació del còmic tindrà lloc el proper 14 de març a la seu de l’IEC.

Amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística, l’Associació de Lectura Fàcil i Publicacions de l’Abadia de Montserrat han publicat el volum divulgatiu Tant de gust… senyor Fabra. En aquesta mateixa línia es preveu la reedició de la Petita història de Pompeu Fabra, amb il·lustracions de Pilarín Bayés.

Josep Murgadas publica Escrits sobre Fabra (Pagès) un recull de deu textos eminentment acadèmics que aborden la temàtica fabriana. El primer és inèdit, mentre que la resta han estat publicats en diferents obres o mitjans. El catedràtic de filologia catalana vol posar en relleu la vigència de l’obra fabriana i la seva magnitud.

4) Conferències Fabra

Dins l’Any Fabra s’organitzaran un mínim de 30 conferències arreu del territori a càrrec de ponents de renom encapçalats pel comissari Jordi Ginebra. L’organització tindrà la col·laboració dels 22 centres del Consorci per a la Normalització Lingüística, i els ajuntaments i entitats d’aquestes localitats.

5) El nou ebook de Núvol

Coincidint amb la celebració de l’Any Fabra, Núvol publica un ebook de Mònica Boixader dedicat al nostre gramàtic de capçalera, que ens transporta als seus anys d’infantesa i joventut quan el català era la llengua de les coses banals, de casa o de pagès. Encara que alguns parlessin de Renaixença. Amb una prosa evocadora i plena de matisos,Pompeu Fabra: els menhirs i els arbres és un retrat de la seva passió per la llengua, del seu compromís, dels seus anhels i de les seves disputes, com la que va mantenir amb Narcís Oller

6) Rutes pel territori

També les rutes Pompeu Fabra ajuden a conèixer amb més profunditat la vida del lingüista. Són rutes a peu entorn dels episodis més rellevants de la vida i l’obra del Mestre. La ruta per Barcelona té set parades relacionades amb la infància, els estudis i el lleure del Mestre, així com la seva relació amb L’Avenç, l’Ateneu, el Centre Excursionista de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans. A més, enguany ofereixen sortides a Prada de Conflent i Bilbao. A Prada va morir exiliat i a Bilbao va traslladar-s’hi per feina (va ensenyar-hi química entre 1902 i 1911).

7) Premis Pompeu Fabra

Al mes de maig tindrà lloc el lliurament dels Premis Pompeu Fabra que, coincidint amb l’Any Fabra, arriben a la 6a edició. En aquests premis, que convoca la Direcció General de Política Lingüística, s’hi reconeix la tasca de persones, entitats, empreses o organitzacions que contribueixen a la projecció social de la llengua catalana en les categories següents: projecció i difusió de la llengua catalana; trajectòria professional, científica o cívica; àmbit socioeconòmic; comunicació i noves tecnologies; incorporació a la comunitat lingüística catalana i voluntariat per la llengua.

8) Marató fabriana

La Direcció General de Política Lingüística dedicarà la Viquimarató que organitza anualment a Pompeu Fabra. Un any més, la Direcció General de Política Lingüística i Amical Wikimedia s’uneixen per organitzar aquest esdeveniment, que enguany servirà per millorar els articles sobre la llengua catalana a la Viquipèdia. Encara no té data, però l’organitzaran durant la tardor i tindrà el seu epicentre a Tarragona, on es farà coincidir amb el V Col·loqui Internacional «La lingüística de Pompeu Fabra», organitzat pel Departament de Filologia Catalana de la URV i l’Equip de Recerca en Llengua, Estructura i Ús. La primera edició es va l’any 1998, coincidint amb el 50è aniversari de la mort del Mestre. Al llarg dels anys, s’han organitzat quatre noves edicions que han consolidat aquest col·loqui. Amb la intenció de mantenir la periodicitat de les trobades, el novembre se celebrarà la cinquena edició, ara pel 150è aniversari de la defunció.

9) Fabra a l’aula

L’Any Fabra tindrà un important component didàctic. Aula Mestra, la plataforma per a l’ensenyament de català en línia de Política Lingüística, obrirà el curs “Clic a Fabra”, que permetrà conèixer de prop Fabra i la seva obra. D’altra banda, s’organitzaran concursos de caràcter interactiu sobre Fabra arreu del territori, adreçats principalment a la població adulta que està aprenent català als 23 centres i 147 punts d’atenció del Consorci per a la Normalització Lingüística, però oberts al públic general.

Complementàriament, ja es troben en línia els Dictats Fabra, i es publicaran una guia de conversa «Parlem Tu i Jo» i «Llegir per Parlar» o, ja en l’àmbit universitari, un curs en línia obert i massiu (MOOC) elaborat per la Càtedra Pompeu Fabra de la UPF i un mòdul específic de la UOC dedicat a la tasca de codificació fabriana de la llengua.

Fabra va tenir un paper important en els primers anys de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya: va exercir com a professor especial d’alguns cursos de gramàtica catalana i a partir del curs 1917-1918 va dur a terme l’ensenyament del català de forma regular. L’Escola s’ha afegit també a la celebració i preveu l’organització de diverses activitats de caràcter acadèmic al llarg de l’any.

10) Fabra en línia

Tota la informació sobre l’Any Fabra es pot consultar al web de la commemoració AnyPompeuFabra.cat i al compte de Twitter @AnyFabra, que ja supera els 1.700 seguidors.

Un apartat destacable del web és l’interactiu Mapafabra, que geolocalitza tots els llocs, espais públics i infraestructures dedicats a Fabra que hi ha arreu dels territoris de parla catalana amb la col·laboració de les aportacions dels ajuntaments i dels ciutadans. Un formulari facilita la tramesa de la denominació exacta del lloc amb fotografies, coordenades, etc.

Un altre dels apartats del web és L’Abecé de Pompeu Fabra, que recull els moments clau, els llocs, les anècdotes i les grans fites de la seva obra en càpsules textuals endreçades alfabèticament, com si fossin un diccionari, que s’aniran publicant progressivament.

Amb la voluntat que es visibilitzi que l’Any Fabra és una commemoració de país, la Direcció General de Política Lingüística posa a disposició de totes les entitats que organitzin activitats amb motiu de la commemoració el logotip de l’Any Pompeu Fabra 2018. Dissenyat per l’estudi Azcunce/Ventura, el logotip és un llibre obert del qual broten branques, fulles i lletres, símbol de la vitalitat que ha adquirit la llengua catalana gràcies a la sòlida obra fabriana.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació