25N: 6 respostes dels ajuntaments contra les violències masclistes

Davant de qualsevol dubte o agressió, informa-te’n

Com qualsevol altra lluita social, el feminisme necessita la implicació de les Institucions per a poder establir-se definitivament en la societat. És per això que, amb motiu d’aquest 25 de novembre (Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones), la Diputació de Barcelona ha engegat una campanya de sensibilització amb el missatge “Diguem prou a la violència masclista”. Però a banda d’això, els municipis de la província de Barcelona ofereixen i vehiculen una xarxa de recursos i serveis interconnectatsper donar resposta a les diverses situacions de violències masclistes que viuen les dones i garantir que els nostres entorns siguin segurs.

Manifestació del dia de la dona, 8 de març de 2017. Fotografia: Abel Lacruz

Les xifres oficials assenyalen 1.027 víctimes mortals des de l’1 de gener de 2003 fins al dia d’avui i 51 dones assassinades, 3 de menors, durant aquest 2019. Davant d’això, explica Alba Barnusell, diputada de Polítiques d’Igualtat de la Diputació de Barcelona, que “treballem per garantir una atenció integral, ja que cal una actuació coordinada, pròxima i compartida entre les diferents administracions i agents socials. Dissenyem eines útils per als i les professionals dels ajuntaments implicats en l’erradicació de la violència masclista per estar més a prop de la ciutadania”. Des de la Diputació s’han realitzat 240 plans i projectes envers la promoció de la Igualtat, la lluita contra les violències masclistes i la LGTBIfòbia per a municipis de la província de Barcelona. En desgranem els seus sis eixos:

Punts liles a les festes majors

Davant les agressions en espais d’oci, els punts lila són un recurs a peu de carrer per informar, sensibilitzar i prevenir les actituds i agressions masclistes i sexistes, on tot l’entorn es necessari que s’hi impliqui per poder gaudir d’un oci saludable i respectuós. Fins ara, s’han facilitat 66 carpes, que han permès atendre tot tipus de consultes relacionades amb aquest tema.

Centres de documentació

La Xarxa de Biblioteques dinamitza activitats de sensibilització especialitzades. Per altra banda, podeu consultar una Biblioteca Virtual creada especialment pel 25N amb lectures feministes destacades.

Programes especialitzats als Centres educatius

A banda de la dinamització de programes especialitzats, el web de la Diputació ofereix un recull de recursos i manuals didàctics per treballar diverses situacions de violència masclista a l’aula.

Entitats i Associacions feministes locals

A tota la Xarxa Municipal de Serveis per a l’abordatge de les violències masclistes, s’ofereix: atenció psicològica i jurídica, Atenció Social, Serveis de seguretat mitjançant la policia local i Serveis de Salut integral als centres sanitaris. La Diputació de Barcelona col·labora en tots aquests serveis donant suport econòmic, tècnic i material.

Materials comunicatius

Tot el material dedicat a la diada del 25N els podeu consultar aquÍ a la pàgina que ha habilitat la Diputació.

Tallers, espectacles i activitats de sensibilització

Un total de 3.327 professionals municipals han estat formats i formades en polítiques d’igualtat i abordatge de les violències masclistes i s’han dut a terme més de 900 tallers i activitats de sensibilització a tot el territori.

El 27 de novembre, a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona s’hi celebra la jornada “Més enllà de l’atenció a les Violències masclistes. Enfortint les polítiques de Recuperació” amb la participació de les tècniques d’Igualtat. Inclourà reflexions sobre la recuperació de les dones supervivents de violència masclista. Un fòrum anual, que permet, de la mà d’especialistes i amb l’intercanvi d’experiències, aportar noves eines i coneixement als ajuntaments. Podeu consultar més informació aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació