Carlota Rubio

Carlota Rubio

Periodisme i Humanitats. UPF

10 expressions que els puristes lingüístics ja no et poden corregir

El Termcat aprova més de 500 neologismes

En aquests dies en què tothom parla cada dia del mateix tema, veiem als periodistes, polítics i comentaristes barallant-se amb el diccionari per buscar les maneres més adients per referir-se a cada cosa pel seu nom. Si necessiteu una nova fiblada d’imaginació per no haver de repetir “aldarulls” o “calma tensa” vint vegades en una mateixa frase, el centre de terminologia Termcat ha aprovat recentment més de 500 neologismes, entre els quals hi trobareu expressions adequades al moment com “escalada del conflicte”, així com altres relacionades amb el món de la tecnologia, la sexualitat o la meteorologia. Aquí en van 10:

Escalada del conflicte

Quan l’escalada del conflicte arriba al punt màxim, es produeix l’estancament del conflicte, que pot anar seguit d’una desescalada del conflicte. Tot i que el terme escalar com a sinònim d’augmentar o intensificar prové de l’anglès, fa temps que és un mot forçament estès en català.

Entre els neologismes acceptats, trobem altres termes relacionats amb el conflicte social com enrocament (bloqueig); estat brètol (traducció literal de rogue state, que és aquell que rebutja les normes del dret internacional públic); nimbisme, que és la derivació del terme nimby (acrònim procedent de la forma anglesa “not in my backyard” utilitzada per designar l’oposició a la instal·lació d’alguna infraestructura vora el domicili propi). També s’accepten els termes estudis de pau i conflictes o irenologia per a designar la disciplina que s’ocupa d’investigar la manera d’apaivagar o resoldre conflictes a través de mitjans pacífics.

Empoderament

Els estudis crítics i els diferents moviments socials que han aflorat en els darrers temps (especialment el feminista) han fet estendre la paraula empoderament, calc de l’anglès empowerment, per designar el procés pel qual una persona o grup aconsegueix enfortir la seva posició social, política o laboral. Tot i que existeix l’equivalent català apoderament, la paraula empoderament ha pres força pel fet que concreta millor les connotacions sociopolítiques del concepte, mentre que apoderament pot ser utilitzada amb altres significats.

Piulada i tuit

El món del periodisme, la política i la cultura es mou, principalment, a través de Twitter. Un comentari a través d’aquesta xarxa pot ser molt més incendiari que un discurs pronunciat al Parlament, i és per això que no és estrany sentir-ne a parlar en espais oficials. L’expressió anglesa tweet, ara compta amb el seu manlleu català tuit. Però si voleu ser més adequats (i més literaris), ja podeu fer servir tranquil·lament la traducció literal piulada.

Tornado

El mot tornado ha estat acceptat com a sinònim de mànega (o fibló o cap de fibló en balear). Tot i que és cert que mànega s’utilitza més quan el fenomen té lloc sobre el mar i tornado quan es tracta d’un remolí especialment violent, Termcat les considera sinònims absoluts preferents. Si utilitzeu el nou mot, si us plau, alerta amb les àtones!

Espòiler

Existeix l’esbotzada, la rebentada, l’esguerro o la filtració del final d’una sèrie. Però cap d’aquests mots ha aconseguit mantenir-se dempeus davant l’envestida de l’anglès spoiler, provinent del verb to spoil (fer malbé), que ara arriba en la seva designació catalana -igual que escàner ve del mot scanner i estrès de stress-. La solució lingüísticament adequada per construir-ne una forma verbal és fer espòiler de o fer un espòiler de. “Espoilerjar” queda descartada per la seva dificultat de pronunciació correcta (que seria “espuilejar”) i per la inadequada terminació verbal, ja que la correcta seria “espoilar” o “espoilerar”.

Futsal

El mot futsal és originari dels països de l’Amèrica Llatina i del Brasil per designar el futbol sala. Es tracta d’un mot creuat, de la mateixa manera que heliport, boirum, informàtica o servucció.

Pèting

Tot i que aquesta paraula també és un manlleu de l’anglès, es tracta d’un concepte sense cap alternativa catalana. El terme petting anglès s’utilitza per designar qualsevol pràctica sexual sense penetració. En català, existeixen els termes carícies, carantoines o moixaines, però cap d’ells al·ludeix al concepte general. El mot preliminars, per la seva banda, no és adequat per parlar-ne, ja que situa la penetració al centre de la sexualitat, mentre que el pèting és sexe en si mateix. Pel fet que l’amor i la sexualitat han començat a ser motiu d’investigació i debat durant els darrers anys, s’han acceptat diverses paraules relacionades amb les seves diferents concepcions i pràctiques, com poliamor, BDSM, brollada i ressaca sexual.

Brànding

En el camp semàntic de l’empresa, darrerament s’ha vist un fort impacte dels anglicismes utilitzats per designar noves pràctiques o concepcions de negoci (ara sembla que tothom treballi desenvolupant apps en startups que treballen en coworking). Tot i que existeix la disciplina construcció de marca, el terme anglès branding ha anat estenent el seu impacte durant els darrers anys per designar la creació i gestió de marques.

Surimi

En l’era dels processats, apareixen nous tipus d’aliments mancats de nom pel fet de ser variacions o combinacions de productes de la terra. Des d’ara s’accepta el manlleu japonès surimi (que significa literalment ‘carn picada) per a designar les barretes de textura gelatinosa i color ataronjat fetes a base de carn de peix o aviram picades i altres tipus d’additius artificials.

Trolejar

La criatura mitològica del trol ha pres un nou significat amb l’era d’internet i les xarxes socials per designar aquell qui busca generar polèmica mitjançant la publicació de missatges o altres tipus de contingut provocatiu. Trolejar n’és la seva verbalització catalana.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació