Isabel Banal i L'Avenç 400

Isabel Banal i L'Avenç 400

Susanna Portell. Barcelona

Susanna Portell relata les seves impressions després de retrobar-se amb Isabel Banal, l'artista catalana que va dissenyar la portada del número 400 de "L'Avenç". Admiració i nostàlgia impregnen les paraules de la historiadora.

Speakers' Corner

Francesc Ginabreda

Anquetil ha transcendit en la memòria col·lectiva per una barreja de factors que s'escapen de la seva estricta dimensió ciclista

Jordi Plens

En el rerefons informatiu hi ha, és clar, aquells 4000 efectius que el govern Rajoy va traslladar a fi d’impedir el referèndum

Margarida Casacuberta

A propòsit de Records de la darrera carlinada

L'Avenç recupera 'Records de la darrera carlinada' de Marian Vayreda, una obra en què l'autor olotí exposa el seu desacord i desencaix amb la societat i la situació històrica que li toca viure, i per aquest motiu explora obsessivament, el camí de la recatalanització de Catalunya.

Redacció L'Avenç

Santiago Rusiñol: "El català de la Manxa"

"El català de la Manxa" narra la història d’un Quixot modern, un obrer català revolucionari que, a causa de la seva participació activa en els fets de la Setmana Tràgica, es veu obligat a desterrar-se i troba refugi en terres de la Manxa.

Redacció L'Avenç

REGALA'NS UNA FRASE

Celebra amb nosaltres el número 400 de L'Avenç regalant-nos una frase sobre QUÈ ÉS PER A TU L'AVENÇ? Antoni Bassas, Muriel Casals, Narcís Comadira, Josep Fontana i molts més ja ho han fet...

Josep M. Muñoz

Adolphe, un clàssic indispensable

L'Avenç publica una nova traducció d'Adolphe, de Benjamin Constant, una clàssic del romanticisme francès que anticipa el virtuosisme psicològic de Marcel Proust. “És una desgràcia espantosa no ser estimat quan estimes; però n’és una de ben gran ser estimat amb passió quan ja no estimes”.

Núria Iceta

El(s) sentit(s) d’un Puz/zle

Puz/zle, del coreògraf belga d’origen marroquí Sidi Larbi Cherkaoui és un espectacle del sentit, dels sentits. La peça, presentada dins el Festival Grec de Barcelona, és un trencaclosques d’estils musicals diversos que dibuixen una coreografia de peces per encaixar. I encaixen.

Susanna Portell

El llibre … De Tàpies, el desig de créixer amb l’art

D'Antoni Tàpies, de l'estiu, dels aprenentatges, de les vacances... i del llibre "De Tàpies". Resumeix tot un any d’experiències generades al voltant de l’obra d’Antoni Tàpies. Destil·la entusiasme, frescor i curiositat infinita per fer de l’art una forma més per a créixer i estar en el món.

Redacció L'Avenç

La revista "Els Marges" arriba al número 100

"Els Marges", revista de llengua i literatura, fundada el 1974 per Joaquim Molas, arriba aquest mes al número 100, una fita històrica i simbòlica que celebren amb un número especial amb articles de tots els que han estat en un moment o altre, membres de l'equip redactor.

Martí Domínguez

L'Alt Maestrat bombardejat pels nazis

Martí Domínguez escriu a "El País" sobre els bombardejos que va realitzar la Legió Còndor a la comarca del L'Alt Maestrat durant la Guerra Civil i que va publicar L'Avenç el mes de maig a cura de l'investigador Òscar Vives.

Jaume Creus

"Michael Kohlhaas". La rebel·lió de la ciutadania

'Michael Kohlhaas', de Heinrich vom Kleist és un clàssic molt oportú de recuperar. Una novel·la que posa en evidència els jocs del poder i de la justícia. L'Avenç publica ara la traducció catalana de 'Michael Kohlhaas', amb traducció de Jaume Creus, que ens en fa una lectura personal.

Redacció L'Avenç

El Club Picwick català a L'Avenç de juny

Una troballa excepcional per a la literatura catalana del segle XIX: els papers de l’anomenada Societat Pírica que canviaran la visió que es té de la literatura vuitcentista catalana, l'entrevista del catalanòfil Alan Yates, promotor de l’estudi de la llengua catalana a les universitats angleses, a més de les seccions habituals de cada mes de crítica i ressenya cultural, fan que no et perdis la nostra revista.

Redacció L'Avenç

Joc de cartes entre Borja i Ramoneda al CCCB

Aquest dimecres al CCCB tindrà lloc un debat al voltant del llibre "Cartes de lluny i de prop. Incerteses i propostes de regeneració democràtica", de Jordi Borja. L'acte s'ha programat com una conversa entre Josep Ramoneda i Jordi Borja, moderada per Miquel Caminal.

Redacció L'Avenç

En la mort de José Milicua, historiador de l'art

Ha mort a Barcelona l'historiador de l'art José Milicua. Reconegut internacionalment com a expert en Caravaggio i José de Ribera, company de Jaume Vicens Vives a la Universitat de Barcelona, va ser mestre de Jordi Nadal, que l'evoca a l'entrevista que li vam publicar al número de maig de L'Avenç.

Redacció L'Avenç

Lluís Solà piula poesia #BCNpoesia

L'Avenç s'afegeix a la Setmana de la Poesia de Barcelona. Cada dia de la Setmana L'Avenç piularà un fragment del llibre de Lluís Solà sobre el significat de la poesia. Podeu seguir-les a @revistalavenc i en la seva versió més extensa, aquí.

Josep M. Muñoz

Per una revaluació interna

Primum vivere, deinde philosophari : l'antiga saviesa pot ser tan reaccionària com la nova. ¿O és que només ens alimentem de menjar, i no de teatre, de música o de literatura? ¿Tan enrere ens volen fer tornar, que només hàgim de cobrir les "necessitats bàsiques"? ¿I qui determina, quines són "bàsiques" i quines no?

Redacció L'Avenç

Sant Jordi a L'Avenç

Aquest Sant Jordi, L'Avenç presenta quatre novetats editorials de literatura i història. Dues traduccions de clàssics, L'emigrant amateur de Stevenson i Micheal Kohlhaas de Heinrich von Kleist. També publica els assaigs sobre poesia de Lluís Solà i les memòries de Carles Gerhard i Hortet.

Redacció L'Avenç

Llegir en català, blog d'editorials independents

Avui neix Llegir en català, un blog per iniciativa d'un grup d'editorials independents per promoure els millors llibres de ficció dels nostres segells. L'Avenç s'hi estrena amb una entrada sobre L'emigrant amateur, de Robert L. Stevenson en traducció d'Anna Llisterri.

Lluís Solà

La paraula i el món

El llibre La paraula i el món està format per un conjunt d’assaigs sobre la poesia catalana. El llibre és una reflexió sobre la paraula, la poesia, l’home i el lloc que ens arrecera, el món. La paraula ens parla de totes aquestes realitats i no sabem fins a quin punt les configura, les confegeix i les construeix.

Josep M. Muñoz

L'austeritat, ignorància del passat

Josep M. Muñoz escriu sobre l'austeritat i les lliçons de la història. Els economistes i els polítics del moment han deixat de llegir llibres d’història: això els ha portat a repetir els errors del passat, i al gran fracàs de les seves receptes. La qüestió és fins quan estarem disposats que continuïn equivocant-se.