What’s up with Catalonia?

28.02.2013

Catalonia Press acaba de publicar What’s up with Catalonia? The causes which impel them to the separation, una col·lecció de 35 assajos d’experts catalans que expliquen en anglès les reivindicacions actuals catalanes per un estat propi a un públic no català.

 

11 de setembre de 1976

 

Des del setembre del 2012, quan 1,5 milions de catalans van sortir al carrer de manera pacífica, democràtica, i alegre pels carrers de Barcelona darrere una pancarta unitària que deia “Catalunya, nou estat d’Europa”, Catalunya ha estat sortint a la premsa de tot el món. També després que el President Mas —qui ha escrit el pròleg d’aquest llibre— va demanar eleccions anticipades al novembre, i una altra vegada al gener quan una majoria al Parlament de Catalunya va votar la sobirania del poble català. Malgrat la copiosa quantitat, aquests articles que han anat apareixent arreu del món, no acaben d’entendre o comunicar la complexitat de raons que expliquen, com ara per què en les últimes enquestes, un 57% de la població catalana s’expresa a favor de la independència (amb només un 20% en contra). La gent més qualificada per explicar Catalunya, és clar, són els catalans mateixos. “Amb una qüestió tan important com aquesta, dependre de la premsa espanyola senzillament no dóna el tall,” diu Liz Castro, l’editora del llibre, “Malgrat la dedicació d’aquells periodistes, és com si intentessin cobrir els esdeveniments de Londres des de Nova York.” En el seu lloc, “What’s up with Catalonia?” va directament a la font, donant espai a escriptors catalans coneguts i respectats en els seus camps respectius d’economia, història, lingüística, educació, literatura, ciència política, tecnologia, i periodisme. Els col·laboradors van apuntar-s’hi encantats. Va dir F. Xavier Vila, “Per fi, un llibre que explica al món per què els catalans volen decidir el seu futur sense imposicions. La pregunta no és ‘per què hi has col·laborat?’ sinó més aviat ‘com és que no existia?’”

“What’s up with Catalonia?” és el primer llibre sobre els anhels catalans per la independència en anglès, escrit específicament per a un públic no-català. El llibre inclou una combinació d’articles acadèmics acuradament documentats —abordant qüestions com l’asfixia de Catalunya a mans del govern central, la demografia de l’auge recent de la immigració i el seu efecte sobre l’ús de l’idioma, i l’evolució del sistema educatiu d’immersió lingüística feta servir a les escoles avalat per l’UE— a més a més d’una col·lecció de testimonis més personals sobre la identitat, cultura, i la relació de Catalunya amb l’Estat espanyol. Com diu Alfred Bosch, diputat d’ERC, “Aquest llibre no tracta temes locals, tracta temes universals en un lloc particular”. Com es pot veure, hi ha col·laboradors d’altíssim nivell, i entre tots formen un grup molt il·lustre. Trobem:

El President Mas, líders polítics (Oriol Junqueras, Ramon Tremosa, and Alfred Bosch), líders de la comunitat (Carme Forcadell, Muriel Casals, Joan Canadell), economistes (Elisenda Paluzie, Edward Hugh, Núria Bosch), historiadors (Josep M. Muñoz, Enric Pujol, Roger Buch), professors i altres acadèmics (Salvador Cardús, Marta Rovira Martínez, Laura Borràs, Salvador Garcia-Ruiz, Germà Bel, Andreu Domingo, Laia Balcells), periodistes (Vicent Partal, Ignasi Aragay, Cristina Perales-García, Vicent Sanchis), consellers polítics (Xavier Solano, Pau Canaleta), experts en tecnologia (Àlex Hinojo, Josep Maria Ganyet), lingüistes i educadors (Pere Mayans Balcells, Miquel Strubell, F. Xavier Vila, M. Carme Junyent, JC Major), i escriptors (Matthew Tree, Mary Ann Newman, Eva Piquer).

El llibre també compta amb el suport de més de 500 persones que han promès suport a través d’una campanya de micromecenatge (Verkami) que ha recaptat més d’onze mil euros amb l’objectiu de fer arribar 500 llibres a biblioteques, diaris, i política d’arreu del món. Ha tingut una forta presència a les xarxes socials, gràcies a aquesta campanya.

El llibre de 224 pàgines té una edició en paper i una d’electrònica. Se’n pot veure una mostra—que inclou la coberta, taula de continguts, nota de l’editora, extractes d’alguns dels articles, i un índex complert— fent clic aquí.