Ray Gelato, rei i padrí del swing

El swing contagiós, enèrgic i frenètic de Ray Gelato arriba al Tast de Jazz de Mataró

Per setè any consecutiu, l’Ajuntament de Mataró, l’Associació Jazz Maresme i Fabrés Produccions Mataró organitzen el Tast de Jazz, un festival que combina música, patrimoni i gastronomia per cloure l’agost. La veu de l’osonenca Big Mama Montse, acompanyada dels amics amb qui forma la 30’s Band, donarà el tret de sortida a la setena edició dijous al vespre al nou emplaçament del festival, el Pati del Cafè Nou, situat al centre de la ciutat. Tanmateix, el cap de cartell del Tast de Jazz no actuarà fins dissabte al vespre, l’últim dia del festival. Reserveu-vos una mica de gana pel plat fort, pel saxofonista, cantant i director d’orquestra anglès Ray Gelato. A continuació repassem la seva trajectòria i tot allò que cal saber del ‘padrí del swing’.

La música de Ray Gelato és contagiosa, enèrgica, frenètica. Tan vibrant i tan viva, convida a ballar i a moure l’esquelet. Acompanyat del pianista austríac Gunther Kurmayr, del polifacètic Ivan Kovacevic al contrabaix i del català Martí Elías a la bateria, lidera The Enforcers (els executors, en català), un quartet de jazz clàssic de nomenada internacional. Després d’aterrar a Catalunya l’estiu passat per presentar el seu darrer àlbum –justament anomenat Energy! (Quadrant Records, 2017)– a indrets tan idíl·lics com el Jazz Festival l’Estartit, aquest any farà parada a Mataró.

Energy!: el nou disc no podia anomenar-se de cap altra manera. Dotze temes trepidants on el saxo i el piano són protagonistes han passat a formar part d’una àmplia discografia marcada per un estil elèctric que, a principis dels vuitanta, va ser capaç de reanimar el swing. Malgrat tot, el nou àlbum no ha acabat de causar el furor i l’impacte que van crear Mambo Italiano o The Joint is Jumpin, el 2006 i el 2008 respectivament. Per això, a més de les noves perles com The Barnyard Boogie o Don’t Toy with Me Baby, Ray Gelato & The Enforcers inclouran al repertori de dissabte al Patí del Cafè Nou un popurri d’estàndards de jazz.

Dalt de l’escenari, Ray Keith Irwin (Londres, 1961), artísticament conegut com a Ray Gelato, traspua energia, bon rotllo i ritme. És, en altres paraules, un showman, una cascada de vitalitat. “Sempre interactua amb el públic amb molta energia i una sèrie de gags i de hits que funcionen molt bé”, explica Ivó Oller, president de l’associació Jazz Maresme. Els seus concerts de swing esdevenen espectacles carregats de bon humor, pensats per ser ballats i recuperar l’essència i la tradició del jazz clàssic, el bugui-bugui i el rhythm and blues dels anys quaranta i cinquanta. Per tot això, per la seva qualitat musical, perquè és una proposta internacional menys accessible i pel so sensual del saxo tenor de Gelato, Ivó Oller considera que té tots els ingredients per convertir-se en el concert estrella del festival. Si bé l’any passat el blues enèrgic de Dani Nel·lo va ser un dels protagonistes, la dosi de nervi de l’edició d’enguany l’aportarà el swing de Ray Gelato.

Autodidacta, va començar la seva carrera musical a finals dels anys setanta interpretant, amb el saxo, àlbums de Rock’n’Roll i R&B que el seu pare tenia a casa. Va ser així com, de mica en mica, va anar encaminant la seva trajectòria dins del món jazzístic. Cab Calloway, Illinois Jacquet, Ike Quevec, Louis Prima, Fats Waller o Louis Armstrong esdevingueren la seva inspiració per interpretar i recrear arranjaments originals de temes festius i ballables de l’era del swing. Després de formar part dels clubs de jazz de Londres durant la primera meitat dels vuitanta, va assolir l’èxit amb la banda de jazz The Chevalier Brothers i, posteriorment, ha actuat al costat de grans artistes i per a personalitats com la Reina d’Anglaterra, Paul McCartney o Richard Branson. Avui en dia, a més de  capitanejar un parell de projectes –Ray Gelato & The Giants, per una banda, i Ray Gelato & The Enforcers, per l’altra–, les tonades del seu saxo s’han fet tan (internacionalment) conegudes que l’han convertit en un dels reis del swing actual. És per això que l’oportunitat de dissabte al vespre és única.

Durant els concerts al Pati del Cafè Nou, els espectadors podran degustar àpats i begudes. Per a més informació i la compra d’entrades del Tast de Jazz de Mataró, podeu consultar el següent enllaç i adquirir-les a la Direcció de Cultura (C. de Sant Josep, 9) de dilluns a divendres de nou del matí a dues del migdia. El preu de les entrades dels dos primers concerts és de 6 euros, mentre que el de Ray Gelatto és de 9 euros.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació