L’animal de les big band està al Liceu

El Conservatori del Liceu és el lloc on es desplega el programa pedagògic del Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona

Martí Farré

Martí Farré

Crític de jazz. Col·laborador de la revista La ruta del jazz

Coincidint amb la celebració del Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona, el Conservatori del Liceu, una de les seus del certamen, és també l’indret on es desplega el programa pedagògic del festival. Enguany, a més de celebrar-hi classes magistrals a càrrec d’algunes de les estrelles que recalaran a Barcelona, l’auditori d’aquesta institució centenària acollirà també quatre propostes, en formació de big band, protagonitzades per estudiants del Conservatori del Liceu.

L’escola de música més antiga de la ciutat és també, des de fa poc més d’una dècada, un dels quatre centres barcelonins que imparteixen el Grau Superior de Jazz i/o Música Moderna. Situat a l’antic carrer del Conde del Asalto —avui Nou de la Rambla—, al cor del Raval Sud, el Conservatori del Liceu ha esdevingut un dels puntals de la tasca pedagògica del Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona. Al seu auditori se celebren classes magistrals a càrrec d’algunes de les estrelles que visiten el certamen. Són de franc pels alumnes del centre o a preus ridículs per estudiants d’altres escoles i, fins i tot, per qualsevol melòman que s’hi vulgui afegir.

L’auditori del Conservatori del Liceu és també un dels indrets on es poden escoltar sovint les millors propostes del certamen, que no necessàriament són les més concorregudes. Enguany, a banda d’acollir el particular “off” del VDFJB, també serà l’escenari d’una selecció de propostes a càrrec dels alumnes de l’escola, totes en formació de big band. Actuaran dues orquestres concebudes i/o dirigides per professors del Liceu: Grand Ensemble Liceu (28 de novembre), a les mans de Toni Vaquer, i Liceu Big Band (12 de desembre), sota la batuta de Sergi Vergés; i dues que constitueixen els projectes finals de carrera de dos bateries: Asier Olabarrieta Big Band (30 d’octubre) i Alberto Garrido Flamencura Big Band (14 de novembre).

El Grand Ensamble del Liceu, un projecte ambiciós que uneix estudiants dels departaments de jazz i clàssica, va oferir un tast del seu repertori el passat 9 d’octubre en una presentació que va tenir lloc al mateix Conservatori del Liceu. Dirigida pel mestre Toni Vaquer, un dels grans arranjadors, compositors, pianistes i bigbandistes del nostre jazz, el Grand Ensamble va interpretar seguides dues peces de Marco Mezquida i Giulia Valle. Va ser un viatge sonor d’alta volada amb paisatges concatenats, barreja d’estils, sense caure en cap moment en el pastitx, i detalls d’excel·lència. Gairebé a cavall de la música contemporània, el jazz d’avantguarda i, fins i tot, el rock, amb un domini absolut de la idiosincràsia del bigbandisme contemporani —elements per altra banda indissociables al singular univers vaquià—, el Grand Ensemble del Liceu va presentar un apunt d’allò que segurament serà una de les grans sorpreses d’aquest minicicle.

En un posterior col·loqui, moderat per Joan Anton Cararach, director del Festival de Jazz de Barcelona, Toni Vaquer va definir gràficament l’ensamble liceístic que ha concebut com “s’animal”. Un “animal”, una baluerna, també, que suposa una de les propostes més engrescadores del món de les orquestres d’estudiants a casa nostra.

En el mateix col·loqui, el també gran Sergi Vergès va explicar la gènesi de l’espectacle que presentarà al festival: un tribut a Bob Brookmeyer, trombonista amb un currículum rellevant i, alhora, un renovador indiscutible del llenguatge de la big band. Segons Vergès, l’abordatge del molt complex repertori del músic de Kansas City va sorgir d’una “escletxa de democràcia” amb els integrants de la formació que dirigeix. Van ser els mateixos estudiants els que van decidir lliurement treballar la música de Brookmeyer, en lloc d’acceptar la “imposició” del bandleader, com acostuma a passar a les grans formacions.

Més enllà de la dificultat d’interpretar les partitures de Brookmeyer —un repte superat amb nota pels estudiants del Liceu, com es va poder comprovar en l’estrena de l’espectacle, el passat mes de maig—, “Tribut a Bob Brookmayer” és també una sessió pedagògica, amb la projecció simultània de vídeos, una aproximació necessària per tothom que vulgui acostar-se al món del compositor nord-americà.

Els estudiants que gaudeixen del privilegi de debutar com a bigbandistes al Festival de Jazz de Barcelona també van dir-hi la seva. El navarrès Asier Olabarrieta ofereix una sessió amb peces d’autoria pròpia adaptades al llenguatge de la big band. La seva és una proposta que li va valdre el Premi Extraordinari de graduació.

Per la seva banda, Alberto Garrido, que com Vaquer i Olabarrieta ha estat deixeble de Sergi Vergès, planteja una fusió entre el flamenc i el jazz, en un espectacle que uneix el so de la big band amb el del tablao flamenc. El tercer vèrtex de la Flamencura Big Band, el títol del seu espectacle, és la música tradicional de la setmana santa del seu poble, la que coneixia i interpretava des de petit. És una música “rara i particular,” segons el bateria murcià.

“Hi ha un relleu generacional inapel·lable,” va dir el mestre Vergès cap a les acaballes del col·loqui.

Mecenatge i “compromís social” de la música

Abans del col·loqui amb els músics del cicle, es va celebrar una taula rodona amb Tito Ramoneda, director de The Project, l’empresa promotora del Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona, Ramon Agenjo, director de la Fundació Damm, i Sergi Ferrer-Salat, president de la Fundació Ferrer-Salat. Totes tres institucions representen els pilars del projecte pedagògic del VDFJB, el pont entre la tasca del Conservatori del Liceu i la seva projecció a través del certamen barceloní.

Moderats per la periodista de La Vanguardia Maricel Chavarría, Ramoneda, Agenjo i Ferrer-Salat van fer una defensa aferrissada del mecenatge privat en l’àmbit de la pedagogia i de la música en viu, amb l’objectiu d’incidir en la societat. “Una societat que consumeix i crea art és una societat més rica,” va dir Ramoneda. “La transmissió de coneixements genera prosperitat,” segons Agenjo, que va definir la tasca de la seva fundació com la d’“impulsar la cultura.”

El director de The Project va explicar la “simbiosi” entre les tres institucions com a un projecte que va néixer el 2003, amb un seguit de classes magistrals a la seu barcelonina de l’SGAE. D’aleshores ençà, s’han celebrat un centenar de master class al Conservatori del Liceu. Enguany, impartiran la seva lliçó magistral Peter Bernstein, Richard Bona i Alfredo Rodríguez, Rafael Riqueni, Dave Douglas i Uri Caine, Mark Giuliana i Makaya McGraven, entre d’altres.

Sergi Ferrer-Salat va anar més enllà i va apel·lar al caràcter social del mecenatge cultural, vinculant la promoció de la música —de l’aprenentatge de la música— amb la “cohesió social”. Va posar, entre altres exemples, el “Sistema” d’orquestres a Veneçuela. En aquest sentit, Ferrer-Salat va criticar la desaparició de la música als plans d’estudi, matèria que, segons l’empresari barceloní, contribueix a afavorir el coneixement de la resta d’assignatures de l’ensenyament obligatori.

“Els músics són bones persones,” va dir en el decurs de la conversa Ramon Agenjo, una afirmació que va rebatre Ferrer-Salat assenyalant el caràcter egocèntric d’algunes estrelles de la música i va demanar “el compromís social  d’una part de l’elit musical del país.”

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació