Jaume Capdevila

Jaume Capdevila

Kap: gargots, ninots, humor

El Fer que no heu vist mai

Jaume Capdevila, KAP, ha comissariat una exposició de dibuixos de l'humorista Fer en un espai aboslutament singular

Després de la seva inauguració al Museu Joan Abelló de Mollet del Vallès, l’exposició dedicada al FER s’ha instal·lat al Centre Arts Santa Mònica, que es podrà visitar fins al 28 de febrer de 2021. És una exposició que està la mar de bé, us ho asseguro. En confiança, us ho puc dir de primera mà, ja que he estat jo el responsable de triar les obres i decidir més o menys com es posen. Aquesta exposició està dedicada al dibuixant Fer, de nom civil, Josep Antoni Fernàndez i Fernàndez, ninotaire que podem veure cada dia al diari El PuntAvui des de fa més de tres dècades.

Nascut a un poblet prop de Lleó, en Fer és molletà d’adopció, ja que la seva família s’hi traslladà quan ell tenia tot just quatre anys. I allà va crèixer i va arrelar, de manera que amb aquesta exposició podem ben dir que en Fer torna a casa. I torna a casa en el sentit literal, ja que el Museu Abelló es troba situat al mateix edifici en el que el petit Fer passà la seva infantesa. Es tracta de l’antiga caserna de la guàrdia civil, ja que aquest era l’ofici del progenitor del nostre dibuixant. En Fer ha estat director de revistes emblemàtiques del nostre ecosistema satíric, com El Papus, o com El Jueves, i l’any 2017 li fou concedida la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria.

A banda, però, d’ésser un dels principals dibuixants d’humor de Catalunya, en Fer és també un referent per a mi; un referent personal i professional. Ens uneix una llarga i profunda amistat, i davant la proposta de realitzar aquesta exposició vaig sentir el pes feixuc de la responsabilitat. El que he intentat en aquesta exposició és que qualsevol visitant pugui conèixer en Fer d’una manera una mica més profunda. Hi trobareu els seus dibuixos, és clar, un munt de pàgines publicades a El Papus, El Cuervo, El Jueves, Don Balón o a l’Avui abans i ara a El PuntAvui, hi trobareu les seves sèries més conegudes, les ‘Historias Fermosas’ o ‘El Puticlub’, i hi trobareu la seva irònica mirada a l’actualitat a través de les vinyetes més periodístiques. Però també hi ha un seguit de coses que permeten descobrir un Fer més íntim i personal. Difícilment, el que he aconseguit emportar-me de casa d’en Fer per posar a les parets i vitrines del Museu Abelló ho podreu tornar a veure mai més en una sala d’exposicions. Però com que la confiança fa fàstic i aprofitant que ell estava despistat, no crec que se n’adoni fins el dia de la inauguració. 

Primer dibuix publicat per Fer a la revista Patufet l’any 1970

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació