Oriol Nel·lo

'Catalunya al mirall de la immigració', avui a Òmnium

L'Avenç està d'enhorabona. A banda de rebre el premi Ciutat de Barcelona de Mitjans de Comunicació, també ha vist com un dels seus millors títols del 2014, 'Catalunya al mirall de la immigració', d'Andreu Domingo, rebia el premi Ciutat de Barcelona d'Assaig, Ciències Socials i Humanitats.

Joan Elies Adell

Lo dia que els peixos han escomençat a pescar

El Born CC ha acollit l’estrena del film, Lo dia que els peixos han escomençat a pescar, el primer documental de llarga durada rodat íntegrament en alguerès. Es tracta d’una de les activitats centrals de la presentació de l’Alguer a Barcelona. En podeu veure el tràiler a Núvol.

Jordi Cornellà-Detrell

L'altra llengua de Marta Rojals

L'altra (2014) de Marta Rojals és una de les propostes més interessants de la literatura catalana recent. Digna successora d'Incerta glòria de Joan Sales i Figures de calidoscopi de Ramon Solsona, l'autora hi fa un ús freqüent del plurilingüisme.

Joaquim Mallafrè

Albert Jané, personalment en persona

Albert Jané és conegut per un públic ampli per la seva dedicació a la gramàtica i per la seva activitat a “Cavall fort”. Potser algú coneix el seu Diccionari de sinònims; les adaptacions, entre les quals la de L'Odissea per a nens, els barrufets, que així els va batejar ell, o per altres publicacions.

Marta Rollan Font

Em 'dónes un petó?' als Boliche

Tenim la sort que Dalmau i Mas hagin agafat aquesta direcció cap al cinema en versió original i subtitulat en català al Boliche. Ara seria bo que hi poséssim tots els sentits perquè els subtítols fossin impecables. I així evitaríem que els arbres no ens deixin veure l’autèntic “VOSC”.

David Paloma

Usos gramaticals

Marta Mas i Albert Vilagrasa són dos pofessors de llengua que han tingut l’encert d’escriure una gramàtica d’ús de la llengua catalana, amb la teoria mínima, amb exemples ben trobats i ordenada alfabèticament.

Joan Mascaró M.

De coques bamba, pomades i pellofes

El Termcat publica un breu diccionari en línia de terminologia de les festes patronals de Maó. Si anau a Menorca, no se us ocurreixi demanar una pomada a una farmàcia pensant que us podreu untar una cremada.

Teresa Iribarren

La llengua de Guardiola

Avui Pep Guardiola s'estrena a la sala de premsa del Bayern de Munich. En quina llengua respondrà les preguntes del corresponsal de Catalunya Ràdio? Què ha fet Pep Guardiola per la llengua catalana? Recuperem un article d'hemeroteca de Teresa Iribarren que avui torna a ser vigent.