Un web sobre el Tricentenari, a la Biblioteca Virtual

5.09.2014

La Diputació de Barcelona, a través de la Biblioteca Virtual, ha preparat un web monogràfic sobre el Tricentenari, que ja es pot visitar. Es tracta d’un recull de webs, apps i itineraris, així com de les novel·les, còmics, cinema i música que podem trobar a la Xarxa de Biblioteques Municipals sobre la Guerra de Successió i el seu desenllaç.

El setge de Barcelona de 1714. Gravat idealitzat de Joaquim Furnó i Abad

La Guerra de Successió es considera el primer conflicte armat de caire global. Es tractà d’una lluita per decidir qui havia d’ocupar el tron hispànic després de la mort sense descendència de Carles II d’Espanya. Europa es va dividir entre els partidaris del duc Felip de Borbó i l’arxiduc Carles d’Habsburg per succeir el monarca. Davant l’amenaça que suposaria una possible unió de França i Espanya si heretava el tron Felip, Anglaterra, Holanda i el Sacre Imperi Romanogermànic van crear la Gran Aliança de l’Haia, que va declarar la guerra als Borbó l’any 1702.

La guerra culminà l’11 de setembre de 1714 quan la ciutat de Barcelona va ser conquerida per les tropes borbòniques. Poc després, amb la capitulació de Cardona i Mallorca, el 3 de juliol de 1715, finalitzà definitivament la Guerra de Successió.