Menys carpes i més circ al 8è Elefant d’Or de Girona

4.01.2019

Del 14 al 19 de febrer, Girona tornarà a acollir per segon any consecutiu el Festival Internacional del Circ Elefant d’Or. L’esdeveniment arriba així a la seva vuitena edició, i aspira a ser la més ambiciosa pel que fa a públic i programació: 6 dies, 76 artistes provinents de 12 països i 24 atraccions repartides en 16 representacions. Enguany, el Circ de Girona també planteja dos reptes: augmentar un dia de funcions i crear el primer Circus World Market.

Ethioselam (Etiòpia). ©Festival Internacional del Circ Elefant d’Or.

A banda de l’afegit d’un dia, entre les novetats destacades hi ha la modificació de l’espai: la carpa “hall” i les annexes desapareixeran, i la Gran Carpa del Camp de Mart s’unirà al Palau de Fires, que acollirà per primera vegada el Circus World Market, una fira i un punt de trobada entre professionals del món del circ, que estarà oberta els sis dies del Festival. Les activitats paral·leles (cafeteria, photocall o la recepció d’artistes, entre altres) també tindran lloc en aquest recinte.

En total, si es compleixen les previsions, s’aconseguirà reunir 2.200 espectadors en les 16 funcions. L’Ajuntament de Girona valora molt positivament aquesta mesura. Segons l’alcaldessa, Marta Madrenas: “reduir l’ocupació del Camp de Mart a la meitat servirà per descongestionar la Devesa, un espai que té molta importància a la nostra ciutat”.

Dia de l’espectador

D’altra banda, l’Espectacle d’Or, la gran final que tradicionalment tenia lloc el dilluns, ara passa al dimarts (19 de febrer). “D’aquesta manera, afegim una jornada més, donant l’oportunitat de veure els espectacles a tota aquella gent que els caps de setmana són fora o treballen, com els estudiants universitaris, o aquells espectadors que s’han quedat sense entrada a última hora”, argumenta Genís Matabosch, director del Festival, que també ha explicat, durant la presentació, que el dilluns anirà destinat al Dia de l’Espectador, amb totes les categories de butaca al preu únic de 18 euros. Així, les dues semifinals blava i vermella estaran concentrades en una mateixa jornada, fet que provocarà una “sobredosis de circ”, destaca entre rialles el director.

Ara com ara, s’han superat les 15.000 entrades venudes (l’aforament total supera les 34.000 butaques). Seguint la línia de passades edicions, enguany es tornaran a dedicar 4 representacions exclusives per a públic escolar.

Tot i que el Festival compleix vuit anys de vida, aquesta serà la segona entrega a Girona, ja que anteriorment la seva celebració havia tingut lloc a Figueres. Sobre això, Genís Matabosch afirma a Núvol que “ha estat fàcil adaptar-se a la nova ciutat. Girona ens ha rebut amb els braços oberts”. Durant la seva estada a la capital de l’Alt Empordà, el públic francès era molt assidu i actiu, i amb el pas a Girona “ens temíem perdre l’espectador que venia de França, fet que per sort no ha estat així”, confirma el director. A més, segons aquest, en trobar-se en una posició més central, la gent podrà venir més fàcilment d’arreu de la demarcació.

Els artistes

Aquest és un festival que pot presumir de ser únic a l’Estat Espanyol, un dels més potents a Europa i de trobar-se entre els cinc més prestigiosos en l’àmbit mundial. L’edició 2019 comptarà amb la presència, entre altres noms, del mim i malabarista Pepe Jardim (Brasil); els Martínez Brothers (Colòmbia i el Japó); el número de volteig sobre boles Mistery of Gentleman (Mongòlia), “un espectacle mai vist a l’Europa Occidental” segons Matabosch; The Flyers Valencia (Colòmbia), una atracció no apta per cardíacs; els acròbates d’Ethioselam (Etiòpia) o l’impressionant duo Duon Hien Phuoc (Vietnam).

També serà una edició marcada per la tragèdia. El National Circus of Pyongyang (DPRK) oferirà un número brutal de salts a la bàscula, després que la direcció d’Elefant d’Or els descobrís a Moscou el setembre de 2017, on un dels integrants va morir en un accident. Però també per l’esperança: el rus Denis Degtyarev, que protagonitza el cartell d’enguany, va caure durant la sessió de fotos encarregada pel Festival. Per sort, després d’unes hores en estat crític, es va recuperar i ara el podreu gaudir al Festival.

El Festival del Circ compta amb el suport de l’Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona. Podeu consultar el cartell i la programació del Festival al nou web, disponible en cinc idiomes, a través d’aquest enllaç.