La tardor musical de Girona

10.08.2018

Amb l’arribada de la tardor, els carrers de Girona s’engalonen amb un vestit de fulla caduca i la ciutat es converteix en una estampa única, de colors marrons i tonalitats que juguen amb les cases de l’Onyar. El fred sec et permet respirar un aire net i impol·lut. Però Girona no és només bellesa estètica.

La soprano Sandrine Piau. Auditori de Girona

L’Auditori de Girona ha presentat la programació de la temporada entre el setembre i el desembre de 2018, amb més de 23 propostes amb artistes internacionals, nacionals i locals, per a totes les edats i tots els gustos. Actuacions úniques i exclusives es posaran a l’abast dels gironins i gironines. Ah, i abans que preguntem, l’organització ens ho deixa clar: les entrades ja estan a la venda.

Parlar de Girona és parlar irremeiablement d’una plataforma cultural que no coneix límits o, si els coneix, els supera a mesura que passa el temps. Recentment s’ha presentat la temporada de tardor, que arrencarà el dia 14 de setembre i que inclourà 13 espectacles de música clàssica i 9 de moderna, i un concert de Nadal en família pensat per viure’l amb els més menuts de la casa. La ciutat de Girona es divideix en dues parts, i us fem cinc cèntims de la Girona clàssica i la Girona moderna, amb l’Espai Marfà en mig, com si del Checkpoint Charlie es tractés.

La Girona clàssica

El 18 d’octubre, la soprano Sandrine Piau, que cantarà acompanyada per Susan Manoff al piano. Segons Victor García de Gomar, programador de clàssica a l’Auditori, la soprano és «una artista absolutament imprescindible en els escenaris internacionals, que no podia fallar a l’Auditori». Seguint amb estrelles femenines, la canadenca Angela Hewitt, una pianista de luxe que oferirà les Variacions de Goldberg  de Bach. I de pianos canadencs va la cosa, perquè el 10 de desembre, Jan Lisiecki, guardonat l’any 2013 amb un Gramophon al Jove Artista, uns premis considerats ‒com se sol dir en aquestes ocasions‒, els òscars de la música clàssica.

Jove també és María Dueñas, la violinista granadina de només 16 anys que està causant furor en l’àmbit internacional. Actuarà el 2 de desembre i «és jove, però el seu so és d’una enorme maduresa», assenyalava Víctor García de Gomar. A més, també hi seran Lucie Horsch (flauta de bec) i Thomas Dunford, al llaüt (20 de desembre).

Pel que fa a la música de la terra, el pianista Josep Colom tocarà el 30 de setembre. Una actuació anomenada Música Callada, emmarcada en el 125 aniversari de Frederic Mompou i que no deixarà indiferent a ningú. Finalment, no podia faltar «la mirada gironina en aquest espai», assegurava Garcia de Gomar. Així, l’Orquestra de Girona desplegarà tot el seu talent en un concert tribut a Leonard Bernstein, el 6 d’octubre; la GIOrquestra interpretarà un concert monogràfic  dedicat a Beethoven, el 21 d’octubre. I el Cor Geriona ens obrirà les portes a la tradició del Nadal, el 22 de desembre.

Jay Jay Johanson. Auditori de Girona

La Girona moderna

L’altra cara de la moneda també promet sorpreses. Segons Natxo Morera, programador de música moderna, el cartell «no tindria cap sentit sense tenir en compte les propostes locals». Són un exemple Paula Grande (22 de setembre), Les Anxovetes (11 d’octubre), els gironins The Wilder Company (14 de desembre) i Gossos (10 de novembre). Blaumut pujarà a l’escenari el diumenge 25 de novembre, a les 12 h. «Tant el grup com l’organització vam tenir clar que era un concert per a la família, per a tots els públics, per això aquesta voluntat es veu reflectida en l’hora», afirma Morera.

En el panorama nacional, l’Auditori acollirà Ialma, un grup de dones d’origen gallec que viuen a Brussel·les, i que han participat en l’últim tema de Valtonyc. Hi seran el 14 de setembre. I un dels plats forts de la carta és Marwan: la música del cantautor ha causat un autèntic furor a Espanya i ha realitzat gires a Llatinoamèrica. El podreu gaudir el 15 de desembre. I ja en la dimensió internacional, la programació tampoc decep: el britànic Jay Jay Johanson actuarà l’11 de novembre.

Sense cap voluntat de solapar la programació amb un dels grans esdeveniments anuals a Girona, l’Auditori ha decidit tornar a programar de la mà del Temporada Alta. En aquest cas, és un exemple l’actuació de Le Croupier, en una cita en la qual el grup s’acomiadarà dels escenaris, el 20 d’octubre.

El complement de tot això és l’Espai Marfà, que també ha presentat una àmplia programació que inclou el Cicle d’audicions comentades d’àlbums clàssics del rock i la música popular, o altres cursos, tallers, formacions i convocatòries d’ajuts per a músics. Trobareu tota la informació al web de l’Espai.

Auditori de Girona.

L’aposta pel futur de la música gironina

Tal com a presentat l’Ajuntament de Girona, una de les novetats d’enguany serà que, a través de la Targeta Girona Cultura 0-15, s’aplicarà un 50% de descompte pels més joves. Segons Carles Ribas, regidor de Cultura de la ciutat, aquesta mesura s’ha dut a terme amb la intenció d’«atreure i seduir els més petits». Ribas, a més, ha volgut remarcar que «creiem que l’Auditori ha de ser un punt no només de música de qualitat, sinó també un punt de trobada social, artística i cultural».

Sobre la reducció del cost de sortida de les entrades respecte edicions anteriors, el regidor de Cultura afegeix que «una administració està obligada en apostar en cultura. I una manera de fer-ho és programant allò que no necessàriament t’omplirà l’Auditori. No busquem omplir l’Auditori, això seria hipòcrita. Volem donar una oportunitat a talents del futur».

Ja estan disponibles totes les entrades i abonaments. Els canals de venda són els habituals: el web de l’Auditori o presencialment a les taquilles de l’Auditori de Girona i del Teatre Municipal.