La comèdia com a teràpia

31.08.2018

El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona es troba en plena ruta. Són dies grisos però, per molt que amenaci la pluja, el FITAG no es doblega i s’adapta als canvis de guions. El festival, que ha convertit la ciutat en un escenari d’experiències i vivències humanes, continua avui i s’allarga fins dissabte. Ahir vam assistir a dos espectacles, un clown i una comèdia històrica. Us ho expliquem en aquest article.

“Charivari”, de la Compagnie L’Albatros, des de Pernes-Les-Fontaines (França). Foto: FITAG.

Començàvem amb un primer espectacle traslladat a l’Auditori de la Mercè per culpa del mal temps. Charivari, de la companyia francesa Albatros, iniciava la seva posada en escena de forma prometedora. Però la seva força es va acabar perdent entre errades tècniques i de muntatge, situacions incòmodes i un barroer i infantil joc amb els tòpics. Un clown amb mims molt estilitzats, caracteritzats amb masses floritures. L’argument explica l’aventura en un creuer d’una tripulació de personatges de tot tipus: des d’una monja ressentida que s’acaba alliberant, a un comandant de vaixell excessivament bavós. El missatge era clar: l’humor cura.

Però l’obra va ser irregular: va oferir estones de lucidesa interpretativa i d’altres d’inseguretat i confusió. El resultat van ser alguns aplaudiments d’estupefacció i, tot sigui dit, d’altres de sincers. En definitiva, els francesos van voler jugar amb el foc de l’humor absurd. I, malauradament, es van cremar. El millor: un variat repertori de gags, alguns de divertits i ben reeixits. El pitjor? Un caos no intencionat i una música de fireta que no aconseguia lligar amb l’escenari.

El teatre amateur serveix precisament per això: per millorar i donar suport a artistes en formació, que creixen i construeixen a partir de les seves errades (en aquest cas, els errors van enfosquir l’obra). I que quedi clar, aquest teatre mereix exactament el mateix respecte que el professional. Per això, l’exigència ha de ser estricta i honesta. El FITAG, indubtablement, escenifica aquesta filosofia de millora.

“La Comedia de Miles Gloriosus”, de Teatro Kumen de Langreo (Astúries, Espanya). Foto: FITAG.

Més tard, entrant a la mitjanit, els núvols van amainar i La comèdia de Miles Gloriosus va poder-se representar a l’escenari del Pati de les Magnòlies sense cap contratemps. La funció, a càrrec de la Teatro Kumen d’Astúries, va oferir riure i va mantenir l’expectació dels espectadors gràcies a un elenc d’actors amb molta força, i uns diàlegs entretinguts i, a estones, hilarants.

L’obra explica les desventures d’un general romà faldiller, narcisista i arrogant que acaba cec per la seva condició malaltissa. A més, aquest egòlotra està envoltat d’esclaus, amants i altres personatges que embrollen magistralment la trama i emboliquen la troca, amenitzant l’argument.

La comèdia de Miles Gloriosus també juga amb la crònica històrica i el metateatre. Una obra que pot semblar senzilla, però que està molt ben tractada. La complexitat dels personatges, de l’attrezzo i d’un vestuari excel·lent, la converteixen en una formidable aposta que et transporta a la Roma clàssica. En definitiva, una hora i mitja ben passada, profitosa i entretinguda.

El FITAG continua amb la seva programació fins aquest dissabte 1 de setembre. Aprofiteu per perdre-us per Girona mentre gaudiu d’un espectacle teatral. Consulteu tota la programació al web del festival.