Josep Lluís Micó explora a ‘Ciberètica’ com les TIC afecten els valors.

2.04.2012

Tot i que sempre hi ha hagut noves tecnologies –fa cent anys, el telèfon ho era– la digitalització ha comportat una acceleració tan gran en el canvi de paradigma que tothom coincideix en assenyalar el canvi d’era que suposa. Els nostres hàbits s’han modificat radicalment en pocs anys, així que és pertinent preguntar-se si això ha estat a fi de be o no.
Josep Lluís Micó, professor de la Facultat Blanquerna (URL), explora a ‘Ciberètica TIC i canvi de valors’ totes les implicacions ètiques derivades de l’adopció massiva de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació. El volum forma part de la col·lecció Observatori dels Valors que edita la Fundació Lluís Carulla amb la col·laboració d’Esade. “La tecnologia ocupa una posició central en l’estil de vida, però no és un valor en sí mateix que es pugui aïllar”. Aquesta afirmació, a les pàgines inicials del llibre, és fonamental per entendre la seva aproximació. Seran els diferents usos –ben plurals i diversos– els que acabin tenint components ètics i conseqüències sobre el nostre comportament i visió del món.
Tot i que l’autor no s’està de contraposar opinions enfrontades, queda clara la seva preocupació per la hipocresia bonista que sovint envolta el món d’internet i les xarxes socials. En allò que afablement es qualifica de periodisme ciutadà, ell hi veu l’interès d’unes empreses (els mitjans de comunicació) de treure rendiment econòmic a costa de la vanitat dels lectors. I, en un passatge, es pregunta: “Amb unes audiències cada vegada més fragmentades i volàtils, generalment impacients i àvides de satisfaccions immediates, ¿les noves tecnologies fomenten la democràcia o el mercat? ¿El ciutadà o el consumidor?”.
També s’aborda la qüestió de la intimitat. I com sovint l’internauta creu que no paga res pels continguts i el que està fent és cedir les seves dades de manera prou inconscient. I, finalment, Micó se centra en algunes de les conseqüències que afecten la vessant psicològica. “Les persones connectades a internet se senten induïdes a participar en la mateixa distracció permanent que angoixa els malalts amb Trastorn de Dèficit d’Atenció”, alerta l’autor. “Sacrifiquen algunes de les bases del pensament profund per banalitats i qüestions superficials”.
‘Ciberètica. Tic i canvi de valors’ va ser presentat aquest dimecres a la seu de la SGAE. En l’acte hi van intervenir l’autor, el director de la Fundació Lluís Carulla, Carles Duarte, el professor de la Facultat Blanquerna Ferran Sáez Mateu i el periodista Àlex Gutiérrez, cap de la secció de Mèdia de l’’Ara’ i president de la Fundació Escacc.

Josep Lluís Micó, acompanyat de Mariona Carulla i Carles Duarte