Jordi Graupera, la claror de les idees

16.03.2015

Al número de març de L’Avenç, Pere Antoni Pons retrata Jordi Graupera per a la secció “Protagonistes imminents”, en què la revista ofereix una mescla de retrat personal, de trajectòria biogràfica, de reportatge i d’entrevista reportada amb personatges per sota dels quaranta anys, però que ja despunten clarament en el seu camp professional.

46-49 protagonistes B4_Maquetación 1En el cas de Jordi Graupera, el camp professional abraça la política, el periodisme i la docència universitària. Com diu Pere Antoni Pons, en Graupera és un “cervellàs”, i fa la impressió “d’haver-se estat preparant des de sempre perquè algú el descrivís amb un qualificatiu com aquest”. En efecte, a l’hora de començar la Universitat, es va muntar un pla d’estudis que l’hauria de portar a ser triple llicenciat: “M’interessava”, diu Graupera, “la forma i l’expressió del pensament, que era la filologia, el contingut del pensament, que era la filosofia, i l’aplicació del pensament, que era el Dret o la Política.

Des de llavors, els seus escrits han anat augmentant en número i en talent. Com diu en Pere Antoni Pons, el periodisme de Jordi Graupera és ple “d’empatia, voluntat d’aprendre, anàlisi, experiència compartida, construcció intel·lectual”. Actualment viu a Nova York, on fa el doctorat a la New School for Social Research i imparteix classes a la Universitat. Des d’allà, escriu per a La Vanguardia i és que, paradoxalment, la distància no l’ha arraconat de l’escenari català, sinó que li ha donat encara més presència i projecció: amb trenta-quatre anys, és el columnista de política més jove mai fitxat pel diari.

Podeu llegir l’article sencer a L’Avenç d’aquest mes de març.