El FITAG celebra la majoria d’edat amb ritme cubà

12.07.2018

«El FITAG i Girona són la mateixa cosa. No s’entén una sense l’altra», assegurava Martí Peraferrer, director del Festival de Teatre Amateur de Girona, quan dimarts passat es van presentar les novetats i la programació de la divuitena entrega d’aquest esdeveniment referent a les comarques gironines. Enguany, tindrà lloc del 28 d’agost a l’1 de setembre en diferents punts de la província, i inclourà més d’una trentena d’espectacles de tots els gèneres i estils. La presentació es va dur a terme a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, espai que també esdevindrà escenari del festival.

Foto: Eddy Kelele. / Diputació de Girona.

L’edició 2018 portarà el millor teatre amateur provinent de tot el món, tant d’àmbit nacional com internacional, i permetrà veure companyies des de Mèxic fins a Cassà de la Selva, passant per Astúries, Bèlgica, Argentina, França o Itàlia, entre altres països. Els espais no varien respecte a l’entrega anterior: el Centre Cultural La Mercè, el Pati de les Magnòlies, la Casa de Cultura, l’Auditori Viader, el Caixafòrum Girona, el Teatre Municipal i La Planeta es convertiran en escenari per rebre espectacles de tot el món.

Com cada any, el FITAG centra la seva atenció en una temàtica o país. Enguany, Cuba serà la convidada d’honor: «Aquesta decisió ha estat fruit d’un intercanvi cultural amb aquest país fa un any. Fa poc ens han convidat a visitar Cuba, de manera que ara els convidem nosaltres». Aquesta internacionalitat forma part del caràcter obert i universal del festival. És per això que el FITAG es troba adscrit a entitats com la Xarxa de Teatre d’Ateneus de Catalunya, el Corredor Latinoamericano de Teatro i Escenamateur. Sense ignorar, això sí, la producció de teatre amateur local i nacional: 14 companyies catalanes i 6 espanyoles estaran en el cartell.

Pel que fa a El Galliner, no podia ser d’una altra manera, el FITAG torna a acollir cinc de les millors propostes de «Distrets»: muntatges breus creats pels alumnes d’aquesta escola de formació teatral. Durant quatre dies, representaran diàriament el seu espectacle a l’Auditori Viader de la Casa de Cultura. Peraferrer va voler agrair «especialment la col·laboració d’aquesta escola, que participa al FITAG de forma inestimable i ja són una part indispensable de la família. Aquesta iniciativa ensenya clarament el vessant pedagògic del festival».

Les possibilitats d’una cita com el FITAG són infinites. Per això, la programació del festival s’estén, per una banda, amb FITAG als Municipis, que acostarà el teatre a poblacions com Figueres (que acollirà la preestrena de la coproducció FITAG), Sant Jordi Desvalls, Vidreres, Palamós, Llançà, Lloret de Mar o Campdevànol. Per l’altra, FITAG Barris, que en aquesta ocasió escull el barri gironí de Pla de Palau-Sant Pau per convertir-se en un districte-escenari de teatre.

Les nits de Girona, durant els dies de festival, seran capvespres teatrals. La proposta Terrassa Nits fondrà bon ambient, esbarjo i teatre. Estarà situat al Pati Casa de Cultura i oferirà un espai únic i especial i, en definitiva, una experiència inoblidable.

Ismail Elfallahi, director de la coproducció de l’obra “Exercices sur la liberté”

18 anys de teatre gironí

El FITAG es fa gran, ha anat creixent i, ara, assolida la majoria d’edat, pot presumir d’esdevenir un dels festivals culturals estratègics de l’estiu gironí. Divuit anys són molts, i la dificultat de superar-se augmenta a mesura que passa cada edició. Malgrat això, ha demostrat que les barreres i el temps no són una excusa per a estancar-se.

Prova d’això seran les coproduccions que cada any el FITAG prepara entre artistes locals i estrangers. D’una banda, l’obra Exercices sur la liberté agrupa actors marroquins i catalans sota la direcció Simail Elfallahi (Marroc). La peça promet reflexionar sobre qüestions socials i ètiques i es podrà veure el 29 i 30 d’agost al Centre Cultural La Mercè. Però això no és tot, una segona coproducció catalana-andalusa. Los Francisquitos és una comèdia dirigida per l’antropòloga Valeria Tejero. Es podrà veure el 31 d’agost i l’1 de setembre també a La Mercè.

Menció a part mereix la proposta FITAG Cinema. Des de Girona amb amor és una pel·lícula d’Hakim Habbi, rodada en l’edició anterior del festival i que s’estrenarà el dissabte 1 de setembre a les 12 h al Cinema Truffaut.

Una altra de les novetats d’aquest any serà una nova pàgina web,per poder assabentar-se de la programació, les notícies més destacades i informació sobre les companyies i les obres teatrals: «el regal d’aniversari del FITAG serà el nou web, que també servirà per adquirir entrades pels diferents espectacles», destaca Peraferrer.

La podreu consultar aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris