El darrer comte del casal d’Empúries, Malgaulí, desembarca a Castelló

6.09.2017

Un seguici espera a la platja, amb impaciència i excitació. Estan a l’expectativa de l’arribada de Malgaulí (Ponç Hug V), fill del comte Ponç Hug IV i de Marquesa de Cabrera, que fou també comte d’Empúries de 1313 a 1322. Malgaulí, que en aquest cas torna de Sicília després d’assabantar-se de la mort del seu pare, és altrament conegut per desafiar Jaume II el Just. Quan el comte trepitja la sorra per ser coronat per la seva cort, però, és assaltat per pirates moriscos que no són conscients a qui estan atacant. Gràcies als reforços de cavalleria, la guàrdia del comte aconsegueix repel·lir l’ofensiva, i empresonana i foragita els musulmans que sobreviuen a l’assalt frustrat.

L’assalt morisc queda en un ensurt i la gent ho celebra amb aplaudiments. Com cada any, el Festival Terra de Trobadors de Castelló d’Empúries dona la benvinguda al seu públic amb un espectacle temàtic, que serveix de pròleg, a la platja d’Empúria Brava. En aquest cas, la XXVII edició porta el nom “Malgaulí, el darrer comte del casal d’Empúries”, en commemoració dels 700 anys de la fundació del convent de Sant Domènec de Castelló d’Empúries (1317-2017).

Així, el passat 2 de setembre, els turistes, visitants i curiosos van ser testimonis de la impressionant escenificació del desembarcament de Malgaulí, dut a terme gràcies a la participació d’Arquers del Comtat, Cort Comtal, DespertaFerro, AcersTrempats, Club de Rem d’Empuriabrava, Grup cavallista, Arc St. Celoni i la resta d’entitats col·laboradores.

Terra de Trobadors, el festival medieval per excel·lència

El Festival Terra de Trobadors ja és un esdeveniment referent a la província de Girona. Es tracta d’un festival que cada any creix en nombre de visitants i seguidors. Les raons d’aquesta ben guanyada fama són senzilles: el poble de Castelló d’Empúries, imponent per si mateix, es disfressa durant aquests dies i viatja al passat, a l’Edat Mitjana, per tal d’oferir un incommensurable nombre d’activitats: sopars d’època, mercats ambientats, visites guiades, tornejos i justes, espectacles, tallers i música.

Història i rauxa aniran de la mà en aquesta vint-i-setena edició del Terra de Trobadors: una màquina del temps que permetrà al públic retrocedir uns segles enrere, freqüentar autèntiques posades medievals, gaudir de cançons trobadoresques al carrer i deixar-los (si hom vol) almoines amb la cèlebre moneda d’època. En definitiva, viure una experiència de primera mà, única i genuïna, sense precedents a les comarques gironines.

El Festival Terra de Trobadors tindrà lloc els dies 8, 9 i 10 de setembre. Podeu consultar més informació del festival al seu web.