Banyoles, la ciutat (a)phònica

1.06.2017

Torna un dels festivals de música referents de la província de Girona. Torna la 14a edició de l’(a)phònica, el Festival de la Veu de Banyoles, que ha estat anunciada per la seva organització a principis d’aquesta setmana. Enguany, s’ha presentat amb el seu tradicional caràcter eclèctic, combinant diferents estils musicals i altres arts escèniques. Però al mateix temps ho fa proveïda d’aires renovats, i incorporant suculentes novetats a la programació. Superar-se és difícil. Excepte per l'(A)phònica.

Clara Peya

Tant li fa si és música, teatre, dansa o literatura. L’(a)phònica entén la cultura en un sentit global. Així ho ha volgut constatar el director artístic del festival, Francesc Viladiu i Illanas, que parla d’un esdeveniment “que pretén ser una culminació de tot allò que passa a la ciutat de Banyoles al llarg de l’any. No som un festival d’estiu, com s’entenen la majoria de festivals”. L’(a)phònica es desmarca dels festivals-clons, i això és el que fa que esdevingui una proposta única i irrepetible.

Durant la presentació, el regidor de Cultura i Patrimoni Cultural del municipi, Jordi Bosch i Batlle, va insistir a remarcar el rol protagonista i transversal que el festival atorga a la ciutat de Banyoles: “Es tracta d’un festival per tots els públics. En un format molt més proper, artesà, que defuig les masses”. Els espectadors viuran una experiència íntima, càlida. Al mateix temps, gaudiran d’un ambient màgic i d’una qualitat impagable.

Pel que fa al cartell, destaquen les 44 propostes repartides durant els tres dies de durada i en diferents espais de la capital del Pla de l’Estany: 24 espectacles i 20 activitats paral·leles, dels quals tres quartes parts són gratuïtes. L’estètica d’aquest any no podia ser més popular i  participativa: les icones que caracteritzen el pòster principal del festival han estat escollides per mig miler de persones enquestades, i il·lustrades alhora per Miguel Bustos.

El cert és que cada any és feixuc destacar noms a l’(a)phònica, mostra del seu exquisit criteri a l’hora de preparar la programació. Es tracta d’una proposta que porta artistes reconeguts internacionalment, sense ignorar els talents locals i emergents. Entre els concerts de la present edició s’hi troben els de Renaldo & Clara, Steve Smyth, Clara Peya, l’italià Alessio Arena, José González, Alidé Sans, Andrea Motis, Marlango, La iaia o Auxili. Podeu consultar la programació al complet a la seva web.

Viggo Mortensen i Rafel Plana

La veu del vers

Com no podia ser d’una altra manera, les lletres tornen a tenir una importància innegable. De fet, el festival l’encetarà ni més ni menys que Viggo Mortensen, que presentarà, en primícia a les comarques gironines, l’espectacle poètic Ramas para un nido, acompanyat pels acords del pianista Rafel Plana. Sobre aquesta estrena, Viladiu ha reconegut que “fa tres anys que intentem que vingui”. A la quarta va la vençuda.

El 2 de juliol, Roger Mas presentarà  El dolor de la Bellesa i el 20 de juny, els lectors més nostàlgics podran degustar De la nota del pere del sopar del mosso, amb Enric Casasses. A les activitats paral·leles també ressalten el 65è Aplec de Sardana (30 de juny) o Corrandes són Corrandes (30 de juny), o l’estrena exclusiva de l’òpera de Paco Viciana: Puges o Baixes.

D’ençà del seu naixement l’any 2004, pel festival (a)phònica han passat artistes com Micah P. Hinson, Jorge Drexler, Manel Love of Lesbian, Mishima, Joan Miquel Oliver o El Petit de Cal Eril. El festival tindrà lloc del 30 de juny al 2 de juliol. Les entrades i els diferents abonaments ja s’han posat a la venta, i ho podeu consultar punxant aquí.