Rosa Viñallonga: “Defensem el model de llibreria independent, propera i de qualitat”

22.04.2014

Cooperar. Aquesta és la filosofia d’una vintena de llibreries independents que van decidir agrupar-se sota el nom de Bestiari. No volien perdre l’essència de llibreries de proximitat i arrelades al territori. I sabien que juntes serien més fortes. Tenen un web que serveix de portal de totes les llibreries, on a part dels llibres generals, hi podreu trobar una secció molt ben proveïda d’edicions locals. Gestionen la llibreria del Museu d’Història de Catalunya i la del Born Centre Cultural. El seu lema? “Si no ho trobes a la nostra llibreria, no ho trobaràs enlloc”. Parlem sobre aquesta iniciativa i sobre la situació de les llibreries independents amb la presidenta de Bestiari, Rosa Viñallonga propietària de la Gralla de Granollers.

Rosa Viñallonga, llibretera de La Gralla de Granollers.

Què és i per què neix Bestiari?

Bestiari és una cooperativa de llibreries independents que es va constituir l’any 1976 amb la necessitat de compartir serveis, ajuntar esforços i donar visibilitat a les llibreries de comarques. L’essència de Bestiari continua sent la mateixa, però amb els anys hem anat evolucionant i l’estructura de la cooperativa ha anat agafant força. Ara fem les compres a les distribuïdores de manera conjunta, tenim servei de transport propi, una pàgina web de Bestiari que serveix de portal de totes les llibreries, realitzem campanyes de promoció de llibres… Som llibreries molt heterogènies i diverses, però les característiques comunes poden ser la independència de cadascuna de nosaltres, el fet de ser properes als lectors, compromeses amb la defensa del llibre en català, i del llibre local i comarcal. El transport i la compra conjunta ens han permès treballar molt l’atenció personalitzada als nostres clients amb un servei d’encàrrecs, ràpid i eficient, i ens fem nostre el lema “Si no ho trobes a la nostra llibreria, no ho trobaràs enlloc”.

Les llibreries independents són fonamentals en la distribució de les edicions locals. De fet, al vostre web es poden comprar un gran fons de llibres locals.

Sí, les llibreries independents són imprescindibles per la difusió dels llibres locals. Les llibreries que s’apleguen a Bestiari normalment estan situades en capitals de comarca, que és l’espai central des d’on s’articula la vida cultural del territori, i aquestes són focus de difusió de les noves publicacions de les entitats i associacions.“És molt important l’associació per encarar els reptes de futur que cauen sobre el sector”

Amb aquest esperit vam signar un conveni amb l’Institut Ramon Muntaner, que ens permet disposar de tots els llibres publicats pels centres d’estudis locals i comarcals, i al web de Bestiari es poden comprar. Tenen un tracte difícil, perquè normalment són edicions molt petites i difícils de localitzar, però creiem que val la pena dedicar esforços en aquest sentit.

Al web també teniu una nova secció de llibres digitals. La digitalització del llibre és realment una amenaça per les llibreries?

Sí i no. És una amenaça perquè no podem competir al mateix nivell que les grans cadenes de llibreries i les multinacionals com Amazon, Casa del Llibre… Des de Bestiari s’intenten engegar iniciatives en aquest sentit, que ens permetin afrontar aquest tema des de la cooperació i oferir els mateixos productes i serveis que els grans. I no és una amenaça determinant perquè a petita escala podem diversificar els productes que venem, lligats o no amb els llibres, ampliar cap a noves formes de negoci. Nosaltres som coneixedors en profunditat del món del llibre, i aquest és el nostre espai, més enllà del suport en què es presentin. Ens hem d’adaptar als nous temps, ens toca espavilar-nos i innovar, amb noves iniciatives i noves pràctiques en el món del llibre i la lectura. Amb tot, el perill veritable que presenten els llibres digitals prové de la pirateria. Aquest és un tema que sí que pot arribar a fer molt mal, com ha passat amb la música, per exemple.

La llibreria del Born Centre Cultural.

Ara farà tres anys que porteu la llibreria del Museu d’Història de Catalunya i des del setembre de l’any passat, la del Born Centre Cultural. Quins canvis ha suposat l’adquisició d’aquestes dues llibreries per Bestiari?

Vam presentar-nos per portar la llibreria del Museu d’Història de Catalunya perquè pensàvem que era un repte interessant i que ens podia beneficiar a tota la cooperativa, que ajudaria a donar-nos a conèixer al país i sobretot estar presents a Barcelona. A més, és una llibreria que s’alimenta dels recursos i els coneixements de tots els llibreters de Bestiari i això, tractant-se d’una llibreria especialitzada en temes d’història, és molt positiu.

La llibreria del Born CC neix per uns motius similars. Certament, les dues llibreries ens suposen bastanta feina, però les dues ens van molt bé per donar-nos a conèixer i arribar als lectors barcelonins. Pensem que hem d’estar vius, arriscar i provar coses noves, i de moment estem molt contents de com prova l’experiència. “A través de la cooperació empresarial ens beneficiem més que si estiguéssim sols en el desert”

Llibreries independents: cooperar o morir?

Defensem aferrissadament el model de llibreria independent, propera i de qualitat, i sobretot arrelada al territori. Però l’experiència ens demostra que a través de la cooperació empresarial ens beneficiem més que si estiguéssim sols en el desert. Com més forts siguem, més poder de comprar en bones condicions, de difusió, de promoció, de presència a internet… tindrem. A més, podem plantejar-nos projectes de més gran abast, com això que comentàvem dels llibres locals i els llibres digitals, o el fet de les dues llibreries de Barcelona: valorem positivament que dues llibreries importants de Catalunya estiguin conduïdes per llibreters catalans i sota la forma de cooperativa. Creiem que és molt important l’associació per encarar els reptes de futur que cauen sobre el sector.

Llibreria Aqualata.

La cultura sí que és un luxe?

La cultura no hauria de ser un luxe però s’està limitant l’accés universal. El llibre de moment manté el 4% d’IVA i el preu fix, però l’augment d’impostos i de preus en els altres sectors també en repercuteix a nosaltres. No descobrirem res: la difícil situació econòmica que patim sumada a les polítiques d’austeritat fan que la gent es miri molt amb què gasta els diners i prescindeix de moltes coses, entre elles els llibres que no són estrictament necessaris. Crec que en els últims anys, però, hi ha hagut altres mancances que van relacionades amb la davallada de la venda de llibres: no s’ha treballat prou en l’àmbit educatiu en el foment de la lectura i en la seva valorització. El problema (i la solució) de tot plegat és el nombre de lectors i el tipus de lectors que volem que hi hagi al nostre país, no és només una qüestió de preu. “No s’ha treballat prou en l’àmbit educatiu en el foment de la lectura i en la seva valorització”

T’atreveixes a imaginar com seran les llibreries del futur?

Seran llibreries petites i especialitzades si és a grans ciutats com Barcelona o París, i petites i generalistes, que toquin de tot una mica, a comarques. Llibreries que acabin sent petits centres culturals, proposant activitats interessants, vives, lligades a la seva gent. Amb llibreters propers i atents, que coneguin molt bé els llibres i el seu món. El coneixement que té un llibreter ben preparat del món editorial, de la distribució dels llibres, etc. el fa útil a l’hora de buscar un llibre complicat, a l’hora d’orientar la gent per escollir un llibre, per assessorar empreses i institucions… També han de ser espais molt actius a internet i les xarxes socials, coneixedors dels canvis tecnològics, que els permetin moure’s amb els llibres digitals i tenir webs que responguin a les demandes dels lectors. La llibreria i els llibres es transformaran, està clar, però mentre hi hagi lectors hi haurà llibreters, o activistes culturals, i les llibreries de Bestiari volem estar-hi presents.