Rafel Rovira: “Les noves tecnologies són un repte que no ens fa por”

27.06.2013

Avui a Núvol parlem amb els guanyadors del II Memorial Pere Rodeja: Rafel Rovira, responsable de la llibreria La 2 de Viladrich i Jordi Nopca, escriptor i periodista cultural. La trajectòria de la llibreria La 2 de Viladrich ha estat premiada pel seu treball continuat, valorant la capacitat d’adaptar-se als canvis i la seva reinvenció comercial. La 2 de Viladrich és una de les més antigues d’Europa i té un important fons de llibres d’autors ebrencs i material relacionat amb les Terres de l’Ebre, que difon de manera incansable. 

 

Rafel Rovira, llibreter de La 2 de Viladrich a Tortosa

Com s’ha adaptat la 2 de Viladrich als nous temps de crisi?

La crisi ens està afectant com a tothom però, per alguna raó que sols podem intuir, ens ha afectat menys que a altres llibreries. Volem pensar que és per l’enorme esforç que hem fet ens els darrers 6 o 7 anys per reinventar-nos.

Hem invertit mols d’esforços en fer del nostre local un lloc agradable per a triar i remenar llibres., ens hem posat a dia en els aspectes tecnològics de la nostra professió, hem posat als lectors al centre de la nostra atenció, sense descuidar els autors i editors, i a base de moltes hores de feina i algunes complicitats hem aconseguit, modestament, convertir la llibreria en un centre d’activitats literàries d’allò més diverses.

Hem diversificat la nostra oferta i creiem que estem donant un servei igual, i a vegades millor, que el que poden donar les llibreries situades a grans ciutats, i els nostres clients han sabut valorar aquest esforç.

També ens hem imposat un control intern estricte a la nostra gestió, hem automatitzat totes les feines que ho permeten, i així, amb menys despeses podem arribar més lluny.

Vostès no defugen les noves tecnologies, però encara hi ha pors i recels per part del sector en la combinació de l’entorn digital amb l’entorn de llibres de paper.

Les noves tecnologies són un repte que no ens fa por. Més aviat hi veiem oportunitats, i no sols per l’arribada inevitable del llibre digital. Pensem que és millor adaptar-se al canvi i fer-se un lloc que ignorar-lo o lamentar-se.

Per exemple, Internet i les xarxes socials ofereixen un munt d’oportunitats de comunicació i d’informació que fins ara eren impensables. Nosaltres hem mirat d’incorporar tots aquests elements a la nostra feina diària.

Vam ser una de les primeres llibreries independents de Catalunya a obrir la nostra llibreria digital a la xarxa, i ara ens hem integrat i apostem fort per Liberdrac, el portal de venda d’ebooks col·lectiu de les llibreries catalanes.

És cert que el llibre digital genera por i recels entre els professionals del sector, però com que no el podem (ni volem) frenar, sembla  més lògic participar-hi. A més, tot apunta a que la convivència amb el llibre en paper serà duradora i fins i tot complementària.

Les llibreries s’han hagut de reinventar. No només són botigues, sinó que són un equipament cultural on fer xerrades, clubs de lectura, tallers i divulgació de cultura. ¿Creu que les llibreries encara hauran d’assumir més canvis?

Pel nostre propi interès, haurem de continuar canviant i adaptat-nos. Hi ha moltes portes obertes (l’entorn digital, la impressió sota demanda, els serveis de consulta, lectura i descàrrega en els propis locals i d’altres que encara no podem ni intuir) i la nostra feina és decidir quines volem explorar, i a poder ser encertar-la.

La 2 de Viladrich estima molt la literatura ebrenca. ¿Quines recomanacions literàries ens en faria?

Certament la literatura a les comarques de l’Ebre, això que ara anomenen la literatura ebrenca, està vivint un moment dolç i mostra una vitalitat quasi exuberant. Es publica molt i a més amb una qualitat molt digna i ens alguns casos excepcional i destacable ens tots els gèneres. Hi ha poesia excepcional, bones novel·les, contes i assaig.

A l’hora de recomanar, he de ser prudent, doncs entre tants autors i autores seria fàcil deixar-me’n algun o alguna i per això nomenaria només els que ningú no pot oblidar: la poesia de Gerard Vergés, Zoraida Burgos, Albert Roig, Jesús Massip, Andreu Subirats, Joan Todó i Cinta Mulet; les novel·les de Manel Ollé, Manuel Pérez Bonfill, Francesca Aliern i Miquel Esteve; els assajos d’Emigdi Subirats, Emetiri Fabregat, Josep Sànchez Cervelló, Carme Queralt, Hilari Muñoz, Enric Querol o Adrià Chavarria; els contes i narrativa breu de Josep Igual i Jesús Tibau o la literatura infantil i juvenil d’Estrella Ramon, Cinta Arasa… i molt altres que segur que em deixo i que espero que em disculpin, doncs la meva memòria no és tan prodigiosa com ho era la d’en Pere Rodeja.

 

Llibreria la 2 de Viladrich de Tortosa

Què cal fer per tirar endavant una llibreria en els temps actuals de crisi econòmica?

La nostra aposta va per la renovació i modernització constant, la racionalització de l’estructura i la gestió, la incorporació de les noves tecnologies, la diversificació, la col·laboració amb altres llibreries, autors i editors per a avançar junts i la feina… molta feina i esforç. No és fàcil, però tampoc impossible.

Quins serien alguns dels reptes que la 2 de Viladrich voldria fer realitat en els propers anys?

Just fa un mes que hem obert un altre local mirant d’entrar en un àmbit nou. Aquesta nova botiga està especialitzada en art. Oferim una secció de llibres d’art, disseny, fotografia, manualitats… a més dels materials i estris que s’hi relacionen. És un exemple de la diversificació que comentàvem: venem llibres, però també teles i papers especials, olis i acrílics, pinzells i paletes, i fem tallers i cursos. Ens agradaria que aquesta nova aventura tingués una llarga vida.

Com a col·lectiu ens agradaria, per exemple amb l’ajuda del Gremi de Llibreters, tenir un paper clar en el món del llibre digital i teixir i enfortir xarxes de col·laboració entre llibreries tant en l’àmbit local com a nivell de país.