Pere Almeda: “Poesia, si us plau”

25.06.2014

Pere Almeda és des de fa dos anys el nou director de la Fundació Palau de Caldes d’Estrac. També és el principal responsable del Festival de Poesia i +, que arrenca el dia 3 de juliol amb un concert de Paco Ibáñez. Hem conversat amb Pere Almeda sobre el seu projecte a la Fundació i sobre la redimensió del festival, que codirigeix amb el poeta Eduard Escoffet.

Pere Almeda a la Fundació Palau

Des de fa dos anys aproximadament dirigeixes la Fundació Palau, a Caldes d’Estrac. La teva entrada ha significat un revulsiu per a una institució que, encara que es troba prop de Barcelona, a vegades queda molt lluny. Com et vas trobar la fundació quan vas entrar-hi i quin encàrrec vas rebre del patronat per donar-li aquest impuls?

La Fundació Palau és una petita joia, amb un potencial enorme. Si estigués situada en un país com França, tot el territori hi confluiria. Durant aquests deu anys s’ha fet una bona feina, encara que ara toca fer front a nous reptes, entre els quals és prioritari definir i donar més visibilitat al programa d’exposicions, atraure nous públics i situar-se en el mapa d’institucions culturals de referència, a través de les nostres activitats. Som conscients que fem cultura des de la perifèria, però això també significa aprofitar les oportunitats que se’ns ofereixen a partir d’allò que som i que volem ser.

A diferència d’altres centres similars, la nostra Fundació la vertebra la figura polièdrica de Josep Palau i Fabre, un dels grans intel·lectuals de la cultura catalana contemporània amb una gran varietat de registres que volem resseguir, tot desenvolupant el seu llegat i proposant unes derivades que apuntin també al present i al futur. La Fundació no vol ser un mausoleu, el patronat en el seu conjunt ho té molt clar. Interpretar avui la figura de Palau i Fabre significa no conformar-nos i intentar de manera crítica fer propostes arriscades, tant en l’art com en la literatura o la poesia, i revisitar també la nostra història cultural més recent. D’altra banda, tenim clar que si volem sobresortir i ser reconeguts, ho hem de fer des de propostes de qualitat que complementin l’oferta cultural del país i que no es puguin trobar enlloc més.

La Fundació Palau té una de les col·leccions privades de tema picassià molt important, però El turista que visita Barcelona ja en té prou amb el Museu Picasso i rarament puja fins aquí a ampliar la seva visió del pintor. S’entén que hàgiu optat perquè Picasso no sigui el centre de la vostra activitat.

Palau i Fabre és reconegut a nivell internacional com el gran expert en la vida i obra de Picasso. La Fundació vol enfortir aquesta vessant, fen-te un dels eixos de la seva actuació I no només des de la vessant expositiva, sinó a també a través d’altres iniciatives que ara estem desenvolupant. Així mateix, cada cert temps farem una exposició entorn Picasso des del prisma de Palau i Fabre, com la que  hem programat pel 2014 recuperant una idea del propi Palau, sobre un dels períodes creatius més fèrtils de l’obra de Picasso. Per aquesta exposició esperem comptar amb algunes peces que rarament s’han vist aquí o en cap altre lloc. La figura de Palau i Fabre ens obre moltes portes, tant de col·leccions privades com també la de les grans institucions culturals. Treballar entorn una de les grans icones de l’art contemporani ens permet guanyar molta presència I projecció i això és quelcom que aprofundirem en col·laboració evidentment amb el Museu Picasso i d’altres institucions.

I esteu a punt de donar el tret de sortida del renovat Festival de poesia i +… amb un cartell molt més sonat que l’any passat.

El cartell del festival diu: “Poesia, si us plau”. I això sol ja és tota una declaració d’intencions. Tant l’Eduard Escoffet com jo ho hem tingut clar des d’un principi. No és un cartell comercial ni acomodatici, sinó que ha estat pensat des d’un actitud inconformista i d’avantguarda. Hem anat a buscar propostes atrevides, però també atractives per a tots els públics. Això sí, sense trair el nostre públic, que és exigent i entès en poesia, música i art.

L’esperit contracultural que ha impregnat les vostres últimes exposicions, com el “Jo em rebel·lo, nosaltres existim” ha informat en bona part la programació del festival també…

Sí, de fet el festival es tanca amb un recital a càrrec de Max Besora i David Castillo titulat “De William Burroughs a la contracultura”, que és tota una declaració d’intencions. També hem anat a buscar propostes musicals que surten del circuit més convencional: tindrem Paco Ibáñez, Esperit!, Hidrogenesse o Adrià Puntí.

Adrià Puntí | © Víctor Parreño

Aquesta és potser la novetat més gran d’aquest any. Heu convidat més músics. A Núvol tenim una secció titulada Calàndria on explorem justament la relació entre la poesia i la cançó… vosaltres també barregeu poetes i músics.

Som un festival que combina música i poesia. L’Enric Casasses sempre diu que la música i la poesia neixen a la vegada. I representem la poesia que neix de la música i la música que neix de la poesia.

El Festival també s’obre geogràficament. Aquest any no se circumscriu a Caldes d’Estrac.

Sí, en aquesta edició hem volgut obrir el festival a la gent del Maresme. I amb aquesta finalitat hem buscat la complicitat de tres ajuntaments de la comarca: Caldes d’Estrac, Sant Vicenç de Montalt i Sant Andreu de Llavaneres. El resultat d’aquesta col·laboració és que enguany el concert del dia 6 de juliol se celebrarà a Sant Andreu de Llavaneres. La voluntat és convertir el Poesia i + en un festival de referència del Maresme.