MoonPalace Records: discos fets a mà

22.05.2012

MoonPalaceRecords

Seguint la filosofia del do it yourself, fa uns quants Juan Ramón Prado va crear MoonPalace Records, una discogràfica independent, petita, casolana. Des del 2003 ençà aquest segell basc ha editat vint-i-quatre discos. Joseba Irazoki, Mannet, Saioa, Segunda Vedette, Burzinksi, The 99 Call i Elurretan són tan sols alguns dels grups que han pogut desar les seves cançons dins els embolcalls tan acurats que Juan Ramón Prado fa artesanalment (vegeu-ne les imatges a través del seu Flickr). Ell és qui retalla, enganxa, estampa, dibuixa, retola, imprimeix i copia els discos.  L’últim, Agustin, del portuguès Francis Alun Bel, és una vertadera filigrana (vegeu-ho en aquest vídeo). Com de la majoria de discos, n’ha editat només cent còpies que són, sens dubte, autèntiques peces de col·leccionista.

Quan i com neix MoonPalace Records?

Si no m’equivoco, la idea neix el 2002, però la primera referència no va veure la llum fins el 2003. Primer va aparèixer MoonPalace Fanzine, un web bàsicament musical, però amb espai per al cinema o la literatura. Era molt amateur, però estava fet amb molta estima i moltes ganes. Quan la web va fer un any em va abellir fer alguna cosa especial i se’m va acudir fer un recopilatori, fet a casa, a mà… Vaig començar a demanar cançons a alguns dels meus grups preferits. La sorpresa va ser que la majoria em responien afirmativament i em cedien temes exclusius o rareses! Quan vaig començar a rebre els temes em vaig adonar que eren tan bons que no podia limitar-me a recopilar-los en una edició tan casolana.  Amb l’ajuda de Foehn, el 2003 vaig editar el primer disc. Va ser aleshores quan vaig decidir muntar un segell discogràfic, però un d’especial: faig edicions limitades.

Quants discos has editat des d’aleshores?

En nou anys he editat vint-i-quatre referències. La darrera, fa ben poc. Camino poc a poc però amb pas ferm.

Discos MoonPalace Records

Darrere de cada disc hi ha un treball molt minuciós d’edició artesanal. Quant temps dediques a cada disc?

No sabria què dir-te’n. Primer hi ha un procés que no és «físic» i que consisteix a donar-hi voltes fins que se m’acut un disseny, trio una tipografia, descobreixo algun material nou que puc fer servir… Després ve la preparació del disseny amb l’ordinador, fer els dibuixos, preparar els arxius per als segells de cautxú o els adhesius, maquetar els crèdits… I després, quan ja ho tinc tot a punt, arriba la part «artesanal» de la feina: tallar, enganxar, estampar, dibuixar, plegar caixes… El que sigui! Hi ha discos que em donen més feina que d’altres. El que més feina m’ha donat, sens dubte, va ser l’edició especial d’Euria ari du, de Joseba Irazoki, una edició en suro. Quan surt un disc hi dedico més temps per tenir unes quantes còpies preparades el dia del llançament. Després les vaig fent a mesura que m’arriben comandes. No acostumo a tenir gaires stocks.

I, malgrat tot la feina, els preus dels discos que edites són molt assequibles. Diries que MoonPalace Records és una discogràfica «sense ànim de lucre»? Com aconsegueixes que sigui rendible?

Els preus! Hi dono voltes. Tinc amics que sempre em diuen que venc els discos massa barats. Jo intento posar preus assequibles perquè penso, sobretot, en els possibles compradors. Miro de facilitar-los la compra. Ara bé, suposo que, vist des de fora, i tenint en compte la feina que suposa fer els discos, segurament són barats. De vegades em fa por fer números! Efectivament, és sense ànim de lucre. MoonPalace Records s’autofinança amb la venda de discos, que es venen a poc a poc. Alguns discos es venen força bé, i això ajuda a equilibrar la balança amb els que no es venen de cap de les maneres.

Quin criteri segueixes a l’hora de triar els grups i els discos que edites?

Que m’agradin molt! Edito poc, i per això el que edito ha d’agradar-me molt. M’ha d’emocionar perquè m’hi pugui implicar al cent per cent. Crec que tinc una certa línia editorial i voldria que la gent se n’adonés i ho apreciés. Encara que no deixen de ser els gustos d’una sola persona…

Ja saps quins discos editaràs pròximament?

Acabo d’editar dos discos en un període molt breu de temps, així que m’imagino que passarà un cert temps fins que n’editi un altre. Però mai se sap quan em creuaré amb un disc que m’entusiasmi tant que no em pugui estar d’editar-lo. Però de moment no tinc res en ment. Potser a final d’any surti alguna cosa de Joseba Irazoki, però això depèn d’ell, de quan pugui o de quan li vingui de gust.

MoonPalace Records

Podeu escoltar el catàleg sencer de MoonPalace Records al seu bandcamp  i, si voleu comprar algun disc, ho podeu fer a través de la botiga en línia.

Twitter de Carla González Collantes: @ambbicicleta