Marina Pelegri: “Oferim art online per a totes les butxaques”

Picassos, Mirós, Goyes, però també estores perses, lots de vins, mobles d’època i complements vintage. Setdart ha sabut reformular el concepte tradicional casa de subhastes. Daniel Zapater entrevista a la responsable del departament de Tasació i Catalogació de SETDART, Marina Pelegrí.

Picassos, Mirós, Goyes, Chillides i Guinovarts, però també estores perses, lots de vins, mobles d’època i complements vintage. Setdart ha sabut reformular el concepte tradicional de casa de subhastes durant els deu anys que pràcticament ha complert ja de vida, tal com ho certifiquen els seus 35.000 usuaris.

Quin és l’origen del vostre projecte online?

La idea de tot plegat va sorgir a partir de la compravenda d’art entre Escandinàvia i Espanya que dúiem a terme en Christian (l’altre soci) i jo. De seguida ens vam inspirar en altres projectes de subhastes online que s’estaven fent als països escandinaus i als Estats Units. Fa 10 anys vam començar a ficar fil a l’agulla, juntament amb l’Enric, el tercer soci.

I el nom SETDART, quin significat té?

En té múltiples: d’una banda, els dos matrimonis sumàvem set persones, carregades d’il·lusió i energia. De l’altra, es pot dir que teníem moltes ganes per començar un nou projecte, “set” d’assolir nous somnis.

La imatge típica d’una casa de subhastes és la d’una massa de fusta que posa punt i final a una licitació amb un bon cop sonor. Què us diferencia d’aquesta imatge clàssica que pot tenir molta gent?

Als inicis vam haver de lluitar molt per trencar precisament amb aquesta visió més tradicional, ja que la gent sentia certa desconfiança d’aquestes vendes en línia. Fins i tot, ens tractaven de bojos: com es pot desembutxacar una suma de diners a partir d’una sola fotografia?

Tot i així, vàrem confiar en aquesta plataforma perquè en d’altres països funcionava perfectament, i perquè avui en dia tots cerquem un bé molt preuat, el temps. Aquest és el nostre valor afegit.

Essent online, quina és la manera d’aproximar-vos al públic?

El contacte directe amb els clients és constant: qualsevol dubte o consulta es pot fer de manera telefònica, i els clients poden apropar-se a Setdart per veure les obres in situ o bé als esdeveniments que organitzem.

Quin seria el prototip de usuari?

Tenim un ventall bastant ampli de compradors i venedors, ja que es tracta d’una plataforma online: des d’un jove que compra una obra gràfica, passant per clients que compren una petita joia, fins arribar als col·leccionistes de tota la vida.

I la seva procedència?

No només de Catalunya o de l’estat espanyol, sinó de tot Llatinoamèrica, a més de francesos, anglesos o holandesos. No cal dir que altres països emergents com Turquia, Xina o Rússia també hi són presents.

Estores perses, monedes d’època romana, pintures del segle XVI…Quina és la peça més curiosa que hagueu venut mai?

Ens ha sorprès molt l’èxit de la temàtica vintage: la bossa de pell de cocodril que es va subhastar fa poc era ben peculiar!

I la xifra més alta mai pagada a SETDART?

Una vegada van portar una talla en fusta, sense grans pretensions econòmiques; vam descobrir que es tractava de romànic català, i es va vendre per una xifra bastant alta. Definitivament, però, l’obra més valorada va ser una pintura de l’escola de Murillo, on es van pagar 200.000€.

On us veieu d’aquí a cinc anys?

Ens agradaria que es conegués SETDART com a concepte, com a marca. També arribar a un mapa amb diverses seus en les principals ciutats de l’estat: aquesta setmana hem signat tot just l’obertura de la primera franquícia a Barcelona.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació