Madeline Beach Carey: “Escric sobre els llocs que estimo”

La Biblioteca Digital del Núvol publica un ebook de Madeline B. Carey, Les filles dels altres.

Griselda Oliver i Alabau

Griselda Oliver i Alabau

Cap de la secció Homo Fabra

Madeline Beach Carey és una escriptora nord-americana que des de fa gairebé dues dècades resideix a Barcelona. Aquest mes de novembre la Biblioteca Digital del Núvol publica un ebook seu, Les filles dels altres, en el qual s’inclouen tres narracions d’un recull inèdit escrit en anglès i que encara no s’ha publicat. Tots tres contes tenen un comú denominador: un personatge femení, estranger, que viu i es mou per Catalunya. En parlem amb l’autora.

A partir d’uns personatges femenins molt ben definits i caracteritzats, Madeline B. Carey aprofita per explorar temes polítics, com la situació catalana —cosa que es plasma perfectament en el primer conte, Independència, un títol que juga tant amb el procés català com amb la situació de la protagonista del relat—, emocionals, com l’experiència de la maternitat, i també per recuperar escenaris que guarda en el seu record. “Vaig construir cada relat a partir d’una imatge molt sensorial”, recorda Carey. Però no som davant d’un recull de contes autobiogràfics: “Sí que hi apareixen experiències meves, i l’escenari, el decorat, ve de la meva vida. Sempre escric sobre els llocs que conec i que estimo: la costa dels EUA, Cork, Catalunya, Espanya, Mèxic. No sabria ambientar un conte a la Xina o a Califòrnia, perquè no tinc cap vincle emocional amb els seus paisatges”.

Les tres protagonistes dels relats, Allison, Rachel i Marguerite, són estrangeres que viuen a Catalunya i que han establert vincles molt íntims amb un home català, casat o divorciat, amb una filla de la primera relació. El triangle que s’estbleix entre la protagonista, l’amant i la filla sempre acaba tenint un pes determinant en l’efecte final del conte. En tots tres contes, els homes són vehicles per explicar i entendre les protagonistes.

Independència

El primer conte explica la història d’Allison. El tema de la infidelitat hi és subjacent, sobretot en el pensament de la protagonista, però, més enllà d’això, el relat vol parlar “de la crisi econòmica i què passa quan un home perd la feina, cau en una depressió i la seva dona segueix treballant”.

“Vaig inventar aquest conte sobre múltiples indecències en un moment molt complex econòmicament i políticament a Catalunya”, aclareix l’escriptora. La idea va sorgir a partir d’un llibre de Bruce Begout, De la decència ordinària, que, com explica Carey, és “un assaig sobre una idea fonamental en el pensament polític de George Orwell. Vaig comprar el llibre a la Documenta un dia quan estava intentant escriure un discurs polític sobre els valors del catalanisme i anava pensant en la necessitat de valors morals (common decency, en paraules d’Orwell).”

La carretera d’Oix

La carretera d’Oix parteix de la imatge de conduir sota la neu. La protagonista del conte és la Rachel, una nord-americana establerta i casada amb un català. “La Rachel és més gran que les altres dues protagonistes, té uns quaranta llargs”, aclareix l’autora. A diferència de l’Allison i la Marguerite, que són personatges ancorats en el seu present i passat, la Rachel és la protagonista més lliure de totes, en el sentit que és un personatge feliç, encara que “li pesa el primer matrimoni de la seva parella”. “Estima el seu marit i accepta amb resignació i certa filosofia la vida que han construït”, aclareix l’autora.

Carnaval

La Marguerite és la protagonista de l’últim conte. És irlandesa, està casada amb un irlandès i viu a Barcelona. “Aquesta diferència és important, ja que el conte fa servir unes imatges sobre la dona i l’amor matern que venen d’una tradició litúrgica catòlico-irlandesa”, assegura Carey, que afirma que la Marguerite és un retrat d’algunes dones irlandeses que adora.

Com Allison, Marguerite és infidel al seu home. “La infidelitat és un tema molt típic de la literatura, veritat?”, exposa Carey. “Quan una persona té un secret, té un monòleg interior molt ric, i a mi m’agrada explorar aquests monòlegs. També crec que quan tens un secret experimentes la ciutat, el teu poble, els carrers de la teva quotidianitat de manera diferent”, com fa la protagonista de Carnaval. A més a més, “les aventures amoroses funcionen perfectament com a trama dels relats curts, perquè són intenses, curtes i gairebé sempre acaben igual, però tot i així ens agrada saber tots els detalls de cadascuna”, reflexiona l’escriptora.

Catalunya, teló de fons: el caràcter català

Madeline B. Carey fa molts anys que viu a Barcelona i ha treballat en l’àmbit cultural de més alt nivell. “Amb el temps he vist que moltes coses que jo, en un primer moment, havia atribuït a una manera de ser de persones d’aquí, tenen més a veure amb l’espai físic, amb llocs concrets, literalment amb geografies, amb topografia”, assenyala l’escriptora. “Estic parlant de l’esperit mercantilista i liberal de les ciutats portuàries, de costums que podríem dir del mediterrani o d’aquella melancolia de les zones muntanyoses”.

Els subscriptors de Núvol us podeu descarregar l’ebook de Madeline Beach Carey en format Pdf o ePUB fent clic aquí.  Si encara no sou subscriptors, us en podeu fer aquí. 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació