Les ‘Instantáneas personales’ d’Esteban Faro

13.05.2015

Després de 8 anys al capdavant de Ponme Otra, Esteban Faro decideix iniciar una carrera en solitari. El proper dissabte 16 de maig presentarà el seu primer EP Instantáneas personales. Oriol Toro ha conversat amb ell.

Esteban Faro

Esteban Faro

Després d’haver voltat per mitja península fent concerts amb els Ponme Otra i d’haver quedat finalistes a nivell nacional del Festival Emergenza, ha arribat el moment de plegar? S’ha acabat Ponme Otra?

No! Ponme Otra segueix. Ara hem tingut alguna baixa i hem reestructurat una mica la banda. Aguantar una banda de rock és molt complicat. Crema molt perquè hi inverteixes moltes hores i no sempre et surt rentable! Però nosaltres aguantem i seguirem donant guerra!

Llavors no tenies prou feina amb un grup que ara en vols dos?

Aquesta pregunta me la faig jo cada dia! Jo vaig component molt, no només per Ponme Otra, i arriba un moment en què tinc moltes cançons meves. Vaig tenir un moment de crisi personal-musical i va ser així com vaig començar a compondre tot un seguit de coses que no encaixaven per a Ponme Otra. És rock&roll “canalla”, Ponme Otra,  i jo tinc unes altres composicions, molt més personals i que em ve de gust començar a cantar.

I decideixes començar una carrera en solitari?

No ben bé. Hi ha un bar de Barcelona, el Naranjito, on volien començar a fer alguna cosa de música en directe i em van proposar d’anar-hi. Llavors em vaig preparar una mica de repertori personal i vaig començar a compaginar Ponme Otra amb anar un cop al mes a aquest bar. Això em servia per començar a fer créixer aquells altres temes més introspectius.

I va tenir èxit?

La resposta de seguida va ser molt bona i el bar cada dia que hi anava estava més ple de gent que tenia ganes de sentir-me. Això em va començar a engrescar.

Quants temes propis tens ara?

Uns 18. Però quan vaig al Naranjito també toco alguna cosa de Ponme Otra i acabo fent una vintena de temes. La gent ho agraeix perquè coneix les cançons de Ponme Otra i les pot cantar.

I és llavors quan decideixes gravar un disc?

No ben bé. Aquí és on entra Gato, el cantant de Distryto13. Ell és el productor musical de Minino Records i un dia parlant em diu que li encanta molt el que estic fent en solitari i em proposa produir-me un disc. Feia molt temps que tenia ganes de gravar alguna cosa en acústic i em proposen fer un EP amb 6 cançons. Però jo ni m’havia plantejat gravar un disc!

I què vas fer?

Em vaig llençar a la piscina. Vam triar les 6 cançons que crèiem que tenien més profit. Durant uns tres mesos vam anar-nos passant les peces i els arranjaments per mail, ell a Madrid i jo a Barcelona. Quan ho vam tenir tot clar me’n vaig anar cap a Madrid i ho vam gravar tot en 3 dies. Però un cop gravat el disc em plantejo… i ara què?

I…

És llavors quan em plantejo fer una presentació a Barcelona. Vaig començar a formar una petita banda a mida i vaig anar a trucar a la porta dels millors músics de cada instrument que coneixia. Tot plegat amb un sol objectiu: un concert, una nit. Ells tots tenen els seus grups i es van engrescar de seguida.

Esteban Faro

Esteban Faro

I quan serà aquest concert?

El proper 16 de maig a les 20’30h. Vaig buscar una bona sala per poder fer-ho i a Barcelona tenim un espai genial per fer concerts com és La Báscula amb aforament per a unes 350 persones! Les entrades es podran comprar allà mateix el dia del concert.

El teu disc es diu Instantáneas personales, com esculls el títol?

De fet, també el va triar Gato. Un dia em va escriure i em va dir: “he tenido una visión, después de escucharme 100.000 veces tus canciones, tu disco podria llamarse instantáneas personales” i a mi no em va desagradar. Però el dissenyador no ho veia clar i em va dir que no li agradava perquè “instantáneas” era molt difícil de pronunciar. Però llavors va escoltar el disc i es va convèncer del títol. Són tot petites històries que es poden llegir, de diferents coses, estats d’ànim… són tot de petits moments que tenen nom i lloc concret en el mapa. Són un conjunt de fotografies de diferents anys de la meva vida, fetes cançó.

I què faràs l’endemà de la presentació?

Doncs tot m’ha anat apareixent. Vaig decidir presentar el disc i em va sorgir una gira que em durà a diferents locals emblemàtics de Madrid, Móstoles, Lleida, Vic, San Sebastián, Osca… La música en directe a Barcelona està molt malament. Però a fora van veure els meus vídeos a youtube, van sentir la meva música, els hi va encantar i em van obrir les seves portes. I quan acabi la gira doncs ja veurem què passa. Suposo que aniré trampejant amb Ponme Otra i les meves cançons.

On et podem escoltar?

La gent pot escoltar el disc i descarregar-lo gratuïtament a la meva web (estebanfaro.com) i en breu també estarà a l’Spotify.