Laura Borràs: “La Institució és una estructura d’estat”

Laura Borràs és directora de la Institució de les Lletres Catalanes. Avui és tuitaire resident a Núvol. Durant un dia comentarà via Twitter les notícies que més li interessin del digital de cultura i el seu timeline serà visible des de la portada de Núvol.

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Laura Borràs és avui tuitaire resident a Núvol. Durant un dia comentarà via Twitter les notícies que més li interessin del digital de cultura i el seu timeline serà visible des de la portada de Núvol. Borràs és directora de la Institució de les Lletres Catalanes. El conseller de cultura, Ferran Mascarell, li va encomanar la tasca de fer més visibles les activitats i programes de la ILC i acompanyar els autors en el camí de la revolució digital. Recuperem l’entrevista que li vam fer després del seu nomenament a la seu de la Institució amb Manu Manzano, que li ha fet les fotos.

 

Quin va ser l’encàrrec del conseller Mascarell en nomenar-la per dirigir la ILC?

Va ser la voluntat de donar una dimensió de renovació i modernitat dins la ILC a les lletres catalanes, sense perdre el rigor. Jo sóc professora de literatura a la UB i des de l’any 1999 dirigeixo un grup de recerca, Hermeneia, que estudia la relació entre literatura i tecnologia des de la perspectiva de la creació, l’estudi i la recepció. Investiguem de quines maneres diferents es pot estudiar el patrimoni literari. Suposo que va ser arran de la celebració de l’any Sales, Tísner, Calders, que vaig comissariar, que el conseller va veure la meva manera de casar literatura i els usos de la tecnologia per fer arribar la literaura a tothom, des dels espacialistes fins al gran públic. A mi m’agrada col·locar la literatura allà on no se l’espera… a Twitter per exemple, on hi ha autors morts que tenen molts seguidors….

I qui gestiona tots aquests comptes?

Des de la ILC a banda del Twitter de la Institució (@lletres), portem el twitter d’alguns autors morts per donar-los visibilitat. (Laura Borràs m’ensenya el seu smartphone). A banda dels comptes @LauraBorras (5.390 seguidors), @lletres (4.528 seguidors), quellegeixes (4.010 seguidors) i @Hermeneiatweets, porto a sobre el twitter de @P_calders @Joan_Sales @artis_gener, @Salvador_Espriu i també el de la @QuimaJaume

I ara que fa gairebé mig any que és al capdavant de la Institució, quines vibracions li arriben més enllà del feedback continu de les xarxes socials?

Diria que les vibracions són molt bones, tant per part del conseller com per part de la junta de govern i el consell assessor de la ILC . Quan vaig entrar aquí se’m va dir que no podia contractar ningú de la meva confiança. No tenia marge de maniobra per crear un equip nou, però tampoc ha calgut perquè tots els que treballen a la ILC han abraçat el nou projecte amb moltes ganes.

Des que vaig entrar, ara fa mig any, hem registrat 175 persones que han passat per aquí per explicar-nos projectes, demanar ajut o col·laboració, una xifra gens menyspreable.

He assistit en representació de la ILC en 122 actes públics, he estat en 15 premis literaris, 4 festivals o fires de llibres, i 15 presentacions de llibres. En tot aquest temps he fet 22 conferències i he assistit a 5 actes per delegació directa del conseller Mascarell. La nostra voluntat de donar presència virtual a la literatura catalana no ens eximeix de ser-hi també de forma presencial. Ben al contrari.

I com s’ho fa per ser a tot arreu?

Treballant de sol a sol, de dilluns a diumenge.

Quin canvi creu que necessitava, doncs, la Institució?

De vegades cal canviar maneres de fer, renovar processos, obrir-se a altres possibilitats. I en la meva feina com a docent he recorregut aquesta camins de descoberta diria que amb satisfacció dels meus estudiants. El mateix voldria saber fer al capdavant de la ILC, que estava en una situació d’una certa invisibilitat de la ILC i no s’acabava de entendre la seva funció més enllà de la concessió d’ajuts. Sembla que tot això s’hagi fet amb un equip nou, però no, l’equip és el mateix. S’ha fet amb estrategies noves, sí, però les instiucions les mouen les persones, que són les que marquen el tarannà… L’altre dia ens miràvem les fotos que ens hem fet en moments de l’any, com ara Sant Jordi, i es veu que som una pinya.

I quants sou?

Ara mateix som quatre persones d’administració, i sis tècnics, en total un equip de deu persones.

I amb tot això, què s’ha trobat i què vol fer a la ILC?

La Institució té tres programes bàsics. En primer lloc, els Itineraris de lectura, que consisteixen a portar la literatura a les aules amb la presència de l’autor. En segon lloc, el programa Al vostre gust, que porta els autors als clubs de lectura de les biblioteques. En tercer lloc tindríem el portal Què llegeixes?, que ja supera de lluny els 15.000 usuaris registrats i que fomenta la lectura compartida en fòrums. Què llegeixes? era fins fa poc un projecte externalitzat, un projecte propi de la ILC que es gestionava des de fora. Ara, seguint la voluntat d’integrar el màxim de feines en els recursos humans que tenim, n’hem assumit la gestió. I estem dissenyant una app de Què llegeixes, que podràs portar a la butxaca, com aquell qui diu, i ens plantegem d’oferir uns continguts prou interessants per captar nous membres.

A banda d’aquests tres eixos, la direcció de la ILC assumeix també el Pla de Foment de la Lectura. A partir de la meva incorporació, el conseller Mascarell integra la ILC a les reunions del consell de direcció de Cultura dels dilluns al Palau Marc, el nucli dur de Cultura on es perfilen les directrius del conseller, que es van capil·laritzant en totes les institucions.  Abans la ILC no formava part d’aquest consell i ara sí.

El conseller ha integrat a la ILC coses que abans funcionaven de manera massa orbital. Per exemple, l’Any Espriu es porta de manera molt coordinada amb la ILC.

Qui porta el compte de twitter del @Any Espriu?

Jo mateixa. El  Xavier Bru de Sala està portant Espriu a tot arreu però a twitter encara no hi arriba.

El periodista Manuel Cuyàs l’ha batejada com la gran dama del Twitter…. Des que va entrar a la ILC el nombre de seguidors de la Institució s’ha quadruplicat.

Sí, tant el nostre facebook com el nostre twitter s’han multiplicat. I això és important si hem de fer d’altaveu del que fan els escriptors. L’altre dia Vicent Alonso deia en un tuit, i li ho agraeixo molt, que és un luxe que la directora de la ILC piuli actes culturals com si fes una retransmissió. D’això es tracta, de permetre que gent que no hi pot ser segueixi una part dels continguts dels actes i que anem deixant traces.

Hi ha periodistes que quan la veuen en una roda de premsa respiren tranquils perquè saben que sempre podran consultar el seu timeline….

I el món no s’acaba amb twitter, i no sóc jo sola. Ara el blog de la Institució és obert a tot l’equip i cada post va signat per una persona diferent. Al nostre facebook els posts també estan signats amb les incials de cadascú per donar visibilitat a la feina que fem tots.

Amb la reducció de pressupost, es poden fer menys coses. S’entén que vulgueu donar la màxima visibilitat a aquestes poques coses que es poden fer. De quin pressupost disposeu per dur a terme totes les activitats?

Estem en una pròrroga de pressupost, que s’ha anat reduint cada any… Jo porto la L de pràctiques a l’administració, però els meus companys em diuen que és una situació d’excepcionalitat força inèdita ara mateix. S’ha fet decret de pròrroga per poder convocar les subvencions. El pressupost total de l’any passat era de 1.100.00 euros. Tot això sense comptar les subvencions, que passen per l’OSIC.

L’objectiu és mantenir l’impacte social amb els pocs recursos que tenim. Per això m’esforço de fer acte de presència als llocs, perquè la gent ens tingui al seu costat.

També hem de racionalitzar certes despeses. Per exemple, les tarifes que paguem als nostres col·laboradors, des de comissariats fins a conferències, perquè no s’havien revisat des de feia anys i no eren preus de mercat. Ara aquestes xifres s’han ajustat.

I què es pot fer amb el pressupost que li queda?

Moltes coses. Ara estem generant el Portal de les Lletres Catalanes, un altre encàrrec del conseller, que hauríem de tenir a punt a la tardor. Aquest portal ha de ser un lloc de referència dins el sistema literari català. Ha d’incorporar totes les peces de la cadena de valor de la literatura catalana, i per tant ha de ser un aparador d’autors, editors, llibreries, etc.  El directori d’autors catalans, el Qui és qui, que documentava les obres dels autors vius, ara passarà a ser el cor del portal. Aquest directori s’ampliarà amb noves prestacions. Serà una base de dades dinàmica, que s’haurà d’actualitzar constantment. Volem ajudar els autors a ser presents en aquest aparador i a estar ben referenciats a la xarxa. El portal també acollirà el diccionari d’autors i autores de literatura infantil i juvenil, que és un col·lectiu en aquests moments molt necessitat de suport.

I les xarxes socials com s’integren en aquest portal?

Dins del portal també hi haurà un espai anomenat LLetres 2.0, que serà un accés a tota aquesta imatge pública de la ILC en diferents xarxes socials, no només facebook i twitter…

Després hi ha tot un grup de portals que han rebut ajuts de la Institució, com ara Traces, Lletra, Espais escrits, Literatura exposada o el mateix portal del Què llegeixes?, que s’integraran al Portal de les Lletres Catalanes. La ILC es desplega així com una estructura d’estat més, amb la voluntat d’aplegar moltes voluntats.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació