La Llenya prima de Petit: poesia de 15 poetes, musicada per Joan Castells

15.01.2014

Petit, el projecte musical del músic mallorquí Joan Castells, acaba de publicar “Llenya Prima”, un disc en què han col·laborat 15 poetes i 15 il·lustradors d’arreu dels Països Catalans. En aquesta nova aventura Joan Castells (veu i guitarra) ha treballat amb Toni Beltrán (bateria), Toni Sánchez (piano) i Juanjo Tur (baix), uns músics de formació sòlida i llarg recorregut que han estat una aposta segura. Per a l’enregistrament del disc Castells també han comptat amb la col·laboració de Bartomeu Payeras i Rick van den Bosch. La presentació de “Llenya Prima” va tenir lloc el 8 de novembre passat al Teatre de Lloseta, i també ha sonat en directe a sa Pobla i a Manacor. Aquests primers mesos del 2014 Petit ja té tancats uns quants concerts més: a l’Espai Mallorca de Barcelona (17 de gener), a Sa Farinera de Sineu (1 de febrer) i al Teatre de Manacor (15 de febrer).

Petit interpretant els 15 poemes musicats de 'Llenya prima' | Foto: Jose Luis Luna

A “Llenya Prima” heu musicat 15 poemes de diferents poetes, però en escoltar-lo sembla que hi haja un fil conductor…

Tot i tenir les lletres de les cançons, també vaig viure un moment de por davant el full en blanc. Per mi era tot un repte musicar aquests poemes i els vaig llegir de manera molt personal. Una de les coses que més em preocupava era la disposició de les cançons. Vaig provar de fer un experiment: ordenar-les en funció de la transmutació d’allò físic en eteri. A més a més, vaig voler teixir una única història a partir de 15 poemes diferents. El disc arrenca amb un trencament (“Jo volia”, de Pau Gener), que és una mena d’introducció, com el pròleg d’un llibre. No és fins a la segona cançó (“Crònica”, de Joan Duran) que comença la vertadera història: un viatge en què finalment aconseguim esborrar l’ego, que és el que per mi transmet de manera molt clara el poema “Jo no camino”, de Laia Noguera.

El disc té una sonoritat molt rica, però alhora se’n desprèn molta senzillesa. Quina intenció hi ha al darrere?

Jo sempre partesc d’una lletra i, a partir d’aquí, intent que la música aporti més informació al que vull transmetre. La música és un vestit a mida. Hem volgut fer un disc a l’antiga, però que sonés actual, mitjançant una postproducció no gaire elaborada. El so és net i cru. El que hi ha al disc és el mateix que arriba al públic quan ens ve a escoltar en directe: una guitarra, un piano, un baix, una bateria i una veu. El fet de treballar amb músics tan bons ens ha permès fer possibles moltes idees que se’ns anaven ocorrent durant el procés d’elaboració del disc. “Llenya Prima” és un encreuaments de camins musicals en què ens trobam molt còmodes.

Un concert de Petit | Foto: Miquel Massutí

“Llenya Prima” és un projecte en què ha participat molta gent. És una mostra interessant d’una part de la creació actual.

La meva intenció era sumar el talent de poetes i il·lustradors joves dels Països Catalans. Però encara s’hi ha afegit el talent de més creadors, com ara Cris Romagosa, autora de les excel·lents fotografies de la portada del disc i de les imatges del videoclip de “Transmediterrània”, la cançó que hem fet amb el poema de Mireia Calafell. D’altra banda, la cineasta Isabel Andrés-Portí farà un videoclip amb la cançó “Jo no camino” fent servir les imatges que han creat una trentena de fotògrafs i cineastes de tot el món a qui hem enviat la cançó perquè se l’escoltessin. Tant la Isabel com jo teníem moltes ganes de mostrar una petita part de la cultura catalana a creadors de tot el món.

És la primera vegada que musiques poemes. Per tu que també ets lletrista, què ha representat treballar amb textos que no eren teus.

Per mi era una dificultat afegida. No és fàcil deixar de parlar de les teves coses, que és el que faig amb Petit, per posar-se en la seua pell d’algú altre i assumir les seves vivències. A més, volia mantenir els poemes íntegres, sense modificar-ne ni una sola paraula. A l’hora de construir la cançó i de trobar una mètrica adient això ha estat per a mi tot un repte.

I per què vas decidir musicar poemes?

Sempre vull aprendre. La meva feina és una evolució constant. I en un moment determinat vaig pensar que si els poetes són els que saben transformar els sentiments en paraules, volia aprendre d’ells.

Una actuació de Petit | Foto: Jose Luis Luna

La música de moltes cançons del disc l’has composada a quatre mans amb Toni Sánchez. Acostumat a compondre sol, què t’ha aportat?

Toni Sánchez és un músic excel·lent amb una habilitat meravellosa per crear camins melòdics corprenedors. Ha posat el seu segell personal a moltes de les cançons i ha fet que la composició fos molt senzilla. Treballar amb ell ha estat fantàstic. D’altra banda, gràcies a Juanjo Tur, que ha estat el productor del disc, hem aconseguit crear un so antic i cru, un so tan genuí que no ha necessitat maquillatges moderns.

PETIT ha musicat 15 poemes d'autors joves en el projecte 'Llenya prima' | Foto: ANAÏS OLIVEROS

El disc va comptar amb el suport de 181 mecenes, que van fer-hi la seua aportació a través de Verkami. Els que no van ser mecenes, com poden aconseguir el disc?

El disc es pot comprar en suport digital o físic a través del nostre bandcamp: petit.bandcamp.com. El disc en suport físic és un digipack amb un llibret de 32 pàgines a tot calor en què, a més dels poemes que hem musicat, hi ha les il·lustracions dels 15 artistes que també han col·laborat amb el projecte.