Jordi Duran: “FiraTàrrega és la casa de les arts de carrer”

1.09.2014

Jordi Duran és director artístic de la FiraTàrrega i codirector del Màster de Creació en Arts de Carrer (FiraTàrrega + UdL). Duran és llicenciat en Filologia Catalana i Hispànica i ha passat per l’Institut del Teatre i pel Teatre Lliure, on va treballar al costat de Xavier Albertí. L’any 2003 es va incorporar a l’equip de FiraTàrrega com a Tècnic de programació i des del 2011 n’és el Director artístic. Parlem amb ell del Màster d’Arts de Carrer promogut des de Fira Tàrrega.

Jordi Duran, director artístic de FiraTàrrega

Bernat Puigtobella: Parlem primer de la teva formació. Abans de passar per l’Institut del Teatre, vas fer estudis de filologia a la Universitat de Girona i anys més tard vas dirigir l’Aula de Teatre de la UdG. Per a tu l’experiència teatral no està renyida amb l’entorn acadèmic.

Jordi Duran: Ensenyar ha de ser tant o més creatiu que l’escenificació d’un espectacle. També crec que cada projecte cultural hauria de tenir la seva part R+D+I. FiraTàrrega és la casa de les arts de carrer per excel·lència i tenim moltes ganes de compartir el que hem après al llarg de tots aquests anys amb les futures generacions.

BP: Entre el 1999 i el 2003 vas fer Direcció i dramatúrgia a l’Institut de Teatre. Quin record tens d’aquella etapa. Què n’ha quedat d’aquells anys de formació?

J.D: Tinc més bon record del meu pas per l’Aula de Teatre de la UdG. Les aules de teatre de les universitats poden ser espais molt estimulants i creatius, i és una pena que amb la crisi s’hi estigui deixant d’invertir. Els noranta van ser fantàstics. Sobretot per a les universitats que començaven, com la de Girona: es van prendre molt seriosament la vida cultural dels estudiants…

A l’Institut del Teatre vaig tenir la sort de conèixer grans professionals, companys o professors, que avui dia encara mantinc molt a prop. Per aquest fet, si més no, passar-hi quatre anys va valer la pena.

BP: Abans d’aterrar a FiraTàrrega el 2003 vas col·laborar amb Xavier Albertí, ara director del TNC, com a ajudant de direcció en diferents muntatges. Si haguessis de dir en poques paraules què vas aprendre d’Albertí, què diries?

J.D: Sóc fan absolut de Xavier Albertí. No només és un creador excepcional, sinó una de les persones més lúcides que conec. L’admiro i el considero un mestre. Gràcies al Xavier Albertí, d’altra banda, vaig tenir l’oportunitat de conèixer un altre gran mestre: Llorenç Corbella. Ell és més que un referent en la meva vida professional i personal: ell va incorporar-me a l’equip de FiraTàrrega.

BP: Els primers anys a FiraTàrrega fas de Tècnic de programació. I durant cinc anys encara vas dirigir l’Aula de Teatre de la UdG. La creació i la docència han anat en tu molt de bracet.

J.D: Sí. I va ser apassionant. Llàstima que al final fos insostenible, pel volum de feina i perquè visc a més de 225 quilometres de Girona. Va ser una de les èpoques més intenses de la meva vida. Tenia la oportunitat de compartir tot el que anava aprenent a Tàrrega amb els  meus alumnes, i de replantejar-me tot a partir de la seva perspectiva refrescant.

BP: L’any 2011 passes a ser el Director artístic de FiraTàrrega i dos anys després impulseu el Màster d’Arts de Carrer. D’on neix aquest màster? A quina necessitat respon?

J.D: Des de FiraTàrrega trobàvem a faltar uns estudis centrats en la creació en l’espai públic. Crèiem que valia la pena qualificar, dignificar i donar visibilitat al sector de les arts de carrer vinculant-nos amb l’acadèmia. Estem convençuts que aquest espai és imprescindible.

Jordi Duran,

BP: Esteu adscrits a la Universitat de Lleida.

J.D: Efectivament. Per motius tant d’afinitat com de proximitat. És un màster professionalitzador, adreçat sobretot a creadors que busquen eines per enfrontar-se al mercat.

BP: El mercat està complicat…

J.D: Sí, i el màster ha de ser un pont entre la universitat i el mercat a través de la creació, i també la creació de públic un altre dels temes que ens interessa.

BP: Què enteneu per arts de carrer exactament?

J.D: Per arts de carrer entenem tota aquella activitat artística –dansa, circ, teatre, arts visuals, etc…- que neix amb la voluntat de diàleg amb l’espai públic. Per tant, ens dirigim a un públic ampli, principalment creadors, encara que com a ‘target’ secundari també ens adrecem a tècnics de cultura d’ajuntaments, programadors, gestors culturals o estudiosos…

BP: I què pot aprendre un cantant o un artista de circ a la universitat? Fins a quin punt l’acadèmia els pot situar en el mercat?

J.D: Al màster d’Arts de Carrer es prepara l’alumne per a ser capaç d’adaptar la seva tècnica als codis que regeixen la creació en l’espai públic. Per nosaltres l’artista que ens acompanya ja està format, és expert en una forma d’art, només li donem les eines per atacar el carrer. També volem que els alumnes puguin completar aquests estudis tenint una idea clara del que és l’actualitat del sector, i amb una cartera de contactes important que els ajudi a relacionar-se després amb la realitat del mercat.

BP: Accepteu només artistes a títol individual o també s’hi poden matricular companyies?

J.D: De moment només s’hi han inscrit artistes a títol individual, però si es donés el cas d’una companyia, l’estudiaríem, i tant! Partim del respecte per l’artista o, en aquest cas, col·lectiu de creadors.

BP: Quins requisits demaneu per cursar aquest màster? Cal tenir una carrera?

J.D: Per poder fer un màster has de poder acreditar un grau o una llicenciatura. El pla d’estudis ofereix sis mòduls diferents. I hem volgut ser el màxim d’inclusius. Si pots acreditar una carrera artística encara que no tinguis estudis també pots fer un mòdul sense fer el màster, seguir itineraris parcials sense haver de completar tot el programa.

BP: És el primer màster d’aquest tipus a l’estat espanyol. En què consisteix el pla d’estudis? Us heu inspirat en algun model estranger?

J.D: Sí i no. La veritat és que hi ha pocs referents en aquest àmbit. El nostre màster és un programa innovador. Com a font d’inspiració, els estudis francesos de la FAIAR o el grau britànic en arts de carrer que coordina la Universitat de Winchester. El primer es planteja com un projecte itinerant, els alumnes es desplacen durant 18 mesos per la geografia gal·la per a conèixer la manera de fer de diferents artistes. Nosaltres concentrem l’activitat a Tàrrega, tot i comptar amb professorat internacional. A diferència del que es fa al Winchester, d’altra banda, nosaltres estem interessats a adaptar especialistes en una o altra forma d’art a la creació a l’espai públic. Busquem gent amb una bona base. El grau britànic no ho demana, es tracta d’una immersió directa.

BP: Entre el professorat hi ha gent molt diversa, el conjunt dóna un equip molt pluridisciplinar. Hi ha també professors de fora, que aquí potser no són tan coneguts, però que fan coses semblants a vosaltres a altres països, com ara Yohann Floch, coordinador xarxa Face.

J.D: Efectivament. I es tracta d’un luxe. A banda de ser un gran expert en comunicació, en Yohann Floch és una de les persones que més sap sobre creació, esdeveniments, xarxes i polítiques culturals centrades en el nostre sector a nivell global.

Sigrun Fritsch forma part de l'equip de professors del Màster d'Arts de Carrer

BP: I Sigrun Fritsch, directora artística de Pan·Optikum?

J.D: Ella dirigirà el Pràcticum, un dels moments més especials del pla d’estudis, el mòdul V. Els alumnes es posaran sota les seves ordres i plegats escenificaran una peça que s’estrenarà a la Fira 2015, dins l’apartat dels ‘Workshops’ del programa.

BP:  I John Lee, de la Unversitat de Winchester… què pot aportar al vostre màster?

J.D: És un dels nostres aliats més importants. No només ha estat un dels artistes de carrer més reconeguts en l’escena britànica, sinó que ha sabut transmetre el seu coneixement a les noves generacions a partir de la investigació i la docència. Això és el que més m’impressiona d’ell. Conec pocs artistes de carrer catalans que hagin estat tan generosos: és un pioner, és l’ideòleg i l’impulsor del primer Grau en Arts de Carrer (Universitat de Winchester) que s’ha fet al món. Ell ens ha ajudat molt amb el disseny del pla d’estudis, és més que un bon amic de la Fira i un gran professor.