Francesc-Marc Álvaro: “Defenso el títol del llibre perquè és fidel a la realitat”

26.02.2016

Francesc-Marc Álvaro va ser en certa manera visionari quan afirmava a Pere Cardús en aquesta entrevista que la investidura podria tenir un desenllaç inesperat. Quan tot semblava perdut, Mas va treure un as de la màniga i va fer la seva última aposta: Carles Puigdemont. Però tot això Francesc-Marc Álvaro no ho sabia quan va escriure el llibre i, tot i això, va titular-lo així: Per què hem guanyat. 127 dies que van canviar Catalunya: del 24-M al 27-S. I defensa aquest títol “perquè és fidel a la realitat”, assegura. Aquest llibre és un dietari d’aquest període, i l’autor té una mirada positiva i hi veu possibilitats de reeixir. Avui es presenta a la Biblioteca Torras i Bages de Vilafranca del Penedès, a les 19.30h. El periodista Ricard Rafecas acompanyarà l’autor.

Francesc-Marc Álvaro

Francesc-Marc Álvaro

 

“Ha estat una victòria ajustada. Ho vaig escriure quan vaig tancar el llibre, dos dies després del 27S”, assegura l’escriptor a Vilaweb i després s’afegeix que la sensació de derrota va anar augmentant a mesura que s’allargava la negociació. “Si s’hagués pactat un govern ràpidament, ara diríem que aquella victòria ajustada no ho era tant”.

Per a Francesc-Marc Álvaro, un dels principals esculls que s’ha de superar —què hem fet mal fet?— és superar el lema “tenim pressa”: “No és un bon lema”, assegura, “Mal m’està dire-ho, perquè jo ho havia dit des del principi. Quan tens una empresa tan gran davant has de generar suports que no es fan en un dia. Caldria trencar aquest dogma del tenim pressa per tornar a recuperar la divisa del tenim feina“. Segons Álvaro, és imprescindible evitar els errors propis i no crear confusió.

Sobre Mas, l’escriptor assegura que un interlocutor li havia dit que “Mas fa de mascaró de proa mentre li van fotent cops de peu als collons”. Per a ell, “Artur Mas té un sentit molt accentutat del deure, del compromís i de la paraula donada” i és així com “aguanta i mira de ser coherent amb aquesta idea”. Álvaro veu mas com la “ròtula que permet el joc de diversos mons dins del sobiranisme”, ja que representa les classes mitjanes que han passat de l’autonomisme al sobiranisme, i també és l’enllaç entre un món més oficial i un món més de carrer. “Hi  ha persones que han entrat a la lògica del sobiranisme perquè han confiat en el discurs de Mas. Potser no hi haurien entrat si no fos per una figura com ell”, assegura. Mas és, en definitiva, el referent de molta gent que s’ha sumat en els últims anys al sobiranisme. Què passarà després que Mas hagi fet un pas al costat? Tindreu l’oportunitat de preguntar-ho a Álvaro avui a Vilafranca.