Fernande Olivier, la dona a qui Picasso va regalar un milió de francs

22.04.2015

A Picasso se li coneixen moltes dones. N’hi ha una, però, que es va trobar el Picasso en estat pur, abans de fos un pintor cèlebre. El seu nom és Fernande Olivier, una de les dones que apareix a Les demoiselles d’Avignon. Després d’abandonar-la, el pintor li va donar un milió de francs, una autèntica fortuna per l’època.

Isabel-Clara Simó

Isabel-Clara Simó | Foto de Noemí Roset

 

Hi ha qui diu que aquest atac de generositat de Picasso portava implícita una imploració. Fernande havia estat al costat del pintor en moments crucials de la seva vida i sabia coses no gaire afalagadores, que no li haurien fet cap favor si haguessin sortit a la llum. Fernande sabia, per exemple, que Picasso havia tingut alguna relació sexual amb homes. Havia estat testimoni d’algun furt que Picasso havia fet al Louvre. I, sobretot, que l’inventor del cubisme havia fet trampes legals per evitar ser cridat a files. Quan va esclatar la Primera Guerra Mundial, Picasso es va amagar mentre els seus amics se n’anaven a les trinxeres. Són pecats que a ell el mortificaven i que Fernande hauria pogut ventilar.

Isabel-Clara Simó (Alcoi, 1943) s’ha submergit en la vida de Fernande Olivier, la primera parella estable de Picasso a París i la primera dona que va entendre el cubisme. Olivier era una jove culta, però alhora molt desinhibida, poc convencional. Amb Picasso va viure un amor turbulent, junts van viatjar a l’Horta de Sant Joan, a la Terra Alta, on Picasso va fer una estada decisiva per la seva obra. Mai més van reprendre el contacte després, malgrat que ella va viure sempre més pendent de Picasso, glatint per reveure’l però sense fer cap pas.

Olivier ha quedat silenciada, marginada per les dones posteriors de Picasso i Simó l’ha volgut rescatar. “D’entrada el personatge se’m feia antipàtic”, confessa Isabel Clara-Simó. “Em vaig documentar molt. Vaig llegir les seves cartes a Gertrude Stein. Vaig llegir la seva autobiografia, que em va semblar molt falsa. Com es pot fer una novel·la sobre un personatge que no t’agrada? Al final em vaig posar a la seva pell”, explica Simó, que ha acabat enamorant-se d’aquesta dona.

“Quan vaig ensopegar amb el personatge de Fernande Olivier, primer vaig pensar que era una doneta que havia acompanyat Picasso durant els anys de pobresa. “Però després, llegint-la, t’adones que té una personalitat, que és una lectora intel·ligent i que pren decisions independents. Això sí, quan Picasso l’abandona deixa de relacionar-se amb els ambients més artístics i intel·lectuals de París. Perd l’amor, però també el reialme. Passa a ser una desconeguda. Per això ens ha arribat una imatge esborradissa d’aquesta dona”.

Fernande Olivier es va enfrontar a Gertrude Stein, amiga i protectora de Picasso, que veia en el pintor malagueny l’expressió de l’espanyolitat. Al llarg del llibre, Simó exposa per boca de Fernande una visió contrària, més propera a la imatge que Palau i Fabre ens ha donat del pintor, la imatge d’un home fet i pastat a Catalunya. Olivier s’adona que Barcelona és la part més afrancesada d’Espanya i defensa davant de Gertrude Stein una visió diferent, allunyada dels tòpics del quixotisme i la tauromàquia.

Isabel-Clara Simó no és dels que creuen que Picasso va comprar el silenci d’Olivier amb un milió de francs. “Fernande era prou intel·ligent per saber que si hagués explicat certes coses de Picasso, hauria estat vista com una ximpleta ressentida. Sabia que, als ulls del món, ell era el geni i ella hauria estat la riota de la gent.

Simó ha traçat un relat vibrant estirant el fil de la vida d’una dona que va tenir l’immens privilegi de conèixer Pablo abans que fos Picasso. “Tenien baralles boges, famoses, però s’estimaven molt. Totes les dones s’enlluernaven amb el geni de Picasso, però Fernande Olivier el coneix quan encara no és ningú i poden tenir una relació de tu a tu, un vincle més genuí. Després l’aurèola del carisma de Picasso serà enlluernador per a les altres dones, però Fernande encara el troba en estat pur”, diu Simó.

Isabel-Clara Simó. L’amant de Picasso. Bromera, 2015.