Eugeni S. Reig, l’home d’InfoMigjorn

Avui dia 15 de maig celebrem el número 1.000 d'Infomigjorn, el butlletí digital de llengua que envia amb una constància abnegada i infal·lible Eugeni S. Reig. L'impulsor d'aquest butlletí és un lingüista alcoià que l’any 1997 es va donar a conéixer amb el llibre 'Valencià en perill d’extinció'

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Avui dia 15 de maig celebrem el número 1.000 d’Infomigjorn, el butlletí digital de llengua que envia amb una constància abnegada i infal·lible Eugeni S. Reig. L’impulsor d’aquest butlletí és un lingüista alcoià que l’any 1997 es va donar a conéixer amb el llibre Valencià en perill d’extinció, un recull d’unitats lèxiques genuïnament valencianes que l’autor considera en perill de perdre’s. L’any 2005 va publicar una segona edició del mateix llibre, considerablement augmentada, i el 2008 l’Acadèmia Valenciana de la Llengua va editar el seu llibre Les nostres paraules, també en la mateixa línia de recopilar paraules i expressions valencianes en perill de desaparéixer. Té, a més a més, tres llibres inèdits: El valencià de sempre, El borum i els gospins i Agre com un ferro i més amarg que l’asséver.

Bernat Puigtobella: Eugeni ¿què és exactament InfoMigjorn?

Eugeni: És un butlletí sobre llengua catalana que es distribueix gratuïtament quatre dies a la setmana a través del correu electrònic. Qui vulga rebre InfoMigjorn l’única cosa que ha de fer és donar-se d’alta entrant a l’enllaç Infomigjorn.

B.P: ¿Dieu que és gratuït?

Eugeni: Sí, totalment gratuït.

B.P:  ¿Quines qüestions relacionades amb la llengua catalana podem trobar en InfoMigjorn?

Eugeni: Fonamentalment, retalls de notícies de premsa, articles –publicats o inèdits–, ressenyes de llibres –publicades o inèdites–, informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc., així com altres informacions relacionades amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.

B.P: ¿I dieu que el butlletí s’envia quatre dies a la setmana?

Eugeni: Sí, el butlletí informatiu es distribueix dilluns, dimarts, dimecres i dijous.

B.P:  I si algú vol deixar de rebre InfoMigjorn ¿què ha de fer?

Eugeni: Només ha de fer clic en l’enllaç adient que trobarà al començament i al final de cada butlletí.

B.P:  Sabem que hi ha una pàgina web sobre InfoMigjorn. ¿Com podem accedir-hi?

Eugeni: Simplement, amb l’enllaç Migjorn.cat.

B.P:  ¿Fa molt de temps que envieu InfoMigjorn?

Eugeni: InfoMigjorn –revista virtual sobre llengua catalana– es distribueix des del 18 d’agost del 2002, primerament dins la llista Migjorn –llista de debat sobre llengua catalana– i després com a butlletí  informatiu independent. Des de l’1 de setembre del 2008 la distribució la fa el servei “Sala de premsa” de l’empresa de serveis informàtics “DRAC telemàtic”.

B.P:  ¿Quantes persones treballeu en l’elaboració d’InfoMigjorn?

Eugeni: Habitualment el butlletí informatiu l’elabore i l’envie jo tot sol. És la tasca d’una sola persona, com tantes i tantes coses en el nostre país. Quan tinc problemes informàtics o personals –cosa que, malauradament, passa de tant en tant–, el company Xavier Marí s’encarrega d’elaborar els butlletins i fer-los arribar als subscriptors.

B.P:  Aleshores totes les informacions que apareixen a InfoMigjorn ¿les cerca vostè tot sol?

Eugeni: Moltes sí, però no totes. Xavier Marí em fa arribar moltes informacions interessants. Màrius Serra, Núria Puyuelo i David Paloma tenen l’amabilitat d’enviar-me el text original de les seues col·laboracions en el suplement de cultura del diari El Punt Avui, com també ha va fer durant uns quants anys el malaguanyat Joan Solà. Joan Tudela em fa arribar els articles que sobre llengua catalana publica en el seu blog Anys d’aprenentatge i Leo Giménez m’envia les seues col·laboracions en el diari Levante-EMV. I molts altres, quan publiquen un article, em fan arribar el text en Word. De tant en tant, algunes persones m’envien articles inèdits com ara Quim Gibert, Jaume Fèbrega, Salvador Pardo i altres. També publique, a poc a poc, el contingut del llibre 500 raons per parlar català de David Pagès. I ara, fa pocs dies, he començat a publicar 300 dites que faran història de Víctor Pàmies. També tinc la col·laboració de moltes persones que m’envien informació sobre seminaris, congressos, cursos, simposis, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc. Sense l’ajut de totes aquestes persones, el contingut d’InfoMigjorn seria més pobre i més poc interessant.

B.P:  Ja hem vist que reproduïu molts articles que publiquem a Núvol.

Eugeni: En efecte, jo cada dia entre en Núvol i llig tots els continguts nous. Quan en trobe algun sobre català, el pose de seguida en InfoMigjorn.

B.P:  Heu dit que, primerament, InfoMigjorn s’enviava dins la llista Migjorn, ¿podeu explicar-nos què és Migjorn?

Eugeni: Migjorn és una llista de debat en internet sobre llengua catalana. En la pàgina web  Migjorn teniu explicat de manera clara què és Migjorn i què és InfoMigjorn i també què s’ha de fer, tant si és vol pertànyer a la llista com si es vol rebre el butlletí.

B.P: Suposo que en els dos casos caldrà omplir un formulari.

Eugeni: Sí, però hi ha una diferència notable. Per a donar-se d’alta en InfoMigjorn només cal donar l’adreça electrònica i l’alta és immediata. Per a donar-se d’alta en Migjorn cal omplir una sol·licitud i facilitar algunes dades personals. Aquesta sol·licitud ha de ser aprovada pel Consell Directiu de Migjorn.

B.P:  ¿Quants membres té actualment la llista Migjorn i quantes persones reben InfoMigjorn?

Eugeni: En aquests moments, Migjorn té 511 membres i el butlletí InfoMigjorn el reben 10.300 subscriptors.

B.P: Caram, és una quantitat de subscriptors molt important…

Eugeni: Si considerem les 10.300 subscripcions en valor absolut, en efecte, en són moltes. Ara bé, si considerem que hi ha més de deu milions de catalanoparlants, açò significa que, aproximadament, només 1 de cada 1.000 rep InfoMigjorn. Vist així, deu mil tres-cents és una quantitat important, però només relativament important.

B.P:  ¿Quantes adreces electròniques, doncs, considereu que haurien de rebre InfoMigjorn?

Eugeni: Considere que l’1 per cent de la població seria una quantitat desitjable. Si 100.000 persones s’interessaren per la nostra llengua i llegiren cada dia notícies relacionades amb ella, estaríem en el bon camí. Però moltes persones no es donen d’alta en InfoMigjorn, simplement, perquè ignoren que hi ha aquest butlletí.

B.P:  Les notícies sobre llengua catalana que envieu cada dia en el butlletí informatiu ¿són de tot el domini lingüístic?

Eugeni: Sí, en efecte, ho són i pense que això és molt important si considerem que la fragmentació del territori lingüístic en set parts –Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, la franja aragonesa, Andorra, la Catalunya del Nord i l’Alguer– fa que la persona que viu en una d’eixes parts no s’assabente de les coses que passen en les altres sis. Per a poder arreplegar notícies de tota l’àrea idiomàtica caldria entrar en internet i emprar una quantitat considerable de temps cercant notícies en els diversos periòdics electrònics. Jo faig eixa faena i l’envie gratuïtament als subscriptors d’InfoMigjorn.

B.P:  En aquest cas, si ho envieu gratuïtament, no guanyareu res.

Eugeni: Si voleu dir diners, en efecte, no en guanye gens. Ans al contrari, me’n costa de la butxaca. I faig moltes hores de faena no remunerada. Però, en canvi, el que guanye en satisfacció és impagable. Treballar per la meua llengua és un honor i una satisfacció.

B.P:  ¿I des d’agost del 2002 esteu fent aquesta tasca?

Eugeni: No exactament: la faig des de febrer del 2006. Des d’agost del 2002 fins a febrer del 2006 la va fer Enric Gil que, durant aquell període va ser l’administrador de Migjorn i d’InfoMigjorn. Va ser Enric Gil qui va crear InfoMigjorn com a butlletí independent de la llista Migjorn i qui li va donar el nom d’InfoMigjorn. Però des de febrer del 2006 fins ara, en efecte, la faig jo. I des de l’1 de setembre del 2008 en el format actual de butlletí.

B.P: Us donem la nostra enhorabona més sincera per haver arribat al número 1.000. Us desitgem molta sort i esperem que envieu encara molts més butlletins i que el nombre de lectors d’InfoMigjorn cresca de pressa.

Eugeni: Moltes gràcies per la vostra amabilitat i pels vostres bons desitjos. I moltes gràcies per l’entrevista.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació