Ester F. Matalí: “Llibres per llegir és una xarxa social”

LLibres per llegir és un portal que convida els lectors a penjar ressenyes i comentaris sobre les seves lectures. Entrevistem la seva fundadora, Ester F. Matalí, el dia que celebren l'aniversari.

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Aquest vespre s’ha celebrat a la seu central de la Universitat Oberta de Catalunya  l’aniversari de la pàgina LLibres per llegir, un portal que convida els lectors a penjar ressenyes i comentaris sobre les seves lectures. Ester F. Matalí, fundadora d’aquesta xarxa de lectors, ha convidat a tots els subscriptors de la festa a assistir a la festa amb un llibre sota el braç. Un llibre que ja no necessitin i que estiguin disposats a donar per fer un intercanvi.

Com va començar tota aquesta història?

Vam iniciar la nostra trajectòria un 13 de juliol, un dia d’avorriment i xafogor en què algú va decidir obrir un fòrum virtual dins la Comunitat UOC i anomenar-lo Llibres per llegir.

Per què aquest nom?

Era el nom d’un petit espai de recomanació de llibres que portava l’Emili Teixidor, dins un programa que conduïa l’Antoni Bassas, a Catalunya Ràdio. Aquest fòrum de seguida va començar a omplir-se de carpetes, de missatges, de literatura… de bon rotllo, en definitiva.

Vau néixer en el si de la UOC.

Sí, vam passar una primera etapa de set anys dins la UOC en què, com va dir la algú a twitter, no érem res més que una colla de lectors a la recerca d’autors. I després de gairebé guanyar un concurs d’idees de la casa, vam decidir, amb la Rosa Maria Vilella, obrir-nos al món exterior. I va ser llavors que vam crear el web actual, www.llibresperllegir.cat per donar servei a la nostra comunitat. D’això només fa un any.

I quants membres té aquesta comunitat?

Actualment som gairebé 1500 persones registrades al web, més de 5000 persones a FB i gairebé 2500 a Twt. I el creiexement és constant… En aquest nou camí seguim fent el de sempre: llegir i compartir el que llegim, tot i que també fem lectures conjuntes, debats que obren els mateixos usuaris, etc. Els que hi escriuen comparteixen la seva obra, fem activitats col·laboratives de diversa índole com per exemple el mapa Viatges de literatura.

I on voleu anar a parar amb tot això?

Bona pregunta: per què ho fem tot això? Sincerament, no crec que en traiem l’entrellat perquè tampoc no crec ni tan sols que sapiguem exactament per què llegim. És possible que, com vam llegir un dia, ens agradi parlar de literatura i de llibres perquè quan ho fem estem parlant de nosaltres mateixos, de les passions humanes… de la vida. O, simplement, com va dir aquell, llegim perquè llegir ens fa lliures… En tot cas el que està clar és que, com va dir Gustavo Martín Garzo en un article recent, “cuando leemos elegimos visitar ese bosque donde todo puede suceder”.

Quin és el vostre projecte en el futur més immediat?

A partir d’aquest any intentarem anar millorant la pàgina perquè sigui molt més dinàmica i convidi, encara més, a entrar i remenar. Potenciarem les interrelacions entre els usuaris i el sistema de vots. Ho lligarem tot més amb les xarxes socials, malgrat que Llibres per llegir ja és una xarxa social. En resum, mirarem de fer més atractius els continguts i intentarem donar la màxima visibilitat a totes i cadascuna de les aportacions dels usuaris. També tenim preparades ja un parell de lectures conjuntes (Dickens i Faulkner), una ruta de Salvat-Papasseït amb paella inclosa, una lectura d’obra pròpia dins la Setmana del Llibre en català del setembre, i més coses que ara mateix encara no us podem avançar!

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació