El salvatge manifest de Morgat Morgat

20.11.2014

Morgat Morgat és un grup de Banyoles format per Jordi Torrent (guitarra i veu), Ramon Prats (bateria), Lluís Busquets (baix), Narcís Torrent (guitarra i veu) i Xavi Teixidor (guitarra), guanyador el 2013 del premi Joventut Sona9. El pròxim mes de desembre publiquen nou disc Salvatge Manifest, produït per Miqui Puig i editat per LAV Records. Aquest divendres 21 de novembre actuen a l’Auditori de Girona (21h).

En aquest disc els banyolins construeixen un so propi allunyat del d’altres bandes germanes de generació i d’escena. Hi ho fan mitjançant una secció rítmica musculosa que condueix les cançons amb pas ferm i decidit, joc de guitarres intens i molt treballat (fins a tres guitarres sonant alhora), i melodies vocals que donen en el clau perquè són precises i directes.

Les lletres costumistes que parlen d’amor, esperança i desenganys acaben de caracteritzar la seva música. Si a això li sumem grans dosis d’optimisme i energia i una clara voluntat per connectar amb el públic ens farem una bona idea del que podem trobar en el nou disc dels Morgat Morgat.

Des de Núvol hem parlat amb el guitarra Xavi Teixidor per tal d’aprofundir sobre el grup i el seu nou treball.

Morgat Morgat.

Morgat Morgat.

Com neix el projecte de Morgat Morgat?

El projecte va néixer fa tres anys de les cendres d’un projecte anterior anomenat Josephine Líbido, on hi tocàvem 4 dels 5 components de Morgat Morgat.

Si hagués de resumir amb poques paraules la vostra música no dubtaria a parlar de pop rock de guitarres intens amb un ull posat a l’indie rock americà dels 90’s. Perquè tot i que a la vostra pàgina web parleu de pop rock de proximitat les vostres influències provenen, sense cap mena de dubte, de l’altre costat de l’Atlàntic, de bandes com Built to Spill o The Lemonheads. Reconeixeu aquestes influències?

És molts curiós que anomenis Built to Spill perquè és un grup que ens agrada moltíssim i a més és una banda amb qui ens fixem molt, perquè ells també són tres guitarristes i el joc i les textures de guitarres que posen a les seves cançons és un exemple per a nosaltres. Les nostres referències més obvies és la musica indie dels noranta perquè és la música que vam mamar de joves, grups com els Pixies, Sonic Youth, Yo La Tengo… però també Tom Waits, Saint Vincent o els Beatles; els nostres referents són molt amplis ja que els cinc components del grup som uns melòmans empedreïts.

Quins són els grups de música que de forma unànime us agraden a tots els components del grup? Què esteu escoltant actualment?

Yo La Tengo, Sonic Youth, Pixies, PJ Harvey, Nick Cave, Tom Waits… tenim molts gustos comuns i coses que ens diferencien. Els discs que més ens han sorprès últimament són el nou de Beck, les gravacions de Saint VincentWilco, Bonnie Prince Billy, Mark Kozelek i molt de jazz.

De grups del panorama nacional quins us agraden?

Les propostes més interessants que trobem al panorama català són La Iaia, El petit de Cal Eril, Joan Colomo, Mazoni o Pau Vallvé.

Quin és l’últim concert que heu anat a veure o penseu anar?

Mark Kozelek, Joan Colomo i Duot (un projecte molt interessant que té el bateria del nostre grup, Ramon Prats, evidentment, i vam anar la resta de la banda, ell tocava). No ens volem perdre el concert de Saint Vincent.

Vàreu ser els guanyadors del premi Joventut de l’edició 2013 del Sona9. Què ha suposat per a vosaltres aquest premi?

Participar al sona 9 i arribar a guanyar el premi Joventut ens ha permès créixer com a banda, projectar-nos una mica més en els mitjans i acostar a la gent una manera molt personal d’entendre la música i viure-la… d’una manera molt morgatiana.

Què vol dir morgatiana per vosaltres?

La manera morgatiana d’entendre la música és agafar-nos-la en un profund sentit irònic, artesanal i detallista. Un trajecte que va des del moment de les composicions (les lletres i la música la polim com si es tractés d’un producte d’orfebreria) fins a l’embolcall en què ho presentem, que intentem, sempre que sigui possible, fer a mà per nosaltres mateixos. Entenem la música com una obra artística total.

Ara esteu immersos en la presentació del disc, però, quins són els vostres plans de futur?

Volem presentar aquest disc davant de molta gent, per poder fer-ne un altre, i després un altre i que anar cada dia al local d’assaig sigui un repte creatiu que superi l’anterior. Al grup hi ha un professional de la música i la resta som aficionats que combinem les nostres feines amb la passió que sentim per aquest art. El futur que volem és el que ens permeti quedar, tocar, crear i fer coses…i sobretot riure, que ho fem molt estan junts.

Aquest proper divendres 21 a les 21h a l’Auditori de Girona els Morgat Morgat presentaran les seves noves cançons. No us ho deixeu perdre.