Bel Olid: “Al segle XXI hi ha més lectors que mai”

30.03.2015

Aquest dissabte Bel Olid va anunciar a Twitter: “Sóc la nova presidenta de l’AELC”. És la primera dona electa en el càrrec i també la més jove. Ha pres el relleu de Guillem-Jordi Graells. Com a curiositat, Olid té els mateixos anys que l’associació. Bernat Puigtobella l’entrevista amb motiu d’aquest nou càrrec.

bel olid

Bernat Puigtobella: En primer lloc felicitats. La vostra candidatura suposa una renovació generacional. Guillem Jordi-Graells, president fins ara, és membre de la generació dels setanta i vosaltres sou justament autors nascuts als setanta. Què creieu que podeu aportar a l’AELC? Què distingeix la vostra mirada?

Bel Olid: Crec que els membres més joves, entre els quals hi ha la nostra candidatura, però també la Laia Martínez-López a les Illes o la Núria Cadenes al País Valencià, tenim moltes ganes d’obrir l’Associació i aconseguir que s’hi impliquin els companys que no se senten representats ara mateix. Estem en un moment polític i social molt complicat i creiem que hem de fer pinya no només per defensar els nostres drets, sinó també per no sentir-nos tan sols. Volem compartir lluites però també alegries.

D’altra banda, sóc vocal pel Principat des de fa quatre anys i sé la feina que s’ha fet darrerament, com funciona l’associació i quines relacions tenim amb altres col·lectius i institucions. Crec que aquesta experiència ens ha de servir per conservar tot allò que fa molts anys que es fa bé, alhora que ens dóna perspectiva per veure què cal canviar perquè vagi millor. En la candidatura conjunta em va semblar important comptar amb gent que té ganes de treballar i amb qui tenim una visió semblant del que ha de ser l’AELC. A més, hi ha molt bona sintonia amb els representants de tots els territoris i crec que a tots ens fa il·lusió treballar junts.

Al vostre programa mostreu preocupació pels drets d’autor. Què creieu que podeu fer per millorar les condicions dels contractes que els editors ofereixen ara mateix als autors?

Fa alguns anys es van pactar uns models de contracte amb el Gremi d’Editors (podeu consultar-los en aquest web) que sabem positivament que no s’estan complint. L’estratègia, ara mateix, és contactar les editorials petites, més disposades a distingir-se per la qualitat del que publiquen i per un tracte respectuós amb els escriptors i els traductors, perquè es comprometin a generalitzar un model de contracte raonable per a tothom. Ja hem establert col·laboracions molt positives amb el col·lectiu Llegir en català i volem continuar per aquesta via.

D’altra banda, creiem que cal urgentment una campanya que posi en valor la feina dels autors (i quan dic autors, vull dir escriptors i traductors) en la nostra cultura. Si la gent considera que aportem alguna cosa valuosa a la seva vida, és més fàcil que vulguin respectar els nostres drets.

Un dels vostres propòsits és millorar la comunicació interna i externa de l’AELC. Quina estratègia us heu plantejat seguir?

De moment, treballem en dues direccions. D’una banda, una presència més important a les xarxes socials, que ha de facilitar que la gent de la cultura en general i els nostres socis en concret siguin conscients de tota la feina que fem. En aquest sentit, no sé si podrem arribar a fer un canvi del nivell de la ILC amb la Laura Borràs, però ens hi volem acostar. D’altra banda, volem obrir-nos a la participació i les idees que poden aportar els socis, perquè la comunicació ha de ser en tots dos sentits. Estem mirant quina és la millor manera de canalitzar-ho i espero que aviat podrem anunciar alguns canvis.

De quins recursos disposeu per impulsar aquest canvi? A banda de les quotes dels socis, amb quins ajuts compteu?

Comptem amb els mateixos ajuts que hem tingut fins ara, en què el gruix prové de la ILC i de CEDRO. El pressupost de l’associació s’ha reduït dràsticament en els darrers anys, sobretot a causa de la supressió del cànon que rebíem els autors a través de CEDRO. Amb tot, creiem que el recurs més important que tenim són els socis (els actuals i els que vindran) i les ganes de treballar. Hi ha moltes actuacions que no necessiten un pressupost gaire elevat i que, en canvi, poden contribuir a la millora de la situació dels autors. En una associació com la nostra és d’esperar que hi hagi força gent amb imaginació i talent de sobres per treballar amb pocs recursos econòmics.

Sembla que vivim una certa desconnexió entre els escriptors catalans i la societat. Quins creieu que són els obstacles principals que té ara mateix l’escriptor català per reconnectar amb el públic?

Els escriptors formem part de la societat: tenim família, amics, feines… A mi no em fa l’efecte que n’estiguem desconnectats. A més, les xarxes socials fan més fàcil que mai la comunicació entre autors i lectors. No crec que els autors estiguem més desconnectats de la societat ara que fa cent anys, sinó més aviat el contrari.

Quins d’aquests problemes es podrien resoldre amb un estat independent i quins altres demanen accions que quedarien fora del camp de l’acció política? 

Puc donar la meva opinió personal sobre la independència i ho he fet públicament moltes vegades, entre d’altres quan vaig signar el Manifest d’escriptors per la independència. Amb tot, dins l’AELC tenim socis de totes les opinions polítiques i, per tant, està fora de lloc que em manifesti sobre aquest tema com a presidenta.

Aquesta setmana s’han anunciat canvis importants al grup editorial Edicions 62. Com veieu el panorama editorial català actualment? 

Estem en un moment molt interessant, en què sembla que cada dia neixi una editorial nova. Els grans grups ja no són els únics que poden garantir l’edició en català; ara comptem amb molts més recursos. Crec que la crisi està estimulant altres maneres d’editar i com a lectora n’estic encantada. Caldrà veure si entre tots som capaços de seduir cada dia més lectors perquè passin de les maneres més superficials de llegir que s’estan imposant (que tenen a veure amb els textos curts que es comparteixen a les xarxes) a submergir-se en la complexitat d’un llibre ben escrit. Si ens en sortim, serà un èxit, perquè al segle XXI hi ha més lectors que mai.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris