Albert Pujol: “Litterarum posa les terres de l’Ebre al mapa de l’actualitat”

26.05.2014

Parlem amb el director de Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc, Albert Pujol, quan falten pocs dies per l’inici de la setena edició d’aquesta cita cultural que fa confluir teatre, dansa, música, poesia i narrativa. Els dies 30, 31 de maig i 1 de juny Móra d’Ebre obrirà les portes als amants dels espectacles literaris i dels llibres.

Albert Pujol

 

Quines novetats hi trobarem, en la present edició del Litterarum?

Enguany hem volgut donar més protagonisme al territori i ens hem centrat en buscar i potenciar les singularitats de la nostra terra. En aquest sentit, la literatura arribarà i es transmetrà a través d’un element molt nostre: el riu Ebre. Una de les novetats d’aquesta setena edició ha estat programar un espectacle al moll del riu, un viatge en llagut on s’escenificarà la literatura de Jesús Moncada en un còctel de teatre i dansa: les “Empremtes” de Valer Gisbert. I, després, la col·laboració de la Fira amb l’Any Vinyoli és una altra de les novetats. Hem habilitat una llotja especial dedicada al poeta, on diferents companyies teatrals faran exposicions breus dels seus espectacles i dialogaran amb els programadors que hi assisteixin.

Heu tancat un acord de patrocini amb Estrella Damm. Ens pots explicar en què consisteix aquest acord? En què es traduirà a la Fira?

Aquesta és la tercera novetat! El patrocinatge és comunicacional. Ens permet donar-nos a conèixer a nivell mundial, entrar a les xarxes socials d’Estrella Damm i tenir un impacte comunicatiu molt potent. Estrella Damm ha volgut apostar per la literatura i els espectacles literaris, obrint-se a més camps que el de la música, i és un orgull que hagi confiat en la trajectòria de Litterarum i Fira del Llibre Ebrenc. És el primer acte cultural a l’Ebre que rep patrocinatge i ens permet situar les terres de l’Ebre i la literatura escènica al mapa de l’actualitat. Això enforteix i dóna encara més solera al nostre projecte, que és de referència en el nínxol dels espectacles literaris. Sota el lema “Els plaers de dos en dos”, Estrella Damm s’uneix a la voluntat de Litterarum i Fira del Llibre Ebrenc de difondre i promocionar la cultura catalana a través de la literatura a escena. I això permet que si les institucions públiques reduïssin pressupost, tenim un patrocini privat que ens permet respirar una mica.

El compromís de les instituciones públiques, però, no només es manté sinó que sembla més fort que mai, oi?

El compromís es manté ferm. Rebem suport i col·laborem amb la Generalitat, a través de la Institució de les LLetres Catalanes i amb la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Móra d’Ebre. Des de l’administració porten tres anys mantenint el pressupost inicial, perquè consideren que és una inversió de pes i necessària.

A més, Litterarum organitza rutes literàries i turístiques per aquells que vulguin conèixer millor el territori, la gastronomia i el vi de les terres de l’Ebre i els seus vincles amb la literatura.

Sí, volem reivindicar la nostra terra i els símbols que té. Abans et comentava que el riu Ebre seria l’escenari d’un dels espectacles d’enguany, perquè la idea és agermanar literatura i paisatge. El riu és una atracció turística i alhora té vincles literaris amb grans obres com Camí de Sirga, de Jesús Moncada. Hem buscat les nostres singularitats, les entitats turístiques de què disposem i hem creat nous espais escènics. Independentent, tenim un teatre de 309 butaques, una biblioteca, una escola de músics: espais escènics molt potents. La nostra obessió era, amb tot, trobar un element únic: el nostre tret diferencial. I aquest era el riu Ebre.

Durant la Fira homenatjareu al poeta Gerard Vergés, recentment desaparegut.

Gerard Vergés va estar molt implicat amb la Fira del Llibre Ebrenc i ens va ajudar -fa dinou anys- amb els seus consells a una colla de jóvens de la província de Tarragona per aquella època volíem muntar un aplec de llibreters, editors i amants dels llibres a les terres de l’Ebre. “Planifiqueu-ho bé, però feu-ho!”, deia en Vergés. Va confiar en nosaltres des del primer moment. I aquest any l’homenatjarem amb un espectacle que inclourà alguns dels seus poemes, acompanyats de música tradicional. És una llàstima que Gerard Vergés no hagi arribat a veure l’homenatge que feia temps que li preparàvem.  A més, un graffiter pintarà uns versos de Vergés al pont d’Arcades. Integrarem la poesia en el paisatge.

Tindreu espectacles i activitats dedicats a la narrativa breu i, també, rutes turístiques: l’experiència literària en tot el seu esplendor!

Hem preparat paquets turístics, una “Litterarum experience”! Volem que la gent no només vingui durant un dia, sinó que recorri la població, consegui la història i la cultura de Móra d’Ebre! Hem organitzat, també, un espectacle dins d’una casa senyorial del poble, que estava tancada al públic. Es tracta de la casa noble Montagut (una de les famílies nobles més importants de Catalunya, que van exercir el mecenatge), que acollirà els “Records particulars” de Vivian Caoba: un espectacle teatral amb textos de Biel Mesquida, Miquel Costa i Llobera i M. Antònia Salvà.

I també teniu activitats per als més menuts: el públic lector del futur.

I tant! Fem tallers de creació literària per nens i nenes de menys de 12 anys, però també lectures, titelles i diferents espectacles familiars. Col·labora amb nosaltres la biblioteca de Móra d’Ebre.

Com heu fet la selecció dels espectacles?

Hem rebut 120 inscripcions i la comissió d’espectacles que tenim -formada per especialistes en literatura, gestió cultural, filologia, arts escèniques- n’ha fet una selecció basant-se en criteris d’innovació, originalitat i difusió de noves fórmules i mirades. Ens agrada molt innovar: barrejar la dansa amb la literatura, o la poesia amb la música tradicional. Ens agrada tractar la literatura catalana d’una manera moderna, revisada, actual i trencadora. Busquem difondre literatura i fer-ho d’una manera sorprenent. Que qui no hagi llegit aquella obra, la vulgui llegir; i qui l’hagi llegida, la trobi reinterpretada, amb un valor afegit. Programem un espectacle sobre Victus, amb la presència del seu autor, l’Albert Sànchez-Piñol. També oferirem un taller per a programadors sobre literatura i vi, organitzat pel centre Quim Soler i Tramoia Produccions. I com a prova pilot, aquest any oferirem -en alguns espectacles, en col·laboració amb el Gremi de Llibreters- que qui mantingui l’entrada de l’espectacle, pugui comprar l’obra literària en la qual ha estat basada l’actuació amb el descompte d’un euro. D’aquesta manera, aconseguim dinamitzar el sector dels llibres.