Victor Branch i Mamas Gun fan vibrar La Mirona

12.03.2016

Es diu que quan els esclaus afroamericans, des del segle XVII, es veien acorralats per la fatiga de les llargues jornades als camps de cotó, cantaven. Cantaven per expulsar penúries i desfogar-se de la crua realitat; per evadir-se del treball que els terratinents del sud els imposaven i construir així un últim bastió d’esperança. La història de la música moderna basa el seu bressol en aquest origen. Aquesta és l’essència que recupera el Black Music Festival. Núvol, per sort d’aquest humil col·laborador, va assistir el passat dissabte 5 de març al concert de Víctor Branch i Mamas Gun.

Victor Branch en plena actuació  |  Foto:

Victor Branch en plena actuació | Foto: Mariona Lodeiro

El jove i talentós Victor Branch (Barcelona, 1992) i el seu grup es van elevar a la tarima i l’escenari va tremolar. Senyal, probablement, d’una ineludible rendició. No tant pel fet que el cantant portés unes sabates amb accentuada plataforma, sinó més aviat per la profusió d’acords que confluïen i que van hipnotitzar el públic d’un Saturday night especialment mogut.

Provinent d’una formació plenament clàssica, Branch ha optat per virar en els darrers anys cap a aquell estil que el satisfà professionalment i vocacionalment. El 2011 es va integrar a l’Orquestra Internacional Costa Brava i es va dedicar a modelar i calibrar la seva personalitat musical. Actualment es troba presentant el seu primer viatge en solitari: Introspective (Visceral Records, 2016): un reflex de la seva ànima on s’intueixen les influències canòniques derivades del soul, del jazz, del funk o del blues, o bé de noms propis tals com Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Michael Bublé, Amy Winehouse, Sinatra, Sam Smith i John Newman.

Aquest és el còctel que va oferir al públic, juntament amb alguna versió, molt ben culminada. Branch no estava sol, el van acompanyar uns músics de luxe. En els pròxims mesos passaran per Madrid, Londres, Barcelona i Amsterdam, presentant el seu nou àlbum.

El ritme de La Mirona va anar in crescendo a mesura que la nit envellia. L’esdeveniment va congregar més d’un centenar d’assistents, animats i extasiats, que van agrair als artistes la seva petita gran aportació al festival. La segona ronda va pertànyer al quintet londinenc Mamas Gun.

Andy Platts, líder de Mamas Gun | Foto: Mariona Lodeiro

Andy Platts, líder de Mamas Gun | Foto: Mariona Lodeiro

Baix, bateria, teclats, guitarrista i vocal: aquesta va ser la fórmula de la felicitat, amb tota seguretat, de la nit de dissabte. Quan es combina i s’agita pop, rock, soul i funk, el resultat és una amalgama de ritmes addictius i ballables. Sembla que el seu nom va esdevenir fa pocs anys el més sonat a les ràdios japoneses i coreanes. Amb una presència alliberada i eixelebrada, els Mamas Gun es van endur el públic de la sala a la butxaca. Andy Platts, líder, compositor i carismàtic vocalista de l’agrupació, va estar en constant sintonia amb els presents.

Per justificar aquest èxit calia fixar-se en Dave Eighties Oliver, que va fer parlar un conjunt de teclats electrònics i sintetitzadors, i que es col·locava amb freqüència un barret de copa i embogia, instrumentalment parlant. No se’n va poder estar: “Visca Catalunya!”, va cridar efusivament i amb accent britànic al final del show.

Contemplant el seu directe, no és d’estranyar que portin dos anys de gira, presentant i recreant el tercer llarga durada: Cheap Hotel (2014). No tenen pèrdua, tampoc, els seus anteriors projectes Routes to Riches (2009) o The Life and Soul (2011). La seva estada al Black Music Festival va oferir l’oportunitat d’escoltar-los per última vegada abans que es decantin per la reclusió a l’estudi per tal de continuar progressant.

Ambdós grups es van entretenir després del concert firmant discos i samarretes als seguidors.

El Black Music Festival és un dels esdeveniments musicals més esperats de la província. Agrupa més d’una vintena de concerts, no solament a Girona: Fornells de la Selva, Barcelona ‒Sala Luz de Gas‒ o Perpinyà. Continuaran amb el cartell fins al dia 20 de març. Podeu consultar el seu programa aquí.