Van Gogh operístic

30.05.2012

Luis de Arquer és un músic vocacionat. Un home que fa de la composició i la interpretació no pas un exercici de vanitat exhibicionista, sinó l’estímul per convidar amics, coneguts i saludats a casa seva, que no és altra que La Casa dels Músics, al barri de Gràcia de Barcelona. Va ser allà on, la tardor del 2001, va estrenar Un dia conVincent, amable joc de paraules que juga amb la polisèmia i el bilingüisme: de l’adjectiu a la preposició amb un nom de pila, el de Vincent van Gogh. L’estada del pintor a Arlès serveix d’excusa a De Arquer per construir una òpera refinada, modesta en les seves pretensions, però de gran eficàcia en els resultats.


Les fronteres entre l’òpera i el teatre musical són avui més primes que mai, de manera que resulta del tot estèril preguntar-se ara si Un dia conVincent és una òpera o una (tragi)comèdia musical. És, en resum, una petita gran obra, un simpàtic i entranyable vaudeville amb llibret propi i que acompanyat al piano pel compositor funciona per la gràcia mozartiana de la partitura. El talent de de Arquer com a inventor de melodies contribueix al sosteniment i la solidesa d’un hàbil engranatge, de bons acabats, hàbilment units amb la part parlada.
És en la seva manca de pretensions que Un dia conVincent acaba sent, i ja em disculpareu la redundància, del tot convincent. Hi ajuda un equip de cantants ben conjuntat i que en alguns casos ratlla l’excel.lència, al servei dels quatre personatges: Ricard Alonso (van Gogh), Roser Ferrer-Morató (Louise), Joan Manel Gimeno (Gauguin) i Josep Jarque (Col.lombard).

L’espectacle mereix difusió i una acollida que vagi més enllà del marc on ara s’ha reposat, la sala Maria Plans de Terrassa. En futures (i esperables) reposicions, caldrà vetllar per un treball escènic més pulcre, i que ajudi a dinamitzar el mecanisme intern del tempo teatral. El punt de partença és bo i la partitura val molt la pena com per deixar-s’ho perdre. Els programadors en temps de crisi estan de sort, perquè no cal anar a buscar pretensiosos i embafants espectacles foranis tenint a casa perfils talentosos com Luis de Arquer, que ha sabut posar dempeus un producte convincent per passar un dia amb Vincent van Gogh.

Font: Dietari operístic.    Twitter: @jaumerb