Vagin al TNC a veure Imma Colomer

23.05.2016

Dijous passat es va estrenar Qui bones obres farà, espectacle de Pep Tosar a la Sala Petita del TNC. Txèkhov, reivindicació i compromís en un espectacle llarg. Molt llarg. Pep Tosar defensa que el teatre d’abans era millor, que tot temps passat va ser millor, en un exercici d’autoreferencialitat i nostàlgia clos en si mateix.

Imma Colomer i Pep Tosar a 'Qui bones obres farà'. © May Zircus - TNC

Imma Colomer i Pep Tosar a ‘Qui bones obres farà’. © May Zircus – TNC

Pep Tosar és Anton Txèkhov, personatge que rep el públic i ens fa quatre pinzellades, d’estil força viquipedià, sobre la seva vida i obra. Xavier Ripoll és un director d’escena que està enllestint el que serà el seu darrer muntatge, La gavina, en un teatre obligat a tancar a causa dels deutes. Xavi Sáez és Diego Romero, l’administrador, materialista i interessat (amb vestit i corbata, evidentment) i Pere Eugeni Font és un periodista bonifaci que arriba a la sala per fer-ne un documental. La primera part és, ras i curt, un exemple d’allò que qualsevol dramaturg aprèn a les primeres classes d’introducció a la dramatúrgia, i que cal evitar a qualsevol preu. Els personatges es passen una hora i mitja explicant-se coses que ells ja saben, recordant-se mútuament informació (“Jo sóc l’administrador, recordes?”), rememorant com es van conèixer, descrivint les seves relacions afectives, repassant la seva trajectòria artística… En definitiva, donant informació a l’espectador, en un bombardeig de noms i fets del passat (amb aires de culebrot) que no porta enlloc.

Curiosament, tot i que la tesi de Tosar sigui, bàsicament, que tot temps passat va ser millor (especialment en el terreny cultural), i que ja no es fa teatre seriós i “sense trampes” com el d’abans, una de les coses que funcionen més de l’espectacle són les seqüències de fals documental. Tosar insereix (amb l’excusa del periodista) unes breus entrevistes als seus personatges, de to absolutament televisiu, on aquests expliquen a càmera la seva relació amb el teatre i amb la sala que tanca les seves portes. És aquí on tots i cadascun dels actors estan més convincents. També veurem uns clips de vídeo, totalment anecdòtics, on diverses personalitats relacionades amb el teatre reflexionen en veu alta sobre la situació actual: hi destaquen Albert Vidal i els “fantasistes” Víctor Guerrero i Gilda Love, mentre Krystian Lupa té una aparició estel·lar (ergo, fugaç) d’uns trenta segons que no aporta res d’interessant.

Pep Tosar també introdueix el tan germànic efecte de la càmera en directe en escena, ja que el periodista enregistra els assajos de La gavina, i mentre els actors són a l’escenari (teatre dins del teatre) rere el tul, les imatges es projecten al davant. Però, ai senyor, el director fa trampes i el que veiem no és l’enregistrament d’allò que està succeint en escena, sinó unes imatges gravades anteriorment, que un esforçat Pere Eugeni Font intenta sincronitzar amb els seus moviments amb la càmera. Si juguem a fer teatre modern, fem-ho fins al final, no? La història de Qui bones obres farà és innecessàriament culebronesca, i funciona sobretot quan juga a la metateatralitat, amb l’ajuda dels fantàstics ninots dissenyats per Mim Juncà. Referència i homenatge a Tadeusz Kantor, és clar.

Miquel Gelabert i els ninots de Mim Juncà. © May Zircus - TNC

Miquel Gelabert i els ninots de Mim Juncà. © May Zircus – TNC

Un repartiment curiós i desigual (Mireia Ros fa el que pot amb el seu personatge, però en molts moments no arriba a les cotes de drama que el text li exigeix) defensa un espectacle llarg i ambiciós, a nivell temàtic, però que no funciona a nivell d’execució. Hi ha moments agraïts, és clar que sí (la festa d’abans de l’estrena amb Font cantant un “Cachito, cachito” memorable) i moments que no funcionen gens (borratxera i pistola). Quan apareix una pistola en teatre és molt millor parlar en llenguatge escènic, i no televisiu, ja que tots plegats hem vist moltes pel·lícules i moltes sèries, i del drama a la paròdia hi ha un petit pas. La música composta i interpretada al piano per Elisabet Raspall no acaba aportant res a l’espectacle, a nivell dramatúrgic, esdevenint un fil musical que sentim de fons durant la majoria de les escenes.

Si una cosa funciona, i molt, en aquest espectacle, és el paper d’Imma Colomer. Ella és Catarina Dentoler, la figurinista de la companyia, nascuda i criada a Polònia ja que els seus pares, republicans, s’hi van exiliar. Un Fabià Puigserver en versió femenina, naturalment. Colomer té el bombonet de l’espectacle, el personatge escrit amb més amor per Pep Tosar, i el resol de manera brillant: l’espectador agraeix i respira alleujat cada cop que ella entra en escena, i l’actriu construeix un dels millors papers de la seva carrera. Catarina es troba en una fase inicial de demència senil, i el seu divagar entre el passat i el present, la seva confusió de noms (“Estrenarem La gallina”) i la seva bonhomia i optimisme són petites perles escèniques. Està molt ben jugat que sigui precisament el seu personatge l’únic que pugui veure i parlar amb Txèkhov, i el seu diàleg és un dels millors de l’espectacle, així com el moment en què canta una cançó en polonès. Imma Colomer condensa i sintetitza, de forma excel·lent, tot allò que Tosar està buscant amb la seva obra: un homenatge al teatre cuinat a foc lent, als inicis del Teatre Lliure, a la professió entesa com a ofici artesanal, a la companyia de teatre com a gran família.

Sortim del TNC pensant en Imma Colomer i en alguns moments de l’espectacle, però les tres hores se’ns han fet llargues i feixugues. Pep Tosar es lamenta que hi ha un tipus d’espectador que s’ha quedat orfe d’un tipus de teatre… Serà aquest el que està buscant? Serà aquest el que anirà a veure Qui bones obres farà? No ho sabem pas.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 Comentaris
 1. Home, Oriol,
  trobo que per no haver entès res de l’obra et sobren quilos de pedanteria i te’n manquen de sensibilitat. Pel que fa a la pedanteria encara hi pots fer alguna cosa si t’hi esforces; ara bé, pel que fa a la sensibilitat em temo que res.

 2. Oriol Puig,

  Veig que al final d’aquest text que has escrit sobre el meu espectacle llances una pregunta, no sé si a mi o al vent, però a fi d’evitar que l’espera et mustiï –qui espera desespera, diuen- m’afanyo a respondre-la.

  Dius que jo he dit, i és veritat, “que hi ha un tipus d’espectador que s’ha quedat orfe d’un tipus de teatre…” (sic). Dubto que ho expressés amb aquestes paraules, si bé el contingut era el mateix. No només això, jo vaig anar més enllà dels punts suspensius i vaig referir-me a l’espectador que ha perdut l’opció de veure un teatre que, al marge del seu resultat final, prioritzi radicalment el discurs artístic per damunt de qualsevol altra consideració, particularment les d’ordre econòmic. La pegunta que planteges és si l’espectador al que jo em referia és el que està venint a veure Qui bones obres farà. De fet, crec que llegint el teu text la pregunta es respon per si sola. Tanmateix, però, abans de formular la resposta, et prego que em permetis fer un petit aclariment sobre una qüestió que exposes aquí.

  Els fragments que configuren el text del meu personatge, Anton Txèkhov, estan escrits a partir de la bibliografia següent:

  1.- La vida de Txèkhov, d’Irène Némirovski,
  de recent publicació en català per l’editorial l’Avenç, amb una bona traducció de Margarida Casacuberta, llibre presentat el passat dilluns, dia vint-i-tres, a la llibreria Nollegiu, de Poblenou, amb la participació de l’editor, la traductora i la meva pròpia. Si bé, jo vaig treballar amb les anteriors edicions en castellà: la del 1961, amb traducció de Susana López de Gomara i publicada en una bonica edició en rústica per l’editorial argentina Compañía General Fabril Editora, sota el títol de La dramàtica vida de Chéjov; i la traduïda per Adela Tintoré, titulada com l’original, La vida de Chéjov, una edició de butxaca editada el 1991 per l’editorial Noguer, de Barcelona.
  Cal tenir en compte que el text de Nemirovski, tot i ser una extraordinària novel·lització de la vida de l’autor de l’Hort dels cirerers, també inclou fragments de cartes del propi Txèkhov, cartes escrites i cartes rebudes: de Gorki, de Tolstoi, de Suvorin, d’Olga Knipper, etc; alguns dels quals han estan inserits al text del meu personatge.

  2.- Somnis de somnis, d’Antonio Tabucchi.
  (Somni d’Anton Txèkhov, escriptor i metge)
  Traducció de Jordi Cornudella, Edicions 62, 1996.

  3.- Tres rosas amarillas, de Raymond Carver
  Traducció de Jesús Zulaika, Anagrama, 2006.

  No obstant això, a tu t’ha semblat que aquests textos que jo he posat en boca d’Anton Txèkhov, el meu personatge, procedien de la Viquipèdia. És obvi, per tant, que tu no ets aquest espectador. Bé, tot i que crec que aquesta enciclopèdia de la xarxa resulta sovint de gran utilitat, jo crec que aquest espectador sobre el qual t’interrogues és exactament aquell que, sota cap circumstància, seria capaç de confondre Carver, Tabucchi, Nemirovski, per no parlar del propi Txèkhov o de Tolstoi, amb la Viquipèdia. Per una qüestió de to, encara que fos.

  Es tracta del mateix espectador que, quan escolta la veu del meu personatge referint-se al procés personal d’escriptura de La gavina –“contra totes les normes de l’art dramàtic”, dedueix amb facilitat que l’autor de Qui bones obres farà ha preferit mantenir un interès més aviat moderat per l’academicisme dramatúrgic actual i confiar cegament en l’escriptura operada per Anton Txèkhov, la qual, per poc normativa que fos, he tractat de seguir, gairebé com una guia espiritual.

  El mateix espectador, en definitiva, que no caldrà que es ruboritzi per confondre l’Elisabet Raspall amb el fil musical, perquè es tracta d’un espectador que sap des de fa decennis que, encara que sigui un món tan depauperat com el teatre, si és que no ho és més, el cosmos musical jazzístic de Barcelona, és un dels més sòlids i destacats d’Europa; un cosmos en el qual, l’Elisabet és una pianista que fa temps que brilla amb llum pròpia, que ha tocat amb músics de tot el món i que gaudeix del respecte indiscutible de tots els seus companys de professió. Un espectador que, familiaritzat amb el jazz, ha pogut percebre la subtilesa dels diversos enfocs dramatúrgics projectats per cada compàs de manera vinculant sobre cada moment en què l’escena viatja en companyia de la música.

  Espero haver esbandit la boira que t’impedia divisar amb claredat el perfil de l’espectador perdut. Si més no, ha estat un gust.

  Teu,

  Pep Tosar.