Una nit cruillejant

8.07.2012

Gustavo Cordera, Iggy & The Stooges, Gogol Bordello i La Pegatina a l’escenari Estrella Damm. Julieta Venegas, Nneka, Amadou & Mariam, Birdy Nam Nam Live a l’escenari Cruïlla Barcelona. Los Tiki Phantoms, De Pedro, The Pepper Pots i Parov Stelar Band a l’escenari Cases de la Música. Prats, Transadelica, Lenacay i Guadalupe Plata a l’escenari Ramon Llull. Un total de 16 concerts, per a tots els públics i gustos, són els que va oferir divendres el festival Cruïlla Barcelona.

 

Festival Cruïlla

 

Una de les primeres a comparèixer fou Julieta Venegas, que es va acomiadar amb l’aferradissa «Andar conmigo» després d’haver repassat alguns dels temes que l’han feta internacionalment coneguda: «El presente», «Me voy»… Tampoc no va faltar «Sin Documentos», la coneguda cançó de Los Rodríguez, corejada entusiastament pel públic.

Iggy Pop va sortir a l’escenari a les 21.00 h —horari infantil!—, i des del primer moment fins a l’últim va demostrar que, malgrat el pas del temps, continua tan enèrgic i salvatge com sempre. El públic va acabar d’embogir en la tercera cançó, quan la iguana de Detroit va convidar tothom a pujar a l’escenari per ballar amb ell i la seua banda. Hi pujaren deu fans, però el personal de seguretat va haver de contenir-ne força més que intentaven per tots els mitjans pujar-hi també. Unes quantes cançons més tard, quan van començar a sonar els acords de «I wanna be your dog», el públic va esclatar en eufòria, sobretot quan, de sobte, el cantant s’hi va llançar a sobre. Així que la iguana de Detroit va tornar a ser a sobre de l’escenari, es van apagar els llums i va donar, tant al públic com a The Stooges, una petita treva. Un parell de minuts més tard, però, ja tornaven a ser davant un públic totalment rendit que cridava, cantava, saltava i ballava descontroladament.

Abans que acabés Iggy Pop vam voler traure el cap a l’escenari Ramon Llull per escoltar Transadelica, el nou projecte musical d’Amparo Sánchez (Amparanoia) i Yacine Belahcene (Cheb Balowski). Hi arribàrem tot just quan sonava l’última cançó i ens va sorprendre gratament que, malgrat tenir Iggy Pop a poc més de 100 metres, la carpa estigués plena de gent que ballava al ritme festiu que els marcava el grup.

Després enfilàrem cap a l’escenari Cases de la Música, on tocava Depedro. Vam haver d’esperar uns minuts fins que van aparèixer els músics. Des d’allà sentíem nítidament els darrers temes d’Iggy Pop, que, entre cançó i cançó, bramava, en un castellà no del tot comprensible, coses com: «Estoy sucio». Sí: i fet una fera com sempre, per sort nostra. Així que van començar a sonar els primers acords d’«Eternamente», va començar a arribar la gent. Alguns incondicionals ballaven i cantaven des de les primeres files mentre d’altres s’ho miraven des d’una mica més enrere, asseguts a les grades. Cal destacar la versió que va fer Depedro de «La llorona», una cançó popular ha estat interpretada brillantment per Chavela Vargas o Lila Downs i, més recentment, per la violoncel·lista basca Mursego.

 

Festival Cruïlla 2012

 

Com que som tastaolletes, tampoc no ens vam voler perdre Nneka, així que vam canviar d’ubicació. A l’escenari Estrella Damm un riu de gent se l’escoltava atentament mentre la cantant i activista demostrava, cançó a cançó, per què ha esdevingut un referent indiscutible de la música soul: la nigeriana no va defraudar gens.

I de nou, canvi d’escenari per veure Gogol Bordello. El nombre de persones que hi havia escoltant Nneka es va duplicar —d’on havia eixit tanta gent?— així que aquests músics estrafolaris van prendre l’escenari. La primera cançó a sonar fou «Ultimate», una demostració impecable de l’estil que han patentat: el gypsy punk. La seguiren «Wonderlust King», «My companjera» i alguns dels temes més potents de la banda.  La música de Gogol Bordello és tan contagiosa que el públic ballava fins i tot a les grades.

La nit tot just començava. Encara havien de dir la seua Amadou & Mariam, La Pegatina, The Pepper Pots, Parov Stelar Band, Guadalupe Plata i Birdy Nam Nam Live. Nosaltres però, preses pel seny, vam decidir tornar a casa perquè vam pensar que era condició indispensable perquè avui, mentre alguns continuen cruillejant, nosaltres gaudim de la música i el bon ambient al The Lemon Day de Capellades.

@ambbicicleta