Una banda amb pilotes

26.03.2018

L’esforç té recompensa. Ha de ser molt difícil fer casar a joves d’entorns ben diferents i amb situacions personals ben complexes en un objectiu comú. I no tan sols un objectiu que els mogui a l’èxit, sinó un objectiu que busqui l’èxit del col·lectiu. I aquesta màgia, la màgia d’agafar a persones amb trajectòries vitals convulses i posar-les a totes a treballar plegades des de la il·lusió, és la màgia de l’educació social. Big Band Basket Beat forma part del programa Barcelona Districte Cultural.

Foto de família dels integrants de ‘Basket Beat’.

Els educadors són molt importants! Vivim en una societat on és molt difícil motivar el jovent. Els imputs del sistema són tants i tan agressius que és difícil trobar quelcom que ens sorprengui, quelcom que ens faci moure, quelcom que ens faci vibrar. Josep Maria Aragay és un d’aquests educadors. Un referent per a molts d’aquests joves que s’hi emmirallen i segueixen els seus consells. És així com neix Basket Beat.

La pilota de bàsquet com a element central, per tal de crear ritmes i coreografies com si es tractés d’un grup de batucada. Però no és tan sols això. La pilota de bàsquet és l’eina que serveix per canalitzar i fer fluir tota mena d’emocions i pulsions internes, alhora que actua com a element catàrtic per als qui la fan botar.

Aquest projecte, que va néixer l’any 2009 amb alumnes de l’Escola Cervantes de Barcelona, l’entitat ADSIS i l’equip de bàsquet del Casal dels Infants ha crescut a tota velocitat. La seva efectivitat a l’hora de transformar vides i fer despertar motivacions fa que l’equip de persones que integren l’Associació Basket Beat acompanyin cada any més de 3.000 persones a través del seu art musicoterapèutic, i recentment acaben de publicar amb Neret Edicions el seu primer llibre: Les arts comunitàries des de l’acció social, on aprofundeixen sobre la seva activitat.

És tal el desenvolupament del projecte que han decidit anar més enllà i passar dels tallers a crear una autèntica Big Band amb pilotes, és a dir, un espectacle musical, al més pur estil Mayumaná, per explicar-se i a la vegada fer gaudir de valent als assistents. La Big Band ja fa temps que roda però ara s’han presentat al Mercat de les Flors i cal dir que el resultat final és una autèntica proesa. Els ha costat molt assajar, ja que mai sabien si els joves vindrien o no. També ha costat molt crear l’espectacle, ja que han estat els propis intèrprets els qui l’han anat dissenyant dia rere dia. Però cal dir que al final el resultat fa honor al títol del xou: “Un nosaltres abans que un jo” i és que tots i totes han demostrat com d’implicats estan amb el projecte. Han superat les barreres mentals o personals que els bloquejaven i aconsegueixen oferir un espectacle coral, enèrgic, treballat i molt, molt professional!

Cada número que presenten a l’espectacle parla d’ells mateixos, de com afronten la vida, dels problemes amb els quals es troben i de les emocions que se’ls desperten en diferents moments. Però ja ho diuen que qui canta els seus mals espanta i ells ho fan acompanyats de les sempre presents pilotes de bàsquet que reboten amb energia per tal de seguir endavant amb molt bon ritme!