‘Un secret de l’Empordà’. La recomposició d’un món trencat

6.02.2017

La ment humana és morbosa per naturalesa. És curiosa davant dels conflictes i vol saber quins són els factors que els ocasionen.

Imma Tubella | Foto: Andreu Puig

Començar una novel·la amb un conflicte és una de les opcions més intel·ligents i efectives. Això és el que ha fet Imma Tubella en la seva primera obra, Un secret de l’Empordà (Columna), en la qual l’estavellament d’un Rolls-Royce que excedeix els límits de velocitat és el punt de partida. A més, si els personatges que el protagonitzen i que en són víctimes són coneguts ja tenim la millor mel per guanyar-nos, a priori, els paladars més gourmets.

Tubella tria l’accident de la baronessa Thyssen i el seu amant, el príncep Mdivani, per reconstruir una història plena de buits històrics. El fatal desenllaç va ocórrer l’agost de 1935 a la carretera d’Albons a Viladamat i l’acció present es desenvolupa el juliol de 1992, quan dos homes que no es coneixien mantenen una conversa en què parlen de l’accident i del seu secret. L’autora aprofita el nucli central de l’argument per contextualitzar tota una època d’entreguerres, en què la Gran Guerra estava encara molt present i ja començava a perfilar-se l’inici de la Guerra Civil espanyola i l’auge del nazisme.

Recomano aquesta novel·la per les ments curioses que se sentin atretes, sobretot, per aquest fet històric. De ben segur que quedaran satisfetes descobrint les relacions que, tant la baronessa com el príncep, mantenien amb personatges tan destacats com Misia Sert. El fet que l’autora tingui un vincle important amb el lloc on van transcórrer els fets, ja que va néixer a La Bisbal d’Empordà, també és un punt a favor atès el bon coneixement que té de la seva terra.

La lectura d’aquest llibre també esdevé interessant quan descobrim de la mà dels personatges injustícies històriques de l’Europa d’entreguerres i el punt de vista del refugiats catalans als camps francesos. No van ser temps fàcils, malauradament la precarietat i el patiment estaven presents a les vides de milions de persones, però la denúncia que fa Tubella sota l’embolcall d’una història d’amor apassionat resulta d’allò més convincent, insisteixo, per aquells que sentin curiositat per aquests fets històrics i personatges.

Etiquetes:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 Comentaris
  1. El punt de partida em semblava apassionant, però em va resultar molt pesat el tipus de narrador triat. L’historiador local explicant tots els detalls és un recurs massa forçat (no és gens creïble hi hagi anècdotes tan concretes que pugui conèixer un pagès de l’Empordà, per més autodidacta que sigui; al final em va fer l’efecte que tot plegat era una vomitada de dades).

  2. Em va encantar la novel.la, no només el misteri de les joies, també la vida.de glomourosa dels.Mdivani, en Sert, Dalí i tants d’altres. I la força d’un poble com el d’Albons. Molt recomanable!