Tria la teva aventura (zombi), més d’una dècada després

17.05.2013

Recuperes la consciència dins d’un cotxe sinistrat. Així arrenca la història. Estàs masegat, estabornit, desorientat. Mires al teu voltant i comences a recordar… La teva nòvia conduïa quan un home amb un caminar estrany ha irromput de sobte a la carretera i li ha fet perdre el control del cotxe. Heu caigut per un terraplè i heu anat a estavellar-vos contra un arbre. La Sandra no es mou, i tampoc té pols. Decideixes sortir pel teu cantó per buscar ajuda, però la porta està bloquejada. Què fas? Has de triar…

 

Carlos Sisí

 

Perquè d’això es tracta… O és que ja te n’havies oblidat? Benvingut de nou a l’anomenada “hiperficció explorativa”. Que dit així sona molt pompós, però que no deixa de ser allò que llegíem d’adolescents: aquella col·lecció de llibrets de color blau (vermell, en castellà). Tots hem intercanviat fotocòpies de Bola de Drac, hem berenat Pantera Rosa o Tigretón i hem llegit els Tria la teva aventura. Doncs ara Timun Mas publica Los caminantes. Destino: Carranque, un “libro juego” de 160 pàgines, ambientat en l’apocalipsi zombi imaginat per l’escriptor madrileny Carlos Sisí, Los caminantes, que tenia lloc en terres malaguenyes.

El millor d’aquells llibres blaus no era que poguessis decidir què feia el protagonista, sinó que, encara que t’equivoquessis i no te’n sortissis (o fins i tot morissis), sempre podies tornar enrere i tirar per un altre camí (triar una altra aventura) per veure què passava. Així, la història tenia múltiples lectures, i tu, múltiples vides. L’esperit ara és el mateix que el d’aquells volums que devoràvem fa més d’una dècada, amb la diferència que aquesta vegada hauràs de sobreviure a un plaga de morts vivents. O rendir-t’hi i morir. SPOILER: De fet, un dels encerts d’aquest llibret és que, tenint en compte el gènere, les diverses històries que conté no tenen perquè acabar-se quan mors: sempre pots continuar avançant, com a Caminant. Fi del spoiler.

A Los caminantes. Destino: Carranque, l’escriptor Andrés Carrión ens dóna l’oportunitat de viure un divertidíssim, explícit i violent malson inspirat en la famosa saga de Carlos Sisí, que posa a prova el nostre esperit de supervivència en cas d’apocalipsi zombi. Resulta, doncs, ideal per als amants del gènere, així com per als nostàlgics d’aquest format. Timun Mas publica també Tramórea. La cacería secreta, un altre “llibre joc”, ambientat en aquest cas en la saga creada per Javier Negrete.