El do d’haver nascut dona

16.03.2018

La coreògrafa Marina Mascarell ha tingut l’oportunitat de presentar a la premsa el seu espectacle, Three Times Rebel, que farà funcions fins diumenge al Mercat de les Flors. Nerea Blanch ha vist l’espectacle i en fa la seva crítica a Núvol.

Marina Mascarell presenta ‘Three Times Rebel’ fins diumenge al Mercat de Les Flors.

Després d’un any i mig d’investigació i d’estudi profund sobre la qüestió del feminisme, un any de formació acadèmica i personal, en el qual Marina Mascarell coneix activistes i s’involucra cada cop més en aquest tema, neix la peça Three Times Rebel, títol que ret homenatge a un vers de la poeta Maria Mercè Marçal i ens parla sobre la desigualtat de gènere. L’obra es va estrenar el 2017 a Holanda, on s’hi van fer 12 funcions, i posteriorment ha viatjat per Taiwán, Taipéi, Alemanya, Grècia, Itàlia, fins a arribar a Barcelona, un recorregut per espais amb realitats molt diverses on Three Times Rebel impacta de manera molt diferent.

La desigualtat de gènere és un tema cada vegada més present en els mitjans però, tot i això les notícies i les campanyes de sensibilització no són suficients. El moviment feminista creix i es consolida, però també creixen els seus detractors que l’eviten o el menyspreen. Ara bé, segons confessa l’artista, “un cop hi ets dins, ja no en pots tornar a sortir”. Mascarell ens explica la seva experiència en tot aquest procés de coneixement i vivències, que acaba essent tant racional com emocional i remou totes les seves estructures. La coreògrafa dona veu al moviment mitjançant la dansa. Marina Mascarell explica el seu treball profund d’investigació i estudi en el món del feminisme que ha permè la creació d’aquest espectacle, un treball que ha fet que ja no torni a mirar el món amb els mateixos ulls, ni a ella mateixa. D’aquesta manera Three Times Rebel és una obra d’art sorgida d’un moment de crisi, la coreògrafa dona a llum a una peça paradigmàtica després d’un procés que ha posat en crisi la seva personalitat i la seva identitat.

El primer pas per posar en pràctica tots els coneixements va ser la selecció dels ballarins. Els intèrprets no van ser escollits a l’atzar o per la seva tècnica, sinó que Mascarell va buscar que cada un dels ballarins tingués una connexió especial amb el feminisme, que estigués sensibilitzat pel que fa a totes les qüestions que abraça, fet que va facilitar el treball i va solidificar un equip que ha estat plenament involucrat en el projecte.

Quan la coreògrafa es proposa dur a escena tot aquest pensament i aquesta experiència no li cal recòrrer a grans imaginaris ni fer grans acrobàcies, sinó que posa l’atenció en allò essencial: el cos, que és el que està en qüestionament i a través del qual es manifesten les estructures de poder que es volen posar en dubte. Cinc ballarins es presenten sobre l’escenari nu, enmig d’una estructura quadrada, un quadrat que es desfà i adopta altres formes. Una estructura que aparentment era clara i senzilla es transforma en múltiples figures complexes i canviants, però que sempre es mouen en relació als cossos, enmarcant-los o apuntant-los. Aquests cinc cossos no busquen fer representacions mimètiques, sinó que a través dels cossos es plantegen problemàtiques reals i socials. Ballarins i ballarines no apareixen confrontats en comparacions explícites, apareixen com un tot en el qual s’hi dibuixen imatges que recorden a l’espectador el món on viu i fan que se’l qüestioni.

Marina Mascarell presenta ‘Three Times Rebel’ fins diumenge al Mercat de Les Flors.

Més que una proposta escènica, Three Times Rebel és una proposta social, un gest activista. Entre la gravetat i la ironia, Mascarell, posa en dubte el sistema de poder i vol que l’espectador també el posi en dubte, que prengui el camí de la deconstrucció, que desmantelli les estructures que s’han près com a veritats absolutes. Amb la veu de Yamila Ríos, música i compositora encarregada de l’electrònica, el violoncel i la veu en directe, sentim l’afirmació “vull ser lliure” i a partir d’aquí les estructures ja no manipulen els cossos, sinó a la inversa: córrer, jugar, saltar a corda amb les estructures, empoderar-se i burlar-les.

Three Times Rebel s’ha emmarcat dins la programació de La Quinzena de dansa, que s’acaba el 18 de març. Correu al Mercat. Funcions fins aquest diumenge.