Tot traspassant els murs del museu

19.10.2012

Cada any, un dels artistes seleccionats en la Biennal d’Art Leandre Cristòfol de Lleida rep un encàrrec de La Panera, centre d’Art de Lleida, per fer una exposició individual. Ara s’hi presenta la mostra “A la derriba”, de l’artista càntabre Juan López.

 

Juan López presenta 'A la derriba' al centre d'art La Panera de Lleida

 

Arribes al centre d’Art La Panera de Lleida i, al primer cop d’ull, veus projeccions en la paret. Vídeos en forma de loop que mostren imatges quotidianes. El barri del Centre Històric s’ha traslladat a dins d’una sala d’exposicions, per reflexionar sobre allò que dóna vida a la ciutat. Així es presenta la mostra “A la derriba”, de l’artista càntabre Juan López, que presenta La Panera de Lleida. Aquesta instal·lació, pensada expressament per aquest espai, es troba a la sala de la planta baixa del centre.

Cada any, un dels artistes seleccionats en la Biennal d’Art Leandre Cristòfol de Lleida rep un encàrrec de La Panera per fer una exposició individual. Aquesta proposa particular ha de ser un projecte específic, creat in situ. L’únic condicionant són els 750 metres quadrats de l’espai i les vint-i-una columnes del segle XII de la sala. Si es fes el mateix projecte en un altre indret, perdria la seva força o el seu significat. Aquesta iniciativa se suma a les propostes d’anys passats d’altres artistes, com Abigail Lazkoz i Carlos Garaicoa. Tots coincideixen a utilitzar l’espai expositiu de la sala de la planta zero de La Panera.

D’aquesta manera, López juga amb la dimensió de l’espai presentant loops de vídeos que foraden el mur, el trenquen. L’artista, que sempre s’ha sentit molt atret pels materials efímers, creu que aquests són propis del llenguatge urbà. L’entorn de l’edifici de La Panera entra dins del procés artístic, ja que l’espectador pot veure, per exemple, una àvia que surt al balcó, la cigonya del campanar de l’església de Sant Martí o un grup de nens que entren a La Panera. Com si es tractés d’un trompe l’oeil perfecte, l’espectador creu que el mur està trencat, foradat.

I amb aquesta modificació de la sala, hom és conscient que no es troba en una mostra convencional. Hi ha dues possibles lectures: el Centre Històric envaeix l’espai expositiu de La Panera o és La Panera la que surt dels seus murs, per expandir-se pels carrers de Lleida, buscant anar més enllà.  Habitar i observar, construir i reinterpretar. Així, l’espectador es para un segon a mirar l’espai urbà, allò que diàriament l’envolta d’una altra manera, amb uns ulls diferents. Tot reflexionant, la quotidianitat en la que ningú es fixa i que pot semblar banal pren sentit en la instal·lació, la mateixa àvia que surt al balcó es converteix en una obra d’art.

 

Juan López presenta 'A la derriba' al centre d'art La Panera de Lleida

 

Seguint la tònica d’altres instal·lacions, com Ill view a l’Arts Santa Mònica a Barcelona, o Planetary Union, al Museu Nacional de la República a Brasília, López pren la cinta aïllant i el vinil per crear la sensació de mur trencat, esbocinat en mil trossos que l’espectador troba a terra. El resultat és un collage amb aquests materials i el vídeo que s’hi projecta.

L’observació de l’espai urbà és molt important en aquest projecte: López va treballar durant més de dues setmanes intentant copsar l’essència del Centre Històric per poder fer aquesta intervenció. En introduir les vuit instal·lacions, la dimensió d’aquesta sala canvia radicalment. Fruit de “A la derriba”, l’artista es planteja ara anar més enllà en un futur immediat: després d’aquesta experiència, té previst fer un projecte en directe. Aleshores la paraula in situ prendrà tot el seu sentit, ja que l’espectador podrà veure què hi ha darrere del mur expositiu, què està passant mentre mira en aquella direcció.

 

A la derriba. Juan López. Centre d’Art La Panera de Lleida. Plaça de La Panera, 2 (Lleida). Del 8 de maig al 18 de novembre de 2012.