TOP MÀGIC: interacció màgica

24.12.2018

Va ser diumenge passat quan, de camí cap a l’Escenari Joan Brossa, patírem una sobtada aparició de pur il·lusionisme. El corrent de tràfic de la Gran Via era un riu vermell de desenes de pares Noels motoritzats! Al teatre, doncs, hi arribàrem embolcallats de fantasia i amb les retines banyades pel color de la màgia. Dins la sala del Brossa, i per obrir-nos la gana de l’espectacle se’ns oferia un aperitiu de cortesia: una petita exposició amb una munió de figuretes reproduint en miniatura un bon recull de números de màgia, realitzades per Miquel Aneas del museu El Capricho. I sí, efectivament se’ns obrí la gana de màgia.

El mag Hausson en una imatge promocional de ‘TOP MAGIC’, a l’Escenari Joan Brossa.

TOP MAGIC és justament això: un menú de deu plats d’autor; un solo executat amb la complicitat del públic que només cal que hi posi la gana. L’espectacle s’enceta amb una pluja de cartes caigudes del cel. A partir d’aquest moment davant nostre se succeiran les extravagàncies de la manipulació, de l’il·lusionisme i del mentalisme. El mag Hausson, guardonat amb el Premi Nacional de Cultura 2018 executa un solo amb 10 plats de repertori i una propina, diferent en cada funció. Una tria confeccionada amb cura i diversa, tant pel ritme com per l’ordre d’execució i pel gènere dels números. Una selecció personal que fa de TOP MAGIC una proposta elegant, sorprenent, amable; i, filada amb l’aparició en escena d’un regidor-ajudant –Carles Arquimbau— esdevingut un personatge estrambòtic: una aparició que, com un lleuger toc de vareta, accentua l’espectacle de teatralitat. A l’escena: utillatge, l’imprescindible; paraules, les justes. Perquè TOP MAGIC no és un espectacle de grans efectes, ans el contrari, és volgudament modest: una invitació al secret, sense revelar-lo. I és justament aquest format bàsic i auster però, sobretot, el caliu de la proximitat una de les seves grans vàlues, i que un expert com Hausson domina a la perfecció: el diàleg amb el públic.

I aquí dono fe que la proposta resulta perquè el millor test de la tarda fou observar com al meu acompanyant, de dotze anys i metre i mig d’alçada, se li fonia la timidesa i amb els ulls espurnejants aixecava la mà per oferir-se com a voluntari.

Així que amb TOP MAGIC ho podran comprovar vostès mateixos: la màgia existeix. Perquè no som aquí per explicar els números i desfer l’encanteri, sinó per animar-los a assistir-hi; i deixar que sigui el buf de l’atzar i el bon ull d’en Hausson qui triï si serà vostè, o una altra espectadora, sobre qui recaurà l’encert de la màgia. Perquè un espectacle de màgia és això. Pura interacció entre dues intel·ligències: la del mag i la seva. Triïn una carta: provin sort! Fins al 6 de gener a l’Escenari Joan Brossa.