T de Teatre , una nova Aventura!

2.12.2012

El mateix autor i director Alfredo Sanzol (Madrid, 1972) avisa, potser per allò que diuen de qui avisa no és traïdor, i adverteix: “Espero que molta gent digui que hem fet una comèdia, d’altres una tragèdia, i d’altres una tragicomèdia.” I un es troba en el triple dilema plantejat pel mateix Sanzol de classificar aquesta aventura, la segona del dramaturg amb la companyia T de Teatre, després de ‘Delicades’, un èxit del Festival Grec del 2010, per la sensibilitat del seu contingut i pel registres entre màgic i nostàlgic d’aquella obra. I el dilema de l’actual ‘Aventura!’ no troba resposta.

 

Aventura! d'Alfredo Sanzol, amb T de Teatre | Foto David Ruano

 

Vejam: si ‘Aventura!’ és una comèdia, hi falta ritme i més farciment d’embolic. Si ‘Aventura!’ és una tragèdia, hi falta una bona dosi de dramatisme. Si ‘Aventura!’ és una tragicomèdia, hi falta entendre que l’anècdota que s’hi ventila és una broma tràgica entre els diversos personatges.

Oblidem-nos, doncs, de l’impacte de Sanzol i T de Teatre amb ‘Delicades’. I fem com si no haguessin passat pels escenaris dues de les obres del mateix autor, ‘Días estupendos’ i ‘En la Luna’, per exemple, d’agradable memòria. Un cop oblidades, podem començar de nou. I la impressió és que l’ambició d’Aventura!’ es queda a mig camí perquè parteix d’un plantejament que promet molt i que es va aigualint mentre explota el nus i busca el desenllaç al llarg dels noranta minuts de l’obra.

¿I, si no, que pensin els espectadors si no és atractiva una proposta que presenta al davant dels espectadors sis socis (quatre dones i dos homes) d’una empresa que encara funciona prou bé, però que, insatisfets tots de la seva trajectòria vital, tan personal com d’equip, els tempta acceptar l’oferta de la venda milionària a un empresari xinès que parla català en la intimitat i mandarí en públic, i que acaba emportant-se al seu niu d’amor una de les sòcies, ni que sigui a preu d’or.

Foto de David Ruano

Malgrat tot, l’obra funciona pel mestratge escènic dels seus intèrprets, la companyia T de Teatre (elles quatre) i dos dels acompanyants habituals, a més d’una direcció del mateix autor que juga amb escenes breus, gairebé esquetxos, monòlegs, diàlegs a dos, i fins i tot congelació física dels personatges que no intervenen en cada escena per deixar-los al marge de l’acció. Tot, a més, en un espai fred, però no luxós, que representa les oficines de l’empresa en venda, amb un sostre rònec que amaga la il·luminació angoixant dels fluorescents, unes cortines de làmines de fulls verticals al fons, una simple taula que sembla de reunió de treball —però té l’aspecte de ser més aviat del recambró per fer-hi menjades— i un mur imponent i d’aires d’antigor perquè de fons hi ha els dòlmens que adora un dels personatges, el mateix que entra i surt d’escena damunt d’un patinet de manillar, mirada infantil de l’autor a un passat feliç del qual no es vol despendre.

No desvelarem del tot el que hi passa perquè seria una mala jugada per als espectadors, que s’han d’exposar a poques sorpreses. Tampoc desvelarem les relacions que s’estableixen entre alguns dels personatges. Totes poc dibuixades i de recorregut feble. Acceptem la ironia de la conversa en traducció simultània de l’empresari xinès i el seu acompanyant, un català establert a Xangai (doble paper de Jordi Rico i Albert Ribalta). Acceptem també, en el registre lingüístic, el terme d’argot popular, “xino” —¿qui no ha cedit a dir alguna vegada que s’arriba a un “xino” a comprar un tornavís o unes flors d’imitació de plàstic?— però no hi fa cap falta un “puesto” —més que postís enmig d’un llenguatge en general polit de la traducció de Sergi Belbel— i, sobretot, en una obra que no sap si és una comèdia, una tragèdia o una tragicomèdia, no hi fan res uns quants “gilipollas”, per molt graciosa que sigui l’expressió veïna.

De segur que tant l’autor i director Alfredo Sanzol com les i els integrants de T de Teatre tenen molt de solatge i sentit crític per passar com millor puguin aquesta ‘Aventura!’ i enfilar-ne de seguida una altra que els porti a recuperar la dolçor de ‘Delicades’. Tinc la sensació que els espectadors els acompanyaran fidelment en aquesta amb la condició que els n’ofereixin pròximament una altra que els faci vibrar de debò.

 

 

«Aventura!», d’Alfredo Sanzol. Traducció de Sergi Belbel. Intèrprets: Mamen Duch, Marta Pérez, Carme Pla, Albert Ribalta, Jordi Rico i Àgata Roca. Escenografia: Alejandro Andújar. Vestuari: Alejandro Andújar i Adriana Parra. Música original: Fernando Velázquez. Il·luminació: Carlos Lucena. So: Roc Mateu. Direcció: Alfredo Sanzol. Producció: T de Teatre. Sala Fabià Puigserver, Teatre Lliure de Montjuïc, Barcelona, 1 desembre 2012.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. M,agradaria ser t de teatre,per poder compartir moments d,escene, moments i trossos de memoria,d,una qualitat unica. I meravellossa d,aquesta vida,que es el sentiment magic de l,obrs,que ed la vida,que es el teatre.m,agradaria ser t de teatre per a fer teatre amb mayuscules.