Matthew Tree publica ‘Snug’, la seva primera novel·la en anglès

16.09.2013

Snug és el títol de l’últim llibre d’en Matthew Tree, i el primer que es publica en anglès- la seva llengua materna. Curiosament, tota la líteratura de l’autor fins al dia d’avui s´havia publicat en català i castellà, però aquest canvi de llengua en l’expressió del seu món literari és especialment adient en aquesta obra, Snug, una mot que segons el diccionari Collins tant pot significar ‘ajustat’ com ‘abrigat’ i que conglomera en una sola paraula el sentit total d’aquesta obra que no deixa indiferent a ningú.

 

Matthew Tree | © Pere Virgili

 

La trama arrenca amb l´arribada d´un grup d’africans que sobta als veïns de Coldwater Bay (un poble tranquil d’una illa d’Anglaterra) als anys 70 i que els fa interectuar entre ells, expressar les seves opinions, reaccionar sobre un fet inesperat, i gestar un cru efecte racial i cultural.

És una obra per reflexionar sobre els sentiments humans de totes les edats, els efectes de la colonització, el xoc cultural, la comunicació entre llengües diferents, i tot això ben amanit amb un sentit de l´humor fi i intel·ligent, i una ironia sarcàstica i corrosiva al més pur estil anglès.

Snug té una estructura ben definida que indica al lector exactament quan passen les coses i des de quin punt de vista. Els personatges són molt rodons i tendeixen a fugir dels estereotips, tot i que l´autor també deixa palesos els típics prejudicis més tòpics de la nostra societat occidental, i en concret de la icònica societat anglesa de l´any 1974.

També cal destacar el gran coneixement que Matthew Tree té de la cultura africana, de la seva varietat ètnica i lingüística, que permet adonar-nos de les grans diferències que existeixen entre els pobles africans.

L’obra pren tota la seva rellevància i la seva duresa d´honestedat continguda durant massa anys en la nota de premsa que notifica la marxa dels visitants de Coldwater Bay i que publica el Parish Press. Una nota publicada tant en swahili com en anglès, per a la màxima comprensió dels lectors de la vila. És una contundent declaració d´intencions per reparar el mal inflingit durant la colonització d´Àfrica i que reclama la justa organització del continent pels propis habitants, amb l´amenaça determinant que si no s´escolten les seves raons, els africans poden tornar, i en major nombre.

Snug és un llibre intens, d´una honestitat inapel·lable, i amb una ànima pròpia totalment recomanable, i que no pots deixar de llegir.