Sílvia Perez Cruz se’n va de casa i torna al seu port

22.04.2012

Molta gent esperava el debut com a solista de Sílvia Pérez Cruz. Bona mostra d’això és que divendres passat, en la primera presentació d’11 de novembre (Universal 2012), el Liceu de Barcelona era ple de gom a gom. La cantant va dir que, malgrat que tothom parla de la seva estrena en solitari, se sent menys sola que mai. Per fer el disc ha comptat amb un bon grapat de col·laboradors (guitarres, cordes, vents i l’orquestra de percussió ibèrica Coetus al complet), que també la van acompanyar la nit que el Liceu es va fer petit davant la immensitat interpretativa d’una de les veus més intenses, emotives i sinceres del moment.

Sílvia Pérez Cruz

Sílvia Pérez Cruz té una veu privilegiada. Ningú no en dubtava després d’una trajectòria musical en què ha passat per diferents formacions. Ara bé, en ‘11 de novembre’ es descobreix també com una compositora excel·lent. El disc inclou tres poemes musicats per ella mateixa (“Lietzenburgerstrasse 1976” de Feliu Formosa, “Pare meu” de Maria Cabrera i Callís i “Covava l’ou de la mort blanca” de Maria Mercè Marçal) i altres deu cançons amb música i lletra de la cantant.

‘11 de novembre’ és un disc eclèctic pel que fa a les melodies que s’hi conjuguen (fado, bolero, jazz, flamenc…), encara que la suma dels tretze temes (en català, castellà i portuguès) dóna com a resultat un àlbum rodó en què Sílvia Pérez Cruz torna a deixar palesa la seva versatilitat vocal, així com la seva riquesa musical tant pel que fa a la concepció com a l’ execució. El disc ha estat coproduït per ella mateixa i per Raül Fernández (Refree), que hi ha deixat una empremta important alhora que ha ajudat la cantant a explorar diferents sonoritats i a descloure’s de bat a bat.

’11 de novembre’ no és ben bé un disc de debut perquè la carrera musical de Sílvia Pérez Cruz ja fa temps que està consolidada, tot i que encara li queden molts quilòmetres d’èxits per recórrer. Tanmateix, gràcies a aquest disc la cantant (i ara també compositora) ha pogut despullar-se de tot i del tot per oferir un treball honest. Però aquesta és només una de les moltes virtuts que fan que aquest disc tingui un valor incalculable.