Shakespeare i tot el que vulgueu

Els Pirates fan el que desitgen i munten l’obra com volen, al seu gust. Compleixen amb els seus propòsits i objectius, que podem compartir més o menys.

Els Pirates aborden una de les naus menys conegudes de Shakespeare. La companyia compta amb tres grans espadatxins, i té ganes de brega. El muntatge al Círcol Maldà és una sit-com isabelina de butxaca, amb grans moments còmics i musicals i més energia que matisos.

'Nit de reis' al Círcol Maldà

La companyia d’Els Pirates s’afegeix amb força a l’escuderia Red Bull de les arts escèniques catalanes actuals, amb altres grups com Les Antonietes, el duo Albet/Tomàs o La brutal. Són ambiciosos, joves i preparats, trien bé el material, i arrisquen mentre proven de mantenir un difícil equilibri entre el detall i el nervi, la qualitat i l’originalitat, entre la mirada fresca i la tradició.

Ara Els Pirates, dirigits per Adrià Aubert (responsable també de la programació del Círcol Maldà), s’atreveixen amb el seu primer Shakespeare, Nit de reis, o el que vulgueu. Una comèdia estranya, escrita en l’etapa del Hamlet i amb punts en comú amb La comèdia dels errors. El text d’aquesta Twelfth Night ja és ple d’ambigüitats, compta amb personatges poc definits, barreja tons alegres i sinistres i té recursos i trames a mig desenvolupar. Sembla que aquesta obra no agradava gaire al poeta W.H. Auden, que a les seves conferències sobre el bard va parlar d’un conflicte doble: l’estat d’ànim de l’autor que malmetia el sentit còmic de l’obra, i la convenció còmica que encotillava la part trista del text.

A la Nit de reis hi conviuen, a la decadent societat d’Il·líria, les dones sofertes i decidides amb els homes passius i sense substància, l’amor embolicat amb la reflexió descreguda, els mals de cap de la passió (sense sexe) amb els parlaments pessimistes o nihilistes, que provenen sobretot de l’enginy del bufó Feste. És aquest personatge, el fool que recorda aquell Jacques d’Al vostre gust, (interpretat aquests dies al Teatre Akadèmia per Jacob Torres) un dels puntals de la posada oferta al Círcol Maldà. Molt encertadament, el repartiment ha posat en aquest paper central l’alta i prima Laura Aubert, una actriu molt dotada per la pantomima, amb talent instrumentista i cantaire, i realment graciosa i histriònica.

Les cançons i els fragments musicals de l’obra, ben entonats per ella i pels altres intèrprets, són els moments més aconseguits i emocionants del muntatge. Començant pel que obre l’espectacle, que escampa les notes com el flaire de l’encens per tots els racons de la sala, i acabant amb el corprenedor When that I was and a little tiny boy, un poema trist i sense esperança, aquí en una versió lenta i amb contrabaix, amb (hey ho!) la pluja i el vent constants al llarg de la vida del desafortunat narrador. Arnau Puig (Malvolio, el criat orgullós, símbol dels puritans enemics de Shakespeare i del teatre anglès de l’època) i Ricard Farré (Andreu, un vell borratxo i faldiller, que aquí es presenta per l’edat de l’actor més com un goliard que com un Falstaff sense senderi) són els altres dos cracks de l’espectacle. Tot i que inclús ells deixen massa de banda el patetisme i abracen amb entusiasme l’exageració còmica, els tres intèrprets són capaços d’aixecar amb molt de vigor i de manera més matisada els personatges que poblen les escenes més sucoses. Donen així corda al conjunt, sense salvar l’espectacle d’esdevenir una screwall comedy, o una comèdia d’embolics, com una mena de sit-com isabelina.

A part de la incomoditat de les cadires de la sala, aquest seria, potser, un dels defectes del muntatge: la simplicitat excessiva o la manca d’imaginació en la disposició i els moviments en escena, no sabem si causades per les dimensions de la petita cambra a les antigues estances del baró de Maldà (per cert: algú molt aficionat a l’escriptura i al teatre), o perquè la pressa a enllaçar escenes per no sobrepassar les dues hores de durada ha fet tirar pel dret. Els uns surten per la dreta quan els altres entren per l’esquerra, el de més enllà apareix pel mig i hi ha una finestra que s’obre mentre la corriola fa baixar el llum d’aranya. Para de comptar. El fons, simple i eficient, reprodueix la paret d’una casa característica de l’època, blanca i amb l’entramat de fusta, amb pantalles translúcides que permeten intuir uns jocs d’ombres dels quals, però, es podria haver tret més suc.

És cert que les obres de teatre devien ser així de senzilles i vives en l’època del Globe, del Theatre, de les representacions a la cort o al Middle Temple. Però assistint a aquest espectacle que vol ser i és frenètic i divertit, cridaner i juganer, senzill i directe, no hem pogut deixar de pensar en la posada en escena de la mateixa peça oferta per la companyia Propeller al Festival Temporada Alta del 2012. D’acord: parlem d’una altra lliga, però en aquella ocasió en lloc de tanta pressa i tant rebombori es mostraven moltes coses explícites i es tenien en consideració tantes altres coses latents: “el costat fosc” de la força del bard i del text se sentien en l’espai en penombra recorregut per una munió de comparses emmascarats i fantasmagòrics que puntuaven les accions i els monòlegs amb músiques mínimes i sorolls subtils, apareixent des d’un conjunt de cabines amb miralls i tot d’altres recursos sorprenents i inesperats. Es creava el marc i l’ambient per a una obra que, segons Auden, “no és una comèdia per a escolars”.

'Nit de reis'

En aquest hivern isabelí de la cartellera barcelonina, al Teatre Akadèmia hi ha ressons dels Propeller, al Hamlet de l’Atrium s’hi nota la influència de Peter Brook, i al TNC la poesia agredolça d’Ollé permet una revisió d’El somni d’una nit d’estiu. Els Pirates fan el que desitgen i munten l’obra com volen, al seu gust. Compleixen amb els seus propòsits i objectius, que podem compartir més o menys. En tot cas, els valorem també perquè tenim present la importància que té la varietat i la diversitat dels plantejaments i les lectures: amb Shakespeare, al teatre, a la cultura (i a la vida en general).

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació